Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η λαίδη Φιλίπα Μάρμπερι είναι παράξενη. Η διοπτροφόρος, ευφυής τέταρτη κόρη του μαρκησίου του Νίνταμ και Ντόλμπι αγαπά περισσότερο τα βιβλία παρά τους χορούς, τα φυτά παρά τη μόδα και την επιστήμη παρά τις κοσμικές εξόδους. Σχεδόν αρραβωνιασμένη με τον λόρδο Κάσλτον, η νεαρή κοπέλα θέλει να εξερευνήσει τα κακόφημα σημεία του Λονδίνου που δεν έχει δει ποτέ της πριν από τον γάμο. Και ξέρει ακριβώς από ποιον να το ζητήσει: από τον ψηλό, γοητευτικό, πνευματώδη λογιστή του «Έκπτωτου Αγγέλου», της πιο διαβόητης και πολυπόθητης χαρτοπαικτικής λέσχης του Λονδίνου, ο οποίος είναι γνωστός με το όνομα «Κρος». Η Φιλίπα έχει κάνει την έρευνά της και η φήμη του Κρος τον καθιστά ιδανικό για το σχέδιό της, καθώς εκείνη επιδιώκει την εμπειρία της αποπλάνησης χωρίς τις επιπτώσεις της. Αλλά όταν αυτό το παράξενο, απροσδόκητο θηλυκό κάνει την ανήθικη πρόταση στον Κρος, εκείνος θα χρειαστεί όλη του τη δύναμη για να μην υποκύψει στα ένστικτά του…

Προσωπική άποψη:
Έχω την αίσθηση πως έχει ξυπνήσει τελευταία ένα νέο φετίχ μου και αυτό δεν είναι άλλο από το να διαβάζω ερωτικά μυθιστορήματα εποχής -τουλάχιστον τις ημέρες εκείνες που το στρες μου έχει χτυπήσει κόκκινο και δεν έχω ενέργεια και διάθεση για κάτι πιο ψαγμένο. Όπως και να 'χει, αρκετά τα βιβλία του είδους που κυκλοφορούν στην αγορά, άλλα πετυχημένα και άλλα όχι και τόσο, κάποια να ξεχωρίζουν και κάποια να διαβάζονται απλά διεκπεραιωτικά. Στην πρώτη κατηγορία, αποτελώντας προσωπική μου ένοχη απόλαυση, τα βιβλία της Sarah MacLean και της σειράς "The Rules of Scoundrels" η οποία, συγκριτικά με άλλες, είναι κάπως πιο... πικάντικη κι έκφυλη, με έναν τρόπο φρέσκο και σύγχρονο, και όχι πρόστυχο -για να μην παρεξηγηθώ-, ο οποίος θεωρώ ότι ταιριάζει περισσότερο στην προσωπικότητά μου αλλά και στα γούστα, όσο τουλάχιστον αφορά το είδος.

Στον "Ακαταμάχητο εραστή", λοιπόν, μας συστήνεται η λαίδη Φιλίπα Μάρμπερι η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες κυρίες της τάξης της. Από τους χορούς και τα φτιασίδια προτιμάει το διάβασμα, τη μελέτη και τη φύση. Εξαιρετικά ευφυής και καθόλου επαναπαυμένη στην πλούσια και άνετη ζωή της, η Φιλίπα, λίγο πριν τον γάμο με τον λόρδο Κάσλτον, όπως επιβάλλει η θέση της και η οικογενειακή της κατάσταση, θέλει να γνωρίσει το Λονδίνο έτσι όπως ποτέ, γυρίζοντας στα κακόφημα στέκια του και παίρνοντας απ' αυτά ό,τι μπορούν να της δώσουν. Όμως, για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται βοήθεια, και κανείς άλλος δεν είναι πιο κατάλληλος από τον Κρος, τον λογιστή μιας διαβόητης χαρτοπαικτικής λέσχης, ο οποίος είναι γνωστός για την ακόλαστη ζωή του αλλά κι εκείνος με τα ιδανικά χαρακτηριστικά, αυτά που η Φιλίπα χρειάζεται για να ζήσει την αποπλάνηση, την ηδονή και την ακολασία. Και παρά το διοπτροφόρο πρόσωπό της, εκείνη είναι εξαιρετικά γοητευτική και για τον Κρος άθλος το να της αντισταθεί. Άραγε, ποια θα είναι η εξέλιξη;

Εντάξει... η ερώτηση με την οποία έκλεισα την πιο πάνω παράγραφο είναι κάπως άκυρη -όλοι ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξη-, αλλά πρέπει ν' αφήσω κι εγώ ένα ερώτημα να πλανιέται στον αέρα, έτσι, για την αμαρτία. Πέραν της πλάκας, όμως, ο "Ακαταμάχητος εραστής", παρ' ότι προβλέψιμος ως προς την κατάληξή του, δεν αποδεικνύεται τόσο προβλέψιμος και κατά την διάρκεια της εξέλιξής του. Η ιστορία είναι αρκετά τετριμμένη, θεωρητικά, όμως έχοντας μια εναλλακτική και διόλου κοινότοπη πρωταγωνίστρια, βασικά στοιχεία της κλασσικής αυτής, παραμυθένιας συνταγής αλλάζουν και μας σερβίρονται ζεστά, φρέσκα, ιδανικά, άκρως απολαυστικά, με έντονες δόσεις υπόκρυφου αισθησιασμού και καταπιεσμένου ερωτισμού, με πολύ ωραία ξεσπάματα αυτού, μα και κωμικές πινελιές που καθιστούν το σύνολο απόλυτα ολοκληρωμένο και διασκεδαστικό στο σύνολό του.

Κάποιοι θα την χαρακτήριζαν την Φιλίπα παράξενη, εγώ θα την χαρακτήριζα ιδιαίτερη κι ενδιαφέρουσα. Θα έλεγα πως μου θυμίζει μια εναλλακτική Belle, ίσως λίγο πιο τολμηρή κι επαναστάτρια, κάτι που πιθανότατα να οφείλεται στην κοινωνική της τάξη, η οποία καταφέρνει να ξεχωρίσει, όχι λόγω της εμφανισιακής της ιδιαιτερότητας, αλλά επειδή έχει μέσα της μια σπίθα που δεν συνάδει με την εποχή της -γεγονός που καθιστά την πορεία της στις σκοτεινές γωνιές του Λονδίνου ανατρεπτική και ξέφρενη-, και αυτό είναι το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο πάνω της. Όπως ίσως να έχετε ήδη καταλάβει, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι από τα αγαπημένα μου, πλέον, στο είδος του, και ένα απ' αυτά που θα πρότεινα ανεπιφύλακτα και άφοβα ακόμα και σε μη μυημένες αναγνώστριες -δεν είμαι τόσο τολμηρή για να το προτείνω και σε άντρα- που ίσως να βρουν στις σελίδες του μια νέα πρόταση που να μην τους είχε περάσει μέχρι τώρα απ' το μυαλό, και που μπορεί να τους προσφέρει πολύ ευχάριστες στιγμές.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah MacLean
Μεταφραστής: Καλλιοντζή Αναστασία
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-618-5229-21-4