Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Δύο μπορούν να κρατήσουν ένα μυστικό εφόσον ο ένας είναι νεκρός.
Ο Ντέιβιντ κι η Αντέλ φαντάζουν το ιδανικό ζευγάρι. Εκείνος επιτυχημένος ψυχίατρος, εκείνη η όμορφη σύζυγος που τον λατρεύει. Γιατί, όμως, την ελέγχει τόσο; Και γιατί εκείνη κρύβει τόσο πολλά;
Καθώς η Λουίζ, η νέα γραμματέας του Ντέιβιντ, έρχεται όλο και πιο κοντά στο ζευγάρι, καταλήγει με περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Το μόνο απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά σ’ αυτό τον γάμο. Αλλά ούτε που της περνάει από το μυαλό τι μπορεί να είναι αυτό το «κάτι» και πού μπορεί να φτάσει κανείς για να προστατεύσει τα μυστικά του.

Προσωπική άποψη:
Αχ αυτές οι εκδόσεις Ψυχογιός! Πολύ με δυσκολεύουν φέτος, έχοντας επιλέξει αστυνομικά βιβλία και ψυχολογικά θρίλερ τα οποία είναι δύσκολο να κρίνει κανείς, πόσω μάλλον να τα παρουσιάσει χωρίς να κινδυνεύει ν' αποκαλύψει περισσότερα απ' όσα θα έπρεπε. Αυτή τη φορά μιλάω για το "Πίσω από τα μάτια της", το παγκόσμιο best seller που έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε 19 χώρες, έχοντας κερδίσει την εκτίμηση των κριτικών, μα και τα πολύ θερμά σχόλια των αναγνωστών. Ωστόσο, κάθε βιβλίο αυτών των προδιαγραφών είναι επίφοβο, δεδομένου ότι πολλές φορές καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες γύρω από ιστορίες που έχουν εντυπωσιάσει, όχι επειδή είναι ξεχωριστές, αλλά επειδή ο πυρήνας τους κρίθηκε αρκετά επιφανειακά, χωρίς να έχουμε εμβαθύνει σε αυτές. Είναι όπως με τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, που καμιά φορά θαμπωνόμαστε από την εμφάνιση, αδυνατώντας με μια πρώτη ανάγνωση -μεταφορική στην προκειμένη, κυριολεκτική όσον αφορά τα βιβλία- να καταλάβουμε αν η εικόνα ανταποκρίνεται στην ουσία. Το "Πίσω από τα μάτια της", λοιπόν, είναι μια τέτοια περίπτωση, ή μήπως όχι;

Ο κόσμος ισχυρίζεται πως μυστικό που το γνωρίζουν περισσότεροι από ένας, παύει να είναι μυστικό. Αυτή είναι μια αρχή που υποστηρίζω κι εγώ η ίδια, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, στη ζωή μου, μα κι ένα μέρος της κεντρικής ιδέας πάνω στην οποία έχει δημιουργηθεί ο άξονας αυτής της ιστορίας. Η Λουίζ αναλαμβάνει χρέη γραμματέως για τον Ντέιβιντ, έναν ψυχίατρο, κορυφαίο στο είδος του, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Αντέλ, μια γυναίκα που φαντάζει η ιδανική σύζυγος στο πλευρό του και η οποία τον κοιτάζει στα μάτια. Όμως, ο Ντέιβιντ, δίνει την αίσθηση πως είναι απόλυτα χειριστικός, τουλάχιστον με την Αντέλ, που κρατάει καλά φυλαγμένα μυστικά, τα οποία η Λουίζ αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν, με τον γάμο αυτό να μοιάζει απόλυτα αλλόκοτος στα μάτια, χωρίς, όμως, καν να μπορεί να συλλάβει την σκιερή αλήθεια που βρίσκεται κρυμμένη στις παρυφές τις σιωπής και της απόκρυψης.

