Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Δύο κορίτσια εξαφανίζονται. Μόνο το ένα θα επιστρέψει…
Το μήνυμα των απαγωγέων είναι ξεκάθαρο: Το ζευγάρι που θα προσφέρει το μεγαλύτερο ποσό θα πάρει πίσω την κόρη του. Το άλλο δεν θα την ξαναδεί. Αυτοί είναι οι κανόνες. Το ένα παιδί θα πεθάνει.
Οι εννιάχρονες φίλες Τσάρλι και Έιμι εξαφανίζονται και οι οικογένειές τους βυθίζονται σ’ έναν εφιάλτη. Ένα μήνυμα στο κινητό επιβεβαιώνει το αδιανόητο: Τα κορίτσια έπεσαν θύματα απαγωγής. Όταν όμως ένα δεύτερο μήνυμα φέρνει τη μια οικογένεια αντιμέτωπη με την άλλη για τη ζωή των παιδιών τους, ο χρόνος για την ντετέκτιβ Κιμ Στόουν αρχίζει να μετράει κυριολεκτικά αντίστροφα.
Οι έρευνες αποκαλύπτουν μια σειρά από πτώματα, οι αδίστακτοι δολοφόνοι μοιάζουν να βρίσκονται διαρκώς ένα βήμα μπροστά, και η Στόουν συνειδητοποιεί πως οι πιθανότητες να επιστρέψουν τα κορίτσια ζωντανά στα σπίτια τους λιγοστεύουν κάθε ώρα που περνάει.
Ίσως το κλειδί για την εξιχνίαση της υπόθεσης να είναι η αποκάλυψη των σκοτεινών μυστικών που κρύβει το παρελθόν κάθε οικογένειας. Διαφορετικά, κάποιο από τα δύο κορίτσια θα πληρώσει το υπέρτατο τίμημα