Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα ρομαντικό μυθιστόρημα για τη ζωή και τις δεύτερες ευκαιρίες.
Η Μαριάνε, εγκλωβισμένη σ’ έναν γάμο χωρίς αγάπη, έχει φτάσει πια στα όριά της. Κι ένα βράδυ στο Παρίσι κάνει το αδιανόητο: πέφτει στον Σηκουάνα. Αλλά η ιστορία δεν είναι γραφτό να τελειώσει έτσι… Η Μαριάνε σώζεται, και αυτή η δραματική νύχτα τής δίνει τη δύναμη ν’ αφήσει πίσω της την παλιά της ζωή και να φύγει για τις ακτές της Βρετάνης –σ’ ένα μέρος που οι Γάλλοι αποκαλούν «άκρη του κόσμου».
Οι άνθρωποι που θα γνωρίσει εκεί –γραφικοί, αλλά και συναρπαστικοί ταυτόχρονα– θα την εκπλήξουν με το ζεστό τους καλωσόρισμα και τον απλό, φυσικό τρόπο με τον οποίο ζουν, απολαμβάνοντας τις μικρές καθημερινές στιγμές. Σ’ αυτόν τον νέο κόσμο, η Μαριάνε θ’ αρχίσει να ξαναβρίσκει τον εαυτό της, θα θυμηθεί πώς είναι να γελάς, να ονειρεύεσαι, ν’ αγαπάς, και θα μάθει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ζήσει κανείς τη ζωή που θέλει…
Πλημμυρισμένο από τη μαγεία της Βρετάνης και με την ίδια μαγευτική αισιοδοξία που έκανε το Μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο best seller σε ολόκληρο τον κόσμο, Το τραγούδι της σελήνης είναι μια ιστορία για τις δεύτερες ευκαιρίες και τον απρόβλεπτο, σαρωτικό τρόπο που έρχεται κάποιες φορές να μας βρει η ευτυχία. Με χιούμορ και ευαισθησία η χαρισματική συγγραφέας μάς ταξιδεύει στη μαγευτική Βρετάνη.

Προσωπική άποψη:
Γνωρίσαμε τη Nina George μέσω του "Μικρού Παριζιάνικου Βιβλιοπωλείου" της, ένα βιβλίο που δίχασε το αναγνωστικό κοινό αλλά που κανένας δεν αμφισβήτησε την ιδιαίτερη ταυτότητά του και τον καθαρά προσωπικό του, ξεχωριστό χαρακτήρα. Φέτος, η συγγραφέας, επιστρέφει στην ελληνική αγορά μ' ένα νέο βιβλίο, και πάλι με την υπογραφή των εκδόσεων Κλειδάριθμος, διατηρώντας το ίδιο ύφος κι αισθητική με τα οποία μας συστήθηκε, προσφέροντάς μας μια γλυκόπικρη ιστορία που παντρεύει τον ρεαλισμό και τη μαγεία, την πραγματικότητα με το όνειρο, και που μέσα από μια παράξενη και γεμάτη εμπειρίες, εικόνες και συναισθήματα διαδρομή, μας χαρίζει ένα κομμάτι αισιοδοξίας και πίστης απέναντι στην ίδια τη ζωή και τη δύναμη αυτής, που ίσως να έχουμε ξεχάσει.

Η Μαριάνε ζει μια καθημερινότητα μονότονη, μίζερη, που την πνίγει και της στερεί κάθε διάθεση για ζωή. Εγκλωβισμένη σ' έναν γάμο που δεν της προσφέρει καμία συναισθηματική ασφάλεια, περικυκλωμένη από τα "πρέπει" που δεν αντέχει άλλο πια, παίρνει μια μεγάλη και τρελή απόφαση. Ένα βράδυ, πέφτει στον ποταμό Σηκουάνα. Όμως, αντίθετα με τους σκοπούς της, η Μαριάνε διασώζεται, και η δραματική αυτή εμπειρία την οδηγεί στο ν' αναθεωρήσει τη ζωή και την ύπαρξή της. Σε μια προσπάθεια να ξαναβρεί τον εαυτό της και την χαμένη της αυτοπεποίθηση, θα ταξιδέψει μέχρι στις μαγευτικές ακτές της Βρετάνης. Εκεί, σ' αυτό το νέο για εκείνη, γραφικό και γεμάτο εικόνες τόπο, θα γνωρίσει νέους ανθρώπους, θα θυμηθεί πως είναι να βιώνεις όλα εκείνα τα ανθρώπινα συναισθήματα που σε κάνουν να ονειρεύεσαι και να ελπίζεις, ενώ θα ξαναζήσει τι θα πει ν' αγαπάς και ν' αγαπιέσαι.

