Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο αστυνόμος Στίβεν Μόραν περίμενε καιρό να του δοθεί η ευκαιρία να περάσει το κατώφλι του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου και η επιθυμία του γίνεται πραγματικότητα όταν ένα πρωί η δεκαεξάχρονη Χόλι Μακέι τού φέρνει αυτή τη φωτογραφία. Τη βρήκε αναρτημένη στον Τόπο των Μυστικών, έναν πίνακα όπου τα κορίτσια του ιδιωτικού σχολείου Σεντ Κίλντα μπορούν να αναρτήσουν ανώνυμα τα μυστικά τους. Συνήθως πρόκειται για κουτσομπολιά και κακεντρεχή σχόλια, αλλά σήμερα κάποιος τον χρησιμοποίησε για να πυροδοτήσει εκ νέου την έρευνα για τη δολοφονία του όμορφου και δημοφιλούς Κρις Χάρπερ. Ο Στίβεν θα ενώσει τις δυνάμεις του με τη σκληροτράχηλη αστυνόμο Αντουανέτ Κόνγουεϊ για να βρει τη λύση.
Όλα τα στοιχεία οδηγούν τους δύο ντετέκτιβ στην κλίκα της Χόλι και στην κλίκα των αντίζηλών τους καθώς και σε έναν περίπλοκο ιστό σχέσεων και μυστικών που δένουν όλα αυτά τα κορίτσια με τον νεκρό Κρις Χάρπερ. Σε κάθε τους βήμα η πίεση αυξάνεται. Ο κόσμος των έφηβων αυτών κοριτσιών θα αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνος απ’ ό,τι είχαν ποτέ φανταστεί οι δύο αστυνομικοί…

Προσωπική άποψη:
"Ο τόπος των μυστικών" είναι το πρώτο βιβλίο της Tana French το οποίο διαβάζω, και το δεύτερο βιβλίο της σειράς "Dublin Murder Squad" που εκδίδεται στη χώρα μας. Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, στην πραγματικότητα, το εν λόγω βιβλίο είναι το πέμπτο της προαναφερόμενης σειράς, αλλά υπηρετώντας την μόδα των καιρών, αρκετοί εκδότες φέρνουν αστυνομικές σειρές στην Ελλάδα, όχι σύμφωνα με το πότε εκδόθηκαν τα βιβλία της, αλλά σύμφωνα με την εμπορικότητά τους και το κατά πόσο ένας τίτλος μπορεί να "πιάσει" στην ελληνική αγορά. Εν μέρη το καταλαβαίνω, έμποροι είναι οι άνθρωποι, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να πάψω να αισθάνομαι κάθε φορά πως κάτι μου λείπει από το παζλ που συνθέτει την προσωπικότητα του κεντρικού πρωταγωνιστή. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού κάθε βιβλίο μάς συστήνει νέα πρόσωπα, κατά συνέπεια, νέους ερευνητές-πρωταγωνιστές, κάτι σαν να βγαίνεις ραντεβού με κάποιον για πρώτη φορά.

Ο Στίβεν Μόραν ψάχνει από καιρό την ευκαιρία εκείνη που θα του επιτρέψει να μπει στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου. Τότε είναι που τον επισκέπτεται η Χόλι Μακέι, φοιτήτρια, η οποία του δίνει μία φωτογραφία που, όπως φαίνεται, δεν είναι μία ακόμα κακόγουστη φάρσα, αλλά σχετίζεται με τον θάνατο του φίλου της, Κρις Χάρπερ, δύο χρόνια νωρίτερα. Ο Στίβεν, μαζί με τη βοήθεια της αστυνόμου Αντουανέτ Κόνγουεϊ, αρχίζει την έρευνα σε σχέση με τον θάνατο του Κρις, αλλά και με την αλήθεια πίσω από τον Τόπο των Μυστικών, τον πίνακα όπου βρέθηκε καρφιτσωμένη η επίμαχη φωτογραφία. Και όλα τα του τα βήματα, των οδηγούν στην κλίκα της Χόλι, αλλά και σε εκείνη των αντίζηλών τους, τις οποίες ίσως να τις δένουν περισσότερα απ' όσα τις χωρίζουν. Ο Στίβεν θα κάνει μια βουτιά στα άδυτα του κόσμου των εφήβων που περνάνε το ποτάμι της ζωής προς την ωριμότητά τους, όχι πάντα, όμως, με επιτυχία, με το ρεύμα του να τους παρασύρει φορές και να τους ξερνάει σε όχθες από τις οποίες δεν υπάρχει διαφυγή, ακόμα κι αν νομίζεις πως θάβοντας το παρελθόν μπορείς να επιβιώσεις. Γιατί, τελικά, αυτό πάντα βρίσκει τρόπο να επιστρέφει και να ζητά δικαίωση.

