ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ

Τρεις ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τον Τάκη Θεοδωρόπουλο
με αφορμή το νέο του βιβλίο

13, 28 Φεβρουαρίου και 13 Μαρτίου 2017
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα)

Ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος, με αφορμή το νέο του βιβλίο με τίτλο Στη χώρα του περίπου, επιχειρεί μια περιήγηση στην ενδοχώρα της ελληνικής κοινωνίας και στα μεγάλα κεφάλαια του συλλογικού της ασυνείδητου. Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν σε έναν κύκλο συζητήσεων όπου ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, παίρνοντας αφορμή από τα γεγονότα και τις καταστάσεις των τελευταίων ετών της κρίσης, περιγράφει, αναλύει, καυτηριάζει, διαφωνεί και προτείνει, και κυρίως αποπειράται να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
• Γιατί οδηγηθήκαμε στην καταστροφή του κέντρου της Αθήνας.
• Πώς επηρεάζει το προσφυγικό - μεταναστευτικό τους ιστούς της ελληνικής κοινωνίας;
• Μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς ελίτ;
Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος χαρακτηρίζει τη χώρα μας περίπου σύγχρονη, περίπου ευρωπαϊκή, περίπου πλούσια, και τους κατοίκους της περίπου Έλληνες, περίπου Ευρωπαίους, περίπου Ανατολίτες, περίπου Βαλκάνιους, περίπου Μεσογειακούς.
Στις συναντήσεις μας θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε πώς όλα αυτά τα περίπου μας οδηγούν στις περίπου ταυτότητες που αποδίδουμε στον εαυτό μας. Μια προσπάθεια να ξεφύγουμε από τις δουλείες της οικονομικής ανάλυσης και τα πολιτικά στερεότυπα που καθοδηγούν τη σκέψη μας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συζητήσεων έχει ως εξής:
«Μια περίπου πόλη»: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017, στις 19:30μ.μ.
Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν τα χαρακτηριστικά που κάνουν μια πόλη ευρωπαϊκή αλλά και εν γένει πόλη. Ποιος είναι ο ρόλος της μνήμης που φέρει ο τόπος, τα κτίρια και οι άνθρωποι αλλά και η σπουδαία σημασία της ύπαρξης ενός κέντρου;

«Πρόσφυγες, μετανάστες και ιθαγενείς»: Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017, στις 20.00μ.μ.
Στη συνάντηση αυτή θα εστιάσουμε στις σημερινές συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες, αλλά και πώς επηρεάζεται η ζωή των μόνιμων κατοίκων της περιοχής. Η κατάσταση εξαθλίωσης δεν αφορά μόνον τους μετανάστες αλλά και τους περίοικους, τους ιθαγενείς, που είδαν και όσα υπολείμματα κανονικής καθημερινότητας τους είχαν απομείνει να καταρρέουν. Θα αναφερθούμε στα στρατόπεδα ανοιχτού τύπου για πρόσφυγες και μετανάστες, ή αλλιώς περίπου στρατόπεδα, καθώς η είσοδος και η έξοδος δεν ελέγχονται.

«Οι ελίτες»: Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017, στις 19:30μ.μ.
Στην τελευταία συνάντηση θα μιλήσουμε για την απαξίωση και την ανυπαρξία των ελίτ, μια ουσιαστική παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας που ανέδειξαν τα χρόνια της κρίσης. Ποιοι είναι αυτοί που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία; Τι χρησιμεύουν; Μήπως τελικά η απαξίωσή τους συνιστά στην πραγματικότητα απαξίωση της δημοκρατίας;

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