Η George έχει ένα μοναδικό χάρισμα να δημιουργεί εικόνες. Οι αφηγήσεις της αποτελούν λογοτεχνικά πορτρέτα, ρεαλιστικές αναπαραστάσεις ανθρώπων και τοποθεσιών που σε ταξιδεύουν σε κόσμους που αν και δεν τους έχεις δει ποτέ από κοντά, νομίζεις πως περιπλανιέσαι στους δρόμους τους, στα μικρά τους σοκάκια. Κάθε εικόνα απ' αυτές είναι πλημμυρισμένη στο φως, στα χρώματα, είναι κεντημένη με νότες και ήχους φυσικούς που σε παρασύρουν σε βήματα ανθρώπινων ψυχών, που στο πέρασμά τους από εκεί κάτι άφησαν πίσω τους, ένα κομμάτι της ψυχής τους που έχει ν' αφηγηθεί ιστορίες και να μοιραστεί συναισθήματα. Εικόνες που αναδίδουν αρώματα βγαλμένα από άλλες εποχές, μ' έναν αέρα νοσταλγίας και μια τρυφερότητα που ζει και τρέφεται με το αίμα των καρδιών εκείνων που την βίωσαν και κατάφεραν, κόντρα στους καιρούς, να την διατηρήσουν βαθιά μέσα τους αλώβητη, ζωντανή, ζεστή και πρόθυμη να εκφραστεί. Αυτό είναι το χάρισμα της George. Να μην αφηγείται απλά ιστορίες, αλλά να γεννά συναισθήματα μέσω αυτών.

Η Μαριάνε είναι μια καθόλα σύγχρονη γυναίκα, ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας από εμάς, και όχι μόνο όσοι μοιράζονται την ίδια ταυτότητα φύλου μ' εκείνη. Ζει με τους φόβους, τις ανασφάλειες και τις αγωνίες που κάθε άνθρωπος κρύβει βαθιά μέσα του. Τρέφει, ασυνείδητα πολλές φορές, τα άγχη και τις αδυναμίες της, τα χειρότερα σημεία του εαυτού της, ξεχνώντας το πόσο υπέροχη είναι και, κυρίως, το πόσο υπέροχη μπορεί να είναι η ζωή. Εκεί, όμως, είναι που η Βρετάνη, η πραγματική πρωταγωνίστρια της ιστορίας αυτής, μπαίνει στη ζωή της για να της θυμίσει όλα όσα είχε ξεχάσει, όσα είχε λησμονήσει, όσα είχε εγκαταλείψει σε μια γωνιά του μυαλού της επειδή, κατά βάθος, αυτό πίστευε πως ήταν το φυσιολογικό. Η Βρετάνη, και οι υπέροχοι κάτοικοί της, βγαλμένοι σαν από παραμύθι, της κλέβουν την καρδιά και της θυμίζουν πως να είναι ο εαυτός της, πως να είναι ευτυχισμένη, γιατί κάθε άνθρωπος αξίζει να είναι ευτυχισμένος, ακόμα κι αν το ξεχνάει μερικές φορές, ή κάποιες άλλες χάνει το δρόμο του.

Η ζωή είναι αυτό που την κάνεις εσύ να είναι! Αυτό είναι κάτι που πιστεύω ξεκάθαρα και απόλυτα, και πάνω ακριβώς σ' αυτήν την ιδέα θα έλεγα πως βασίζεται και "Το τραγούδι της σελήνης". Γιατί, όπως και το προηγούμενο βιβλίο της George, έτσι κι αυτό, ακριβώς γι' αυτό μιλάει. Για τη ζωή! Για τη δύναμη και τη σπουδαιότητα αυτής, για την αξία που θα έπρεπε να έχει για τον καθέναν από εμάς, γιατί ζούμε μονάχα μια φορά, και στην πορεία της τρελής αυτής διαδρομής, πρέπει να τα δώσουμε όλα, να τα κάνουμε όλα, να τα ζήσουμε όλα, ακόμα κι αν πληγωθούμε, ακόμα κι αν πονέσουμε, γιατί μονάχα αν περάσουμε μέσα από σκοπέλους και θύελλες, θα μπορέσουμε πραγματικά να εκτιμήσουμε τη λιακάδα και τη ζεστασιά αυτής. Γιατί, αν σκέφτεσαι θετικά, αν προσπαθείς κι αν δεν χάνεις την ελπίδα σου, σε κάθε σκοτεινή διαδρομή, στο τέλος, δεν μπορεί παρά να σε περιμένει ο ήλιος. Γι' αυτό να ζείτε την κάθε μέρα, την κάθε στιγμή σας, σαν να μην υπάρχει επόμενη. Να ζείτε να γελάτε, ν' αγαπάτε, να ονειρεύεστε με όλο σας το είναι. Η ζωή είναι εδώ και δεν σηκώνει εκπτώσεις!
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Nina George
Μεταφραστής: Παύλου Αλεξάνδρα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-960-461-795-1