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί μία από τις αγαπημένες μου λογοτεχνικές τεχνικές, και μία απ' αυτές που έχουν αναφερθεί δεκάδες φορές σε αυτή την ιστοσελίδα, αυτή της αμφίδρομης αφήγησης. Στην προκειμένη περίπτωση, όχι μόνο αξιοποιείται στο έπακρο, με την French ν' αποφεύγει περίτεχνα να πέσει σε παγίδες ευκολίας ή βεβιασμένων κινήσεων, αλλά είναι και η πλέον ταιριαστή τεχνική που θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει, δεδομένου ότι, επί της ουσίας, έχουμε να κάνουμε με δύο ιστορίες που λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικό χωροχρονικό διάστημα, που, όμως, συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, παρά την χρονική τους απόσταση, αφού οδηγούν σε έναν και μοναδικό δρόμο. Στην αποκάλυψη της αλήθειας και στη λύτρωση του ενόχου... ή των ενόχων, γιατί, τελικά, η ενοχή είναι μία έννοια σχετική, τόσο σχετική, όσο και η αλήθεια που μπορεί να έχει δεκάδες πρόσωπα μα κι ερμηνείες.

Το βιβλίο αυτό με ταξίδεψε σε άλλες εποχές, στη δεκαετία του '80 και στις αρχές τις δεκαετίας του '90, τότε που τα δραματικά θρίλερ με εμπλεκόμενους μαθητές ή φοιτητές ήταν πολύ της μόδας, και που μας έχουν χαρίσει αξιομνημόνευτες στιγμές. Μπορείς στις μέρες μας να θεωρούνται ξεπερασμένες, παραμένουν όμως cult, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να ισχυρίζονται το αντίθετο. Στη φιλοσοφία των ιστοριών αυτών "πατάει" και το βιβλίο της French, με την ίδια, όχι ακριβώς να αναδομεί το είδος, αλλά να του δίνει μια νέα πνοή, έναν αέρα ελαφρώς πιο σύγχρονο και κυρίως, όχι τόσο παρορμητικό, με τις πράξεις των εμπλεκόμενων να προσπαθούν να ερμηνευτούν μέσω της χαρτογράφησης των κινήσεων που οδήγησαν σε αποτελέσματα μη αναστρέψιμα, αλλά και σε μονοπάτια σκοτεινά χωρίς επιστροφή. Με άλλα λόγια, έχουν μια ποικιλία χαρακτήρων, οι προσωπικότητες των οποίων ξεδιπλώνονται βήμα βήμα, με τα ψυχογραφήματά τους να μην είναι αόριστες έννοιες, αλλά να αναλύονται έτσι ώστε να κατανοήσουμε τις πιο σκοτεινές πτυχές της ύπαρξής τους, που μπορεί να μην είναι αυτό που αρχικά φαίνεται.

Συνοψίζοντας, "Ο τόπος των μυστικών" είναι ένα βιβλίο με έντονο ρυθμό, γρήγορη αφήγηση και πλοκή με συνεχείς εξελίξεις και ανατροπές που σε κάνουν ν' αμφισβητείς, σε κάθε νέο κεφάλαιο, την αλήθεια στην οποία πίστευες, λανθασμένα κατά πάσα πιθανότητα, πως είχες πλησιάσει. Ενδιαφέροντες χαρακτήρες, με εξίσου ενδιαφέροντα κίνητρα, τα οποία αιτιολογούνται στο έπακρο, χωρίς να μένει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το κατά πόσο το σενάριο της French είναι ρεαλιστικό ή, έστω, αληθοφανές, στα μυθιστορηματικά πάντα πλαίσια, όπου και τοποθετείται. Έντονο μυστήριο και αγωνία, που χάρη στο χρονικό αφηγηματικό ταξίδι, από το παρελθόν στο παρόν και το αντίστροφο, σκληρή αλλά ρεαλιστική γλώσσα όπου είναι απαραίτητο, μα κι ένας αστυνομικός στον πυρήνα των εξελίξεων που αν και απέχει από το σύνηθες "κατεστραμμένο" πρότυπο της σύγχρονης αστυνομικής εποχής, και η Αντουανέτ, στη βοήθεια της οποίας καταφεύγει ο πρώτος, μπορεί να είναι αρκετά φυσιολογική σε σχέση με ότι έχουμε συνηθίσει, αλλά είναι από εκείνους που μπαίνουν στην καρδιά σου και που δύσκολα βγαίνουν, και που θα ήθελες να τους ξαναδείς.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tana French
Μεταφραστής: Τζανακάρη Βάσια
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 744
ISBN: 978-618-03-0699-6