Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σμιλεμένοι από τα άγρια τοπία και την απεραντοσύνη της θάλασσας, οι κάτοικοι των νησιών Σέτλαντ είναι σκληροτράχηλοι και κλειστοί χαρακτήρες. Αλλά τώρα είναι ανάστατοι γιατί σ’ ένα από τα νησιά τους μόλις ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα οστά. Είναι άραγε αρχαία ή αφορούν κάποια πρόσφατη υπόθεση;
Πριν καλά καλά ξεκινήσει η έρευνα, μια ηλικιωμένη γυναίκα πυροβολείται δίπλα στον χώρο της ανασκαφής και ο επιθεωρητής Τζίμι Πέρεζ καλείται εσπευσμένα να αναλάβει την υπόθεση.
Αναζητώντας απαντήσεις, ο Πέρεζ σύντομα καταλήγει σε δύο αντίπαλες οικογένειες που εδώ και γενιές τις χωρίζουν ο φθόνος, η μοχθηρία και η απληστία. Όταν όμως ένας ακόμη θάνατος έρχεται να ταράξει το νησί, ο Πέρεζ είναι πλέον αναγκασμένος να ξεθάψει παλιά μυστικά, μήπως προλάβει το επόμενο χτύπημα του δολοφόνου…

Προσωπική άποψη:
Το τρίτο βιβλίο της σειράς "Σέτλαντ Άιλαντ" της Ann Cleeves, με τίτλο "Κόκκινα οστά", έφτασε στη χώρα μας, για μία ακόμη φορά με την υπογραφή των εκδόσεων Κλειδάριθμος. Ο Τζίμι Πέρεζ επιστρέφει για ν' αναλάβει άλλη μια μυστηριώδη υπόθεση, καταφέρνοντας και πάλι να μας παρασύρει στα ομιχλώδη τοπία του Σέτλαντ, αναζητώντας μαζί του τη λύση του γρίφου καλείται να λύσει. Και για μία ακόμη φορά, δεν μας απογοητεύει, προσφέροντάς μας μια ιστορία γοητευτική και τρομακτική, ένα αγωνιώδες θρίλερ, τα κομμάτια του παζλ του οποίου έρχονται να μπούνε με σταθερό ρυθμό στη θέση του, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό αμείωτο το ενδιαφέρον μας καθ' όλη την διάρκεια της ανάγνωσής του.

Στα πλαίσια μιας αρχαιολογικής έρευνας, έρχονται στο φως ανθρώπινα οστά, γεγονός που προβληματίζει, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν πρόκειται για αρχαία ευρήματα ή για κάποια πιο πρόσφατη υπόθεση. Εκεί που οι έρευνες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν, στον ίδιο ακριβώς χώρο, μια ηλικιωμένη γυναίκα δολοφονείται δια πυροβολισμού, και ο επιθεωρητής Τζίμι Πέρεζ αναλαμβάνει να ρίξει φως στο μυστήριο που καλύπτει την υπόθεση. Έτσι ξεκινάει μια έρευνα που θα τον οδηγήσει στα βήματα δύο οικογενειών, που για γενιές ολόκληρες χωρίζονται εξαιτίας ενός παλαιού μίσους. Τότε είναι που ένας ακόμη θάνατος έρχεται για να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, ένας θάνατος που θα σκορπίσει αναστάτωση σε ολόκληρο το νησί, με τον Πέρεζ να πιέζεται από το χρόνο αλλά και από την ανάγκη να φέρει στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά, προλαβαίνοντας το επόμενο χτύπημα του δολοφόνου.

Η Cleeves έχει χτίσει μια πολύ καλά δομημένη ιστορία, πλέκοντας στα δίχτυα αυτής ανθρώπους, συναισθήματα, αλλά και μυστικά που βρίσκονται κρυμμένα στις σκιές εδώ και πολλά χρόνια. Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αυτή, μυστηριώδεις και τρομακτικοί, κατά μία έννοια, σε κάνουν συνεχώς ν' αμφισβητείς τα κίνητρα και τις προθέσεις τους, αλλά και σε αποπροσανατολίζουν σε σχέση με το ποιος μπορεί να είναι ο ένοχος, καθώς και για το ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που όπλισαν το χέρι του, οδηγώντας τον στην απόφαση να σκορπίσει το θάνατο. Ο ρυθμός της αφήγησης είναι έντονος και γρήγορος, χωρίς όμως να γίνεται ασφυκτικός, διατηρώντας σε εγρήγορση όλες σου τις αισθήσεις, αλλά και το ενδιαφέρον σου αμείωτο.

Ωστόσο, το στοιχείο αυτό που εμένα μου άρεσε περισσότερο, είναι ο τρόπος που η συγγραφέας επέλεξε αυτή τη φορά να προσεγγίσει τον κεντρικό της ήρωα, που δεν είναι άλλος από τον επιθεωρητή Πέρεζ. Σε αυτό, το τρίτο βιβλίο της σειράς, ο Πέρεζ παρουσιάζεται πιο ανθρώπινος από κάθε άλλη φορά, κάτι που μας επιτρέπει να δούμε ένα διαφορετικό πρόσωπο αυτού, να γνωρίσουμε πτυχές του χαρακτήρα του που δεν είχαμε συναντήσει μέχρι τώρα. Αυτό μας επιτρέπει να ταυτιστούμε μαζί του, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, αλλά και να συμπάσχουμε με αυτόν, υιοθετώντας και βιώνοντας τις προσωπικές του ανησυχίες, τις αγωνίες και τα άγχη του, συνειδητοποιώντας παράλληλα πως, παρά την δυναμική επαγγελματική του φύση, έχει ευάλωτα σημεία, όπως κάθε άνθρωπος.

Έχω ξαναπεί πως σε σχέση με την σειρά με κεντρική ηρωίδα την Βέρα Στάνχοουπ, η σειρά "Σέτλαντ Άιλαντ" ταιριάζει περισσότερο στα δικά μου γούστα, ίσως επειδή η τοποθέτηση αυτής, τόσο αισθητικά όσο και τοπογραφικά, δημιουργεί ένα μεγαλύτερο αίσθημα αγωνίας στον αναγνώστη, αλλά κι επειδή είναι πιο σκοτεινή και συνάμα, πιο ρεαλιστική στις βάσεις της. Αν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτούς που αγαπάνε την Ann Cleeves και την γραφή της, που με τα χρόνια, και σε κάθε νέο της έργο, βελτιώνεται όλο και περισσότερο, σίγουρα θα απολαύσετε τα "Κόκκινα οστά", όχι μόνο εξαιτίας του ότι είναι ένα ακόμα καλογραμμένο κι ενδιαφέρον βιβλίο, αλλά επειδή θα "χτυπήσει" και την συναισθηματική σας φλέβα, προβληματίζοντάς σας, παράλληλα, στα σημεία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ann Cleeves
Μεταφραστής: Καλοκύρης Αντώνης
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-960-461-739-5