Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα πληγωμένο κορίτσι.
Μία άγρια πολεμίστρια.
Μία επίδοξη ηρωίδα.
Μπορεί η Μίρα να σώσει έναν κόσμο που δεν γνώρισε ποτέ πραγματικά;
Πριν από δεκαέξι χρόνια το Βασίλειο του Χειμώνα κατακτήθηκε και οι πολίτες του υποδουλώθηκαν, μένοντας χωρίς μαγεία ή μονάρχη. Τώρα, η μόνη ελπίδα των Χειμερινών για ελευθερία είναι οι οχτώ επιζώντες που κατάφεραν να δραπετεύσουν και που περιμένουν από τότε την ευκαιρία να πάρουν πίσω τη μαγεία του Χειμώνα και να αποκαταστήσουν το βασίλειο. Έχοντας μείνει ορφανή ως βρέφος κατά τη διάρκεια της ήττας του Χειμώνα, η Μίρα έχει ζήσει όλη της τη ζωή ως πρόσφυγας, μεγαλωμένη από τον στρατηγό των Χειμερινών, τον Κύριο. Καθώς εκπαιδεύεται για να γίνει πολεμίστρια -και όντας απελπισμένα ερωτευμένη με τον καλύτερό της φίλο και μελλοντικό βασιλιά, τον Μάθερ- θα έδινε τα πάντα για να βοηθήσει το βασίλειό της να ανέλθει ξανά στην εξουσία. Όταν λοιπόν κάποιοι ιχνηλάτες ανακαλύπτουν το μέρος όπου βρίσκεται το αρχαίο μενταγιόν που μπορεί να αποκαταστήσει τη μαγεία του Χειμώνα, η Μίρα αποφασίζει να πάει να το βρει η ίδια. Καταλήγει να σκαρφαλώνει σε πύργους, να παλεύει με στρατιώτες του εχθρού και να υπηρετεί το βασίλειό της όπως ακριβώς ονειρευόταν πάντα ότι θα έκανε. Αλλά η αποστολή δεν πάει όπως είχε σχεδιάσει, και σύντομα η Μίρα βυθίζεται σε ένα κόσμο μοχθηρής μαγείας και επικίνδυνης πολιτικής και τελικά συνειδητοποιεί ότι η μοίρα της δεν είναι, και ποτέ δεν ήταν, δική της.

Προσωπική άποψη:
Στα πλαίσια της δουλειάς μου, έχω διαβάσει και αξιολογήσει εκατοντάδες βιβλία. Κάποια απ' αυτά ήταν καλά, κάποια άλλα όχι. Κάποια βρήκα το δρόμο τους προς την έκδοση στη χώρα μας, ενώ κάποια άλλα παρέμειναν στα αζήτητα των Ελλήνων εκδοτών. Σίγουρα, όμως, υπήρξαν και κάποια λίγα βιβλία που με ενθουσίασαν, και για τα οποία μπορώ να δηλώνω και να είμαι εξαιρετικά περήφανη που συντέλεσα, με τον τρόπο μου, να βγουν στην ελληνική αγορά. Ένα από τα βιβλία αυτά είναι το "Χιόνι σαν στάχτη" της πρωτοεμφανιζόμενης τότε Sara Raasch, που ήταν έρωτας κεραυνοβόλος και ανυπέρβλητος. Ένα βιβλίο που άξιζε να διαβαστεί και να κερδίσει μια υψηλή θέση στην καρδιά των αναγνωστών, πράγμα που έκανε και που πολύ χαρούμενη είμαι γι' αυτό.

