"Πρόοδος: Δέκα λόγοι να ανυπομονούμε για το μέλλον" του Johan Norberg

Πολλοί άνθρωποι έχουν την πεποίθηση ότι τα πράγµατα οδεύουν στις µέρες µας προς το χειρότερο και αναπολούν τις «παλιές καλές µέρες». H αντικειµενικά µετρήσιµη πραγµατικότητα όµως, καταδεικνύει πως η ανθρωπότητα κινείται µε σταθερά βήµατα µε κατεύθυνση την πρόοδο. Σε αντίθεση µε όσα πιστεύουµε, βρισκόµαστε συνολικά σε πολύ καλύτερη µοίρα από ό,τι πενήντα ή εκατό χρόνια πριν. Ζητήµατα όπως η περίθαλψη και το προσδόκιµο ζωής, η πρόσβαση σε πόσιµο νερό, η καταπολέµηση της βίας, η ισότητα των φύλων και των ευκαιριών, η ελευθερία, το περιβάλλον, είναι ζητήµατα που έχουν απασχολήσει τις κοινωνίες και για τα οποία µπορούµε, µε στοιχεία, να ισχυριστούµε πως έχει συντελεστεί σηµαντική πρόοδος σε σχέση µε το παρελθόν.
Εξετάζοντας επίσηµα στατιστικά στοιχεία παρµένα από τα Ηνωµένα Έθνη, την Παγκόσµια Τράπεζα και την Παγκόσµια Οργάνωση Υγείας, ο Johan Norberg διερευνά το πού έχουµε φθάσει σήµερα ως προς την αντιµετώπιση των ζητηµάτων που καθορίζουν την πρόοδο του είδους µας. Μολονότι απέχουµε από την επίλυση όλων µας των προβληµάτων, σήµερα πλησιάζουµε στο να έχουµε σαφή ιδέα για τις ενδεχόµενες λύσεις και να γνωρίζουµε προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούµε, αν θέλουµε να δούµε αυτή την πρόοδο να συνεχίζεται.
Χρήσιµο, εµψυχωτικό, εύστοχο και κάθε άλλο παρά απλουστευτικό, το βιβλίο αυτό αποτελεί µια ρεαλιστική έκκληση αισιοδοξίας βασισµένη σε πραγµατικά δεδοµένα, µέσα στον καταστροφολογικό και µάλλον απαισιόδοξο κόσµο µας.

"Το κράτος στην παγκόσμια αυτορυθμιζόμενη τάξη" του Γεώργιου Κ. Μπήτρου

Μετά τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο, σε κάθε φυσιολογική κρίση της οικονοµίας λόγω τεχνολογικών, πολεµικών ή άλλων αναταράξεων, κατά κανόνα η κύρια ευθύνη επιρριπτόταν στην αγορά, της οποίας ο ρόλος έπρεπε να περιοριστεί. Το αποτέλεσµα ήταν η γιγάντωση του κράτους και ο αντίστοιχος περιορισµός των ατοµικών ελευθεριών και επιλογών.
Όµως, οι καταστροφικοί πειραµατισµοί των οπαδών του µεγάλου κράτους και της κεντρικά κατευθυνόµενης κοινωνίας και οικονοµίας τελικά διαψεύστηκαν και σε όλες τις χώρες παρατηρείται ραγδαία µεταστροφή υπέρ της ανοικτής κοινωνίας και της ελεύθερης οικονοµίας.
Ανακύπτουν λοιπόν τρία κοµβικά ερωτήµατα:
1. Γιατί ήταν αναµενόµενο ότι το σύγχρονο κράτος θα αποτύχει;
2. Στην αυτορυθµιζόµενη τάξη πραγµάτων που διαµορφώνεται σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο, ποιος θα είναι ο ρόλος του έθνους-κράτους;
3. Έχουµε ως χώρα τη δυνατότητα σύντοµης επανάκαµψης και σύγκλισης στο αναδυόµενο πρότυπο, και αν ναι, πώς;
Στο βιβλίο αυτό συνοψίζονται οι απαντήσεις που προκύπτουν από τη σχετική διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία, τεκµηριώνεται γιατί οι δηµόσιες επιλογές και πρακτικές που υιοθετήσαµε µεταπολεµικά µάς οδήγησαν σε πτώχευση, και προβάλλονται οι κατευθύνσεις µέτρων πολιτικής οικονοµίας τα οποία θα είχαν υψηλή πιθανότητα να µας βγάλουν σε εύλογο χρονικό διάστηµα από το αδιέξοδο στο οποίο έχουµε περιέλθει.

"Κυκλάδες: Πετράδια στο Αιγαίο" του Φίλιππου Μανδηλαρά

"Στη μέση του Αιγαίου θα τα βρεις,
στον ανεμο να πλέουν,
πάρε το πλοίο της γραμμής
να δεις πώς αναπνέουν!"
Με πολύχρωμη, ανάλαφρη και χιουμοριστική εικονογράφηση από τη Ναταλία Καπατσούλια…







"Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να γίνει σούπερ ήρωας" της Orianne Lallemand

Σήμερα ο λύκος Ζαχαρίας έχει μια σούπερ ιδέα:
Κι αν γινόταν σούπερ- ήρωας;
Ράβει μια σούπερ- στολή και...να τος,μεταμορφώνεται
σε Σούπερ-Έξτρα-Λύκμαν!
Το μόνο που του μένει πια είναι να βρει κάποιον για να σώσει...
Εύκολο; Όχι βέβαια, όταν κάποιος είναι σούπερ-αδέξιος!