Η ιστορία αυτή αποτελείται από πολλές επιμέρους ιστορίες -μα και αφηγηματικές οπτικές- που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση η μία με την άλλη και που όμως, η Pinborough, καταφέρνει να "δέσει" αρμονικά μεταξύ τους, δημιουργώντας το παζλ μια αλήθειας που αποτελείται από πολλά κομμάτια, το καθένα με τη δικιά του πραγματικότητα και υπόσταση. Τίποτα δεν μένει άλυτο, τα πάντα εξηγούνται και αναλύονται, αλλά μονάχα όταν ο χρόνος είναι ο σωστός, ο κατάλληλος, γεγονός που καταφέρνει να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, κορυφώνοντάς το στα σωστά σημεία, εντείνοντας με τον τρόπο αυτό την ένταση της αναγνωστικής εμπειρίας που βιώνει ο καθένας, ωστόσο, με τον δικό του τρόπο. Δεν είναι μία ιστορία που ερμηνεύεται με έναν μόνο τρόπο, ούτε μία ιστορία που υπάγεται σε έναν αυστηρό κώδικα ηθικής, αλλά έχει να κάνει, θα έλεγε κανείς, με την προσωπική μας συνείδηση και ταυτότητα.

Ο ρυθμός της αφήγησης μόνο γρήγορος δεν είναι, πράγμα που ισχύει και για τις εξελίξεις αυτής, που αν και καθιστούν την ροή κάπως αργή, πράγμα που θα μπορούσε να μας κάνει να κουραστούμε, ή και να βαρεθούμε, τελικά πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο. Συνδυαστικά με την ανάλυση των ψυχογραφημάτων των εμπλεκόμενων στο εν λόγω δράμα, το μυθιστόρημα αυτό είναι εμποτισμένο με έντονες δόσεις συστροφής, ακόμα και διαστροφής θα λέγαμε, που μας οδηγούν σε μια αναπόφευκτη σύγκρουση με την εσωτερικότητα που κρύβουν οι ήρωές μας, όσο και με την δική μας, βάζοντάς μας στη θέση αυτών που καλούνται να πάρουν αποφάσεις, επιλέγοντας μέχρι που μπορούν να φτάσουν στην προσπάθεια να προστατέψουν τα μυστικά τους. Και η πρόκληση όλων αυτών των εσωτερικών συγκρούσεων, μα και των σκέψεων σε έναν δεύτερο επίπεδο, είναι το στοιχείο αυτό που κάνει την Pinborough να ξεχωρίζει από άλλες συγγραφείς του είδους της, μιλώντας πάντα με σύγχρονα δεδομένα.

Το "Πίσω από τα μάτια της" είναι ένα καθαρόαιμο ψυχολογικό θρίλερ το οποίο, όμως, δεν παίζει με τους συμβατικούς κανόνες του είδους στο οποίο και υπάγεται. Ίσως και να μπορούσα να το αναλύσω λίγο πιο εκτενώς, όμως τότε θα κατέστρεφα ένα μέρος της μαγείας που το περιβάλλει, και από πιο πιθανόν, να επηρέαζα την κρίση σας, η οποία πιστεύω πως πρέπει να μείνει καθαρή απέναντι στα διλήμματα που οι ίδιοι πρέπει ν' αποκτήσετε διαβάζοντάς το, ανεπηρέαστοι από το τι μπορεί να σκέφτομαι εγώ ή ο καθένας. Αυτό που μπορώ να πω, και που πιστεύω μετά βεβαιότητας, είναι πως είτε σας αρέσει είτε όχι, τελικά, το βιβλίο αυτό, θα αιχμαλωτίσει τις σκέψεις σας για αρκετές μέρες, προβληματίζοντάς σας με τρόπους που ούτε καν φαντάζεστε. Αν με ρωτάτε, λοιπόν, θα σας πρότεινα με κλειστά μάτια να το επιλέξετε, και αναλογιστείτε τι θα κάνατε εσείς, αν κι εφόσον βρισκόσασταν στη θέση, όχι ενός εκ των χαρακτήρων που σας συστήνονται μέσω αυτού, αλλά στη θέση καθενός εξ αυτών.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah Pinborough
Μεταφραστής: Καψάλης Χρήστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-01-1916-9