Η Μίρα είναι πολεμίστρια του βασιλείου του Χειμώνα, μεγαλωμένη από τον Σερ Γουίλιαμ που τον έχει σαν πατέρα της, και ακόλουθος του διαδόχου του θρόνου, Μάθερ. Ανάμεσα στους δυο τους είναι φανερό ότι υπάρχει κάτι περισσότερο, όμως ο Mather είναι αναγκασμένος να παντρευτεί μια αριστοκράτισσα, προκειμένου να φέρει στον κόσμο μια θηλυκή διάδοχο η οποία θα έχει τα μαγικά χαρίσματα που απαιτούνται για ν' ασκήσει κανείς την εξουσία. Αντίστοιχα, η Μίρα, μαθαίνει ότι την έχουν λογοδόσει με τον διάδοχο του θρόνου ενός βασιλείου του Ρυθμού, κι αν και δεν είναι ευχαριστημένη μ' αυτό, το αποδέχεται, δεδομένου ότι είναι καθήκον της να κάνει ό,τι απαιτείται για την ευημερία του βασιλείου της. Και το καθήκον αυτό την στέλνει προς αναζήτηση ενός μενταγιόν που φημολογείται πως μπορεί να δώσει στο βασίλειο του Χειμώνα τη χαμένη του μαγεία. Όμως υπάρχουν θανάσιμοι εχθροί και καλά κρυμμένα μυστικά, προδοσίες και ίντριγκες που απειλούν, τόσο το βασίλειο του Χειμώνα, όσο και ολόκληρου του κόσμου τους και η Mίρα θα πρέπει να παλέψει για να το σώσει.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πει κανείς για το βιβλίο αυτό, είναι πως είναι εξαιρετικά καλογραμμένο, αριστοτεχνικά θα έλεγα, χωρίς να γίνομαι διόλου υπερβολική ή να θέλω να ευλογήσω τα γένια μου, καταφέρνοντας να διαχειριστεί ένα πολύ περίπλοκο και ιδιαίτερο υλικό που, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να φτάσει στον αποδέκτη μπερδεμένο. Όμως η Raasch δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει μέσω της πολυπλοκότητας και της δαιδαλώδους αφήγησης με χιλιάδες κρυμμένα νοήματα. Αντίθετα, είναι απόλυτα ξεκάθαρη και ειλικρινής απέναντι στις προθέσεις της, σε αυτό που θέλει να πει στους αναγνώστες της, αλλά και απέναντι στην ίδια την ιστορία της και τους ήρωές της, που έχουν όλα τα απαραίτητα προσόντα να σε κερδίσουν χωρίς να παίζουν παιχνίδια εις βάρος του υποσυνείδητου ή της συναισθηματικής σου νοημοσύνης.

Ως γυναίκα, δεν μπορώ να μην πω ότι αισθάνομαι ευχαριστημένη από το γεγονός πως η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των γυναικών, όντας οι μόνες με μαγικές δυνάμεις, και πως εκείνες μπορούν να κατέχουν πραγματικά το θρόνο στα βασίλεια του Χειμώνα. Και για να μην παρεξηγηθώ, αυτό δεν το λέω επειδή θέλω να κάνω φεμινιστική προπαγάνδα, αλλά γιατί, ειδικά στην εποχή μας, είναι αφελές το να παρουσιάζονται οι γυναίκες ως αδύναμα και απροστάτευτα πλάσματα, ενώ στην πραγματικότητα μπορούν να πετύχουν τα πάντα, αρκεί να το θέσουν ως στόχο τους. Άλλωστε, παρά τη δύναμή τους, δεν παύει η γυναικεία τους υπόσταση να απαιτεί απ' αυτές να παντρευτούν και να παραδώσουν νέους διαδόχους, κάτι που κοινωνιολογικά έχει ενδιαφέρον σε επίπεδο σύγκρουσης ιδεών και αρχών και που αν το αναλύσουμε λίγο παραπέρα, κάνει ξεκάθαρη την πρόθεση της συγγραφέως να μιλήσει για ταυτότητες, για τους ρόλους αυτούς, μα και για ισότητα σε όλα τα κοινά.

Αν ψάχνει κανείς μια ιστορία με πολλή ίντριγκα, τότε το "Χιόνι σαν στάχτη" είναι το βιβλίο που θα καλύψει τις ανάγκες του. Αν ξεκινήσεις την ανάγνωσή του, είναι σχεδόν απίθανο το να τ' αφήσεις από τα χέρια σου, αφού η μία σελίδα φεύγει μετά την άλλη χωρίς να το καταλάβεις, έχοντας παρασυρθεί σε αυτόν τον σκοτεινό, επικίνδυνο κόσμο, τα μυστικά του οποίου θες ν' ανακαλύψεις απεγνωσμένα. Και όσο αυτά έρχονται σταδιακά στο φως και εσύ οδηγείσαι σε συμπεράσματα, τόσο η συνέχεια έρχεται και σε βρίσκει με όλο και πιο ανατρεπτική διάθεση, με τις εκάστοτε εικασίες σου να διαψεύδονται η μία πίσω από την άλλη, αφήνοντάς σε στο τέλος μετέωρο να αναρωτιέσαι: "Μα καλά, γιατί δεν το είδα αυτό;". Με απλά λόγια, το βιβλίο μόνο προβλέψιμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλά αντίθετα, σε αφήνει συνεχώς να κρέμεσαι στο χείλος της έντασης, μέχρι το ανατρεπτικό φινάλε που σου κόβει την ανάσα.

Όσο για το ρομαντικό στοιχείο, ενώ είναι εμφανές από τις πρώτες στιγμές πως υπάρχει κάποιο ειδύλλιο, η ιστορία δεν επικεντρώνεται σε αυτό, πράγμα που σε προσωπικό επίπεδο μού άρεσε και το εκτίμησα πολύ. Και αυτό γιατί δείχνει ότι πάνω από τα συναισθήματα των ηρώων, υπάρχουν κανόνες και αξίες οι οποίες αφορούν την ζωτικότητα των βασιλείων τα οποία και είναι πιο σημαντικά. Επί της ουσίας, υπάρχει μια αίσθηση ηθικής και καθήκοντος που είναι γοητευτική αφού δεν παρουσιάζεται με τρόπο που καθόλου δήθεν δεν είναι. Όλα έχουν λογική και όλα αιτιολογούνται. Όλα είναι κατευθυνόμενα από την συγγραφέα και ακολουθούν μονοπάτια πολύ ξεκάθαρα, που δεν προσπαθούν ν' αποδείξουν κάτι άλλο απ' αυτό που είναι.

Τέλος, οφείλουμε να αναφερθούμε στα δύο βασίλεια και στον διαχωρισμό ανάμεσα σ' αυτά, αλλά και στο πολιτικό παιχνίδι που κρύβεται πίσω από τις σχέσεις τους που, πλέον, βρίσκονται σε ρήξη εξαιτίας της δίψας για εξουσίας και επιβολής. Η συγγραφέας περιγράφει με πολύ όμορφο, ζωντανό και παραστατικό τρόπο τις διαφορές αυτές, όχι μόνο εξωτερικά αλλά και σε πιο εσωτερικό επίπεδο, ενώ χαρτογραφεί ένα κοινωνικοπολιτικό σκηνικό που είναι τόσο μελετημένο και προσεγμένο στη λεπτομέρεια που φαντάζει σχεδόν αληθινό. Και πράγματι, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, φανταζόμαστε πως πολύ εύκολα θα μπορούσε να είναι, και αυτό είναι ένα στοίχημα που η Raasch κέρδισε με το σπαθί της. Να μας συστήσει έναν κόσμο που στη δομή του θυμίζει αρκετά αυτόν του "Game of Thrones" και την ίδια στιγμή, να είναι εντελώς διαφορετικός και πρωτότυπος. Εν αναμονή, λοιπόν, του δεύτερου βιβλίου, που σύντομα θα είναι στα χέρια μας και που, πιστέψτε με, έχει να μας προσφέρει ακόμα πιο έντονες στιγμές.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sara Raasch
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Μάτι
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-618-5021-46-7