Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η πτώση του Ατσαλόκαρδου θα έπρεπε να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, αντί γι’ αυτό,  όμως, έφερε τον Ντέιβιντ αντιμέτωπο με νέα, βασανιστικά ερωτήματα που κανείς στο Νιουκάγο δεν είναι σε θέση να απαντήσει.
Ο αγώνας της ανθρωπότητας εναντίον των Επικών έχει μεταφερθεί τώρα στην Αποκατεστημένη Βαβυλώνα, την πόλη που κάποτε ήταν γνωστή ως Μανχάταν. Μισοβυθισμένη στη θάλασσα κι έχοντας χάσει την αλλοτινή της αίγλη, είναι ένας τόπος όπου η ανθρώπινη ζωή έχει ελάχιστη αξία και βρίσκεται υπό την εξουσία της μυστηριώδους Επικής Ρεγκάλια. Στην προσπάθειά του να βρει τις απαντήσεις που αναζητά, ο Ντέιβιντ θα κληθεί να αναλάβει μια αποστολή γεμάτη απίστευτους κινδύνους, ακόμα πιο τρομακτική και θανάσιμη απ’ τη σύγκρουσή του με τον πανίσχυρο Ατσαλόκαρδο.

Προσωπική άποψη:
Διαβάζοντας τον "Ατσαλόκαρδο", πίστευα πως είχα κατανοήσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τον τρόπο που σκέφτεται ο Sanderson, τον συλλογισμό του, τους χειρισμούς του σε θέματα πλοκής και εντυπωσιασμού του αναγνώστη, όμως φαίνεται πως έκανα λάθος. Τουλάχιστον, αυτό σκέφτομαι αφού διάβασα τον "Πυρφόρο", το δεύτερο βιβλίο της σειρά των "Τιμωρών", μια σειρά που με εκπλήσσει για ακόμα μία φορά, αφού παρά που δεν ανήκει στις αναγνωστικές μου προτιμήσεις, έχει καταφέρει να με κερδίσει ολοκληρωτικά, καθηλώνοντάς με με κάθε νέο της βιβλίο, που αποδεικνύεται και μια καινούργια  πρόκληση, την οποία αποδέχομαι, και όπως φαίνεται θα συνεχίσω να το κάνω και στο μέλλον, με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία.

Μπορεί η πτώση του Ατσαλόκαρδου να έμοιαζε πως ήταν το τέλος, όμως στην πραγματικότητα, ήταν μόνο η αρχή των περιπετειών του Ντέιβιντ, ο οποίος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ερωτήματα στα οποία καλείται να βρει τις απαντήσεις μόνος του, την ίδια ώρα που ο αγώνας ενάντια στους Επικούς δεν έχει ολοκληρωθεί, απλά έχει μεταφερθεί σε άλλο τόπο. Η Επική Ρεγκάλια έχει τον πλήρη έλεγχο της Αποκατεστημένης Βαβυλώνας, και η ανθρώπινη ζωή μοιάζει να μην έχει καμία αξία γι' αυτήν και να μην υπολογίζεται. Και ενώ το ανθρώπινο είδος συνεχίζει ν' αγωνίζεται για να κερδίσει την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του, ο Ντέιβιντ θα αναλάβει ένα νέο καθήκον, μια αποστολή που θα τον φέρει πέρα από τα όρια, μα και αντιμέτωπο με κινδύνους και καταστάσεις που ποτέ δεν είχε φανταστεί.

Ο Sanderson διαθέτει μια μοναδική τεχνική απεικόνισης της δικής του πραγματικότητας. Οι τοποθεσίες όπου διαδραματίζεται η ιστορία μας, δεν είναι απλά φόντα, αλλά ζωντανοί οργανισμοί. Έχουν τη δικιά τους ταυτότητα, πάλλονται και αναπνέουν, αποκτούν ρεαλιστική υπόσταση, και η γοητεία και η επιρροή που ασκούν στον αναγνώστη είναι τρομακτική. Οι εικόνες που περιγράφει με τόση ζωντάνια και παραστατικότητα, αποκτούν υπόσταση, διακρινόμενες από μια αιθέρια διάσταση και μια αισθητική που δεν ερεθίζει μόνο την φαντασία του αναγνώστη, αλλά όλες του τις αισθήσεις. Νομίζεις πως μπορείς ν' ακούσεις νερά να τρέχουν και τον αέρα να διαπερνά με βία τις ζούγκλες και τα ερειπωμένα κτήρια που κάποτε έσφυζαν από ζωή, να νιώσεις την υγρασία να ποτίζει το δέρμα σου, την ομίχλη να καλύπτει απειλητικά τα πάντα.

Και περνάμε στους χαρακτήρες, που ίσως και να είναι το πιο δυνατό χαρτί της ιστορίας αυτής. Πολλοί, ποικιλόμορφοι, διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά κανείς τους δεν είναι αδιάφορος ούτε περνάει απαρατήρητος. Και το κυριότερο, κανένας τους δεν σου προκαλεί χλιαρά συναισθήματα. Ή που θα τους λατρέψεις, ή που θα τους μισήσεις. Κι αν η σκιαγράφησή τους ήταν, όχι απλά ικανοποιητική, αλλά πλήρης, στον "Ατσαλόκαρδο", στον "Πυρφόρο" ο Sanderson τούς πάει ένα βήμα παραπέρα. Άρτια, πλήρως δομημένα ψυχογραφήματα, με κάθε τους συναίσθημα και πράξη να δικαιολογείται στον απόλυτο βαθμό, οδηγώντας σε καταστάσεις που συνεχώς τροφοδοτούν τη δράση και ενισχύουν την αγωνία, και πιστέψτε με... και τα δύο υπάρχουν σε αφθονία, σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που ορισμένες στιγμές αισθάνεσαι να ασφυκτικά εγκλωβισμένος σε μια κατάσταση από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις και που δεν γνωρίζεις ποιο θα είναι το τέλος της.

Ο ρυθμός της αφήγησης είναι πολύ πιο έντονος και γρήγορος από το πρώτο βιβλίο, όσο κι αν αυτό μπορεί να φαντάζει ασύλληπτο σε κάποιους, ενώ έρχονται να προστεθούν ορισμένα στοιχεία μυστηρίου που καθιστούν την πλοκή ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Επιπλέον, γινόμαστε μάρτυρες δεκάδων ανατροπών που συνεχώς οδηγούν την ιστορία σε νέα επίπεδα, και είμαι πολύ περίεργη για το πως τα στοιχεία αυτά που δομήθηκαν στο βιβλίο αυτό, θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια. Αν, λοιπόν, αναζητάτε μια φανταστική περιπέτεια που θα εκτοξεύσει την αδρεναλίνη σας, που διαθέτει έξυπνο και ευφυές χιούμορ σε σωστές δόσεις, αλλά και έναν εξαιρετικά αγαπητό πρωταγωνιστή που περιβάλλεται από εξίσου, με εκείνον, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, τότε η σειρά αυτή είναι ό,τι πρέπει για εσάς και σας την συστήνω ανεπιφύλακτα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Brandon Sanderson
Μεταφραστής: Ιωαννίδης Γιάννης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 584
ISBN: 978-618-03-0562-3