Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Μαλόν είναι τριών χρόνων και αρχίζει να διαδίδει γύρω του ότι η μαμά του δεν είναι η πραγματική του μαμά. Ο μόνος που φαίνεται να τον ακούει είναι ο Βαζίλ Ντράγκονμαν, ο παιδοψυχολόγος του σχολείου. Κανείς άλλος. Και γι’ αυτό ο Βαζίλ θεωρεί ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα, να βρει την κρυμμένη αλήθεια, προτού οι αναμνήσεις που ισχυρίζεται ότι έχει ο Μαλόν από το παρελθόν κι από την πραγματική του μητέρα αρχίσουν να σβήνονται απ’ τη μνήμη του. Ζητά τότε τη βοήθεια της επικεφαλής της αστυνομίας, της Μαριάν Ογκρές, η οποία την ίδια στιγμή έχει μια πολύ πιο σοβαρή υπόθεση στα χέρια της, αυτή των διαδοχικών ένοπλων ληστειών σε πολυτελή καταστήματα της Χάβρης. Από τα στοιχεία, όμως, που αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια, όταν πολύ σύντομα ο παιδοψυχολόγος δολοφονείται, φαίνεται ότι οι δύο αυτές υποθέσεις τελικά δεν είναι καθόλου άσχετες μεταξύ τους… Τι είναι όμως αυτό που τις συνδέει;
Μέσα από μια αφηγηματική δομή χρονομετρημένη με ακρίβεια και μια δράση καταιγιστική, ο συγγραφέας κρατά τον αναγνώστη με κομμένη την ανάσα ως το τέλος της ιστορίας, που είναι πάνω απ’ όλα μια ιστορία συγκινητική και ανθρώπινη.

Προσωπική άποψη:
Ο Bussi είναι ένας από τους πλέον αγαπημένους συγγραφείς για τους fans των αστυνομικών βιβλίων. Ένας συγγραφέας που χαρακτηρίζεται για την ευφυΐα, την οξυδέρκεια και την ευρηματικότητα του, μα και για την ικανότητά του να διαμορφώνει δαιδαλώδεις πλοκές που δεν αποσυντονίζουν ούτε αποπροσανατολίζουν τον αναγνώστη του, αλλά αντίθετα τον εισάγουν σε μία διαδικασία ανάλυσης και αποκωδικοποίησης των στοιχείων που αυτός συλλέγει καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης, προκειμένου να δώσει στη λύση στον εκάστοτε γρίφο του συγγραφέα. Και ο Bussi, με τους γρίφους, έχει μια σχέση πάθους και εμμονής, στοιχεία που μεταδίδει και σε εμάς παρασύροντάς μας σ' ένα "ταξίδι" εξερεύνησης που δοκιμάζει το μυαλό και τη συνείδησή μας, στα άκρα πολλές φορές, χωρίς, ωστόσο, να ξεχνάει πως έχοντας να κάνει με ανθρώπινους χαρακτήρες, ο κοινωνικός και συναισθηματικός παράγοντας δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός.

Ο Μαλόν, ένα τρίχρονο αγοράκι, ισχυρίζεται πως η μαμά του δεν είναι η πραγματική του μαμά. Την αλήθεια του αυτή την υπερασπίζεται με πάθος, όμως, τόσο οι γονείς του, που έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα έγγραφα για ν' αποδείξουν πως όσα λέει ο Μαλόν δεν ισχύουν, όσο και η τοπική κοινωνία, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του. Ο μόνος που φαίνεται να τον πιστεύει είναι ο παιδοψυχολόγος Βαζίλ Ντράγκονμαν, ο οποίος καταφεύγει στη βοήθεια της επικεφαλής της αστυνομίας, Μαριάν Ογκρές. Όμως η Μαριάν βρίσκεται στο μέσον μια πολύς σοβαρής υπόθεσης που αφορά μια σειρά ένοπλων ληστειών, και δεν δείχνει πρόθυμη ν' ασχοληθεί με τα όσα υποστηρίζει το τρίχρονο αγόρι, καθώς μέσ της πιστεύει πως δεν είναι τίποτα άλλο παρά φαντασιοπληξίες του μικρού. Όχι τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ο Βαζίλ θα βρεθεί δολοφονημένος, κάτι που θα την κάνει να αναθεωρήσει και να πιστέψει πως η δολοφονία του διόλου τυχαία, και άσχετη με την υπόθεση του μικρού Μαλόν, δεν είναι.

