"Το τίμημα" της Νικόλ-Άννας Μανιάτη

Πολλοί πιστεύουν πως το μίσος μέσα σου για κάποιον δεν μπορεί να τον αγγίξει. Κατατρώει μόνο εσένα τον ίδιο!
Η Μαργαρίτα όμως το διοχέτευε με ολέθριες ενέργειες. Η μικρή, γλυκιά Μαργαρίτα, από τα δώδεκα της χρόνια, μεγάλωνε μαθαίνοντας να μισεί τον παιδικό της φίλο και τη μητέρα του, αφού ο ίδιος ο πατέρας της τροφοδοτούσε την αθώα παιδική ψυχή της με δηλητήριο. Θυσίασε όνειρα, αγάπη και μέλλον για μια απατηλή εκδίκηση, με καταστροφικές συνέπειες για την οικογένεια του παιδικού της φίλου. Όταν μαθαίνει την αλήθεια, είκοσι χρόνια μετά, προσπαθεί με κάθε τρόπο να επανορθώσει για τις συνέπειες από το παράλογο και άδικο συναίσθημα που την πότισε ο πατέρας της και που κυριαρχούσε μέσα της τόσα χρόνια.
Αλλά έπρεπε να πληρώσει! Θα άντεχε το τίμημα της εξιλέωσης;

"Γλυκό τραγούδι" της Leïla Slimani

Όταν η Μιριάμ, μητέρα δύο μικρών παιδιών, αποφασίζει παρά την απροθυμία του άντρα της να επιστρέψει στην ενεργό δράση και στη δικηγορία, το ζευγάρι ψάχνει για νταντά. Μετά από αυστηρή επιλογή, προσλαμβάνουν τη Λουί, που πολύ γρήγορα κερδίζει την αγάπη των παιδιών και κατακτά σταδιακά μια θέση στην οικογένεια. Σιγά σιγά στήνεται μια παγίδα αλληλεξάρτησης μεταξύ των μελών που θα οδηγήσει στην τραγωδία.
Μέσα από τις περιγραφές του νεαρού ζευγαριού και της μυστηριώδους νταντάς, αποκαλύπτεται η εποχή μας, με όλα όσα πρεσβεύει για την αγάπη, την παιδεία, τις σχέσεις εξουσίας, τα χρήματα, τις ταξικές και πολιτισμικές προκαταλήψεις.
Θρίλερ και ψυχογράφημα ταυτόχρονα, ένα βιβλίο που δικαίως τιμήθηκε με το βραβείο Goncourt.



"Ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι παντού - Προσοχή στον σκύλο!" του David O'Doherty

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΤΕΡ ΝΟΕΛ ΖΟΟΥΝ.
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ στο ολοκαίνουριο εγχειρίδιό μου για την αποφυγή κινδύνων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είμαι ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΣ και όχι ΝΤΟΥΛΑΠΑ*.
ΓΚΛΟΝΚ! ΓΚΛΟΝΚ! ΓΚΛΟΝΚ!
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ έχει φτάσει στην ΚΙΝΔΥΝΟΖΩΝΗ (το σπίτι μου): μια μικροσκοπική μηχανή πανικού, που γαβγίζει, κάνει πιπί και κακά, και ονομάζεται ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΑ.
Τώρα κρύβομαι μέσα στον ΓΚΟΡΝΤΟΝ για να τελειώσω το βιβλίο μου, ώστε να μπορέσετε κι εσείς να γίνετε ΑΚ (Αφοσιωμένοι Κινδυνολόγοι) και μαζί να φωνάξουμε σε όλο τον κόσμο:
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ.

"Το φως που χάθηκε" της Jill Santapolo

Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που την ενέπνευσε, που τη συγκίνησε, που την κατάλαβε πραγματικά. Έμελλε να είναι κι ο τελευταίος;
Η Λούσι βρίσκεται μπροστά σε με μια κρίσιμη επιλογή. Πριν αποφασίσει όμως, πρέπει να ξεκινήσει την ιστορία της –την ιστορία τους– από την αρχή.
Η Λούσι και ο Γκέιμπ γνωρίζονται ως τελειόφοιτοι του Πανεπιστήμιου Κολούμπια μια μέρα που θα τους στιγματίσει για πάντα. Μαζί αποφασίζουν ότι θέλουν να ζήσουν μια ζωή με νόημα και να αφήσουν το στίγμα τους. Ένα χρόνο μετά, οι δρόμοι τους συναντώνται ξανά. Η επανασύνδεσή τους μοιάζει γραμμένη απ’ τη Μοίρα. Αργότερα, όμως, ο Γκέιμπ αποφασίζει να ακολουθήσει καριέρα φωτορεπόρτερ και ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή ενώ η Λούσι μένει πίσω στη Νέα Υόρκη. Τα επόμενα δεκατρία χρόνια θα είναι ένα ταξίδι ονείρων, επιθυμιών, ζήλειας, προδοσίας και τελικά αγάπης. Ήταν η Μοίρα που τους ένωσε; Ήταν οι επιλογές τους που τους χώρισαν; Ό,τι κι αν συνέβη, σίγουρα δεν ήταν αρκετό για να σβήσει την αγάπη του ενός για τον άλλον.

"Κάθε ηλιοβασίλεμα" της Μαίρης Παπαπαύλου

Η τολμηρή απόφαση της Μαρίνας να συνεχίσει τις σπουδές της από εκεί που τις είχε αφήσει είκοσι χρόνια πριν την οδηγεί στην Πόλη του Φωτός, το Παρίσι, κι από κει στο εξωτικό Μαρόκο. Η καρμική γνωριμία της με τον Νασίρ και το μεγαλείο των αισθημάτων που μοιράζονται ανατρέπει συθέμελα τις ζωές τους.
«Ακόμα κι αν ξεχάσεις όσα σου είπα, μην ξεχάσεις ποτέ πώς σε έκανα να νιώσεις!» της είχε πει ο Νασίρ εκείνο το τελευταίο βράδυ στην Καζαμπλάνκα.
Κι ύστερα, Σαντορίνη! Ένας ηφαιστειακός τόπος όπου η ζωή είναι πιο δυνατή απ’ τον θάνατο κι ο έρωτάς τους πιο δυνατός από τα όποια πρέπει. Κάθε φορά που ο φλογερός, κατακόκκινος ήλιος της Σαντορίνης βυθίζεται στο Αιγαίο και μετατρέπει το γαλάζιο της θάλασσας σε κατακόκκινη ηφαιστειακή λάβα, εκείνοι αγαπιούνται ακόμα πιο δυνατά, αφήνοντας σημάδια ανεξίτηλα ο ένας στη ζωή του άλλου.
Αυτή η μυσταγωγία που όμοια της δεν έχουν ξαναζήσει τους δένει με το νησί για πάντα. Τα λόγια του Νασίρ χαραγμένα στα συρτάρια του μυαλού και της ψυχής της δεν την αφήνουν ποτέ να ξεχάσει. «Όπου κι αν πάω θα σε πάρω μαζί μου, θα σε κουβαλάω μέσα μου, για πάντα!»

"Ουτοπία για ρεαλιστές" του Rutger Bregman

Το βιβλίο αυτό δεν επιχειρεί να προβλέψει το μέλλον, επιχειρεί να ξεκλειδώσει το μέλλον ανοίγοντας τα παράθυρα του μυαλού μας Από ένα παγκόσμιο βασικό εισόδημα έως την εργάσιμη εβδομάδα των 15 ωρών, και από έναν κόσμο χωρίς σύνορα έως έναν κόσμο χωρίς φτώχεια – έφτασε η ώρα να επιστρέψουμε σε μια πιο ουτοπική σκέψη.
Ο ΡΟΥΤΓΚΕΡ ΜΠΡΕΓΚΜΑΝ μας ταξιδεύει στην ιστορία, πέρα από τον κλασικό διαχωρισμό μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, εισάγοντας ρηξικέλευθες ιδέες των οποίων ξεκάθαρα έχει έρθει η ώρα.
Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΓΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ είναι από εκείνα τα σπάνια βιβλία που σε αιφνιδιάζουν και προκαλούν αυτά που νομίζεις ότι γνωρίζεις, αποδεικνύοντας ότι το πιο μη ρεαλιστικό οικονομικό μοντέλο είναι αυτό που εφαρμόζουμε σήμερα.