Η υπόθεση του βιβλίου εξελίσσεται σε μόλις πέντε μέρες, γεγονός που καθιστά τη ροή της γρήγορη, γεμάτη νεύρο και ένταση, σχεδόν κινηματογραφική θα λέγαμε, ενισχύοντας το αίσθημα της αγωνίας μας ακόμα περισσότερο, γνωρίζοντας πως ο χρόνος πιέζει και πως τα περιθώρια στενεύουν. Πόσο μάλλον, όταν τα περιθώρια αυτά βρίσκονται γύρω από μία αλήθεια που είναι πολύ εύκολο να χαθεί μέσα στη δίνη ενός παιδικού μυαλού που μεγαλώνει και, αναπόφευκτα, αλλάζει και ξεχνάει. Ο Bussi έχει κάνει  ιδιαίτερα σοβαρή έρευνα όσον αφορά το θέμα της παιδικής ψυχοσύνθεσης και του μνημονικού των παιδιών μέχρι τα πέντε τους έτη, αν και, ίσως, ν' αφιερώνει στην επεξήγηση των συνθηκών που επηρεάζουν όλα αυτά λίγο περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε. Παρ' όλα ταύτα, δεν μπορούμε ν' ακυρώσουμε το ενδιαφέρον του πράγματος, ούτε το πως χειρίζεται τους χαρακτήρες του, με τον Μαλόν να μας αναγκάζει να δούμε το όλο ζήτημα μέσα από μια πιο τρυφερή, συναισθηματική ματιά, ειδικά όταν η αφήγηση έρχεται στο πρώτο πρόσωπο, μέσα απ' τα δικά του μάτια, ενώ η ματιά της Μαριάν, με τον δυναμισμό, το χιούμορ και τις προσωπικές της ανασφάλειες και αγωνίες, εκπροσωπεί την ενήλικη οπτική μιας συνθήκης που χρειάζεται λεπτό χειρισμό.

Εκτός όλων των άλλων, ο Bussi καταφεύγει σε εφτά παραμύθια, τον πυρήνα των οποίων αξιοποιεί ενσωματώνοντάς τα στη δικιά του ιστορία, προκειμένου να χτίσει έναν αγωνιώδη λαβύρινθο, που όσο κι αν νιώθεις πως πλησιάζεις στην έξοδο αυτού, έχοντας τις απαντήσεις που χρειάζεσαι στη διάθεσή σου, τόσο στρίβεις σε μονοπάτια που σε οδηγούν σε νέα αδιέξοδα και ξανά από την αρχή. Οι πληροφορίες μπορεί να μην είναι ακριβώς συνεχείς, έρχονται, όμως, στα σωστά σημεία και στους ιδανικούς χρόνους, για να τονίσουν τόσο την αφήγηση, όσο και το αναγνωστικό μας ενδιαφέρον, προσφέροντάς μας όλο και κάποιο νέο στοιχείο που έρχεται ν' ανατρέψει τα μέχρι εκείνη τη στιγμή δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, κάνοντάς μας ν' αμφιβάλλουμε και πάλι από την αρχή, αναζητώντας νέες απαντήσεις, λύσεις και κυρίως, αλήθειες που θα μας βοηθήσουν να βγούμε απ' αυτήν την κατάσταση προκειμένου να φτάσουμε τελικά στην αλήθεια.

Παντρεύοντας τον ρεαλισμό με τα παραμύθια, την κυνικότητα και την αγριότητα της πραγματικής ζωής με την αλληγορία και τον συμβολισμό, και αξιοποιώντας στο έπακρο τους χαρακτήρες του, τολμώντας να κυνηγήσει την αλήθεια, κοιτάζοντας πότε-πότε μέσα από τα αθώα μάτια ενός παιδιού, ο Bussi προσφέρει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με πλούσιες κοινωνικές εκφάνσεις που κόβει την ανάσα και που σε καθηλώνει. Και μπορεί να υπάρχουν κάποια τελματικά σημεία, ωστόσο, και με σχετική ευκολία, ο συγγραφέας καταφέρνει ν' αποφύγει επιδέξια, την τελευταία στιγμή, όλους τους σκοπέλους που θα μπορούσαν να κουράσουν τον αναγνώστη, αναζοπυρώνοντας συνεχώς το ενδιαφέρον του και κάνοντάς τον ν' αμφιβάλλει, όχι μόνο για την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το σκοτεινό πέπλο του μυστηρίου που καλύπτει την εν λόγω υπόθεση, αλλά και για την ίδια του την κρίση και, στο τέλος, για την ταυτότητά του ως άνθρωπος μέσα σε μια κοινωνία που έχει μάθει να κρατάει το στόμα της κλειστό ακόμα κι όταν δεν πρέπει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Michel Bussi
Μεταφραστής: Στρίγκος Γιάννης
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 557
ISBN: 978-960-16-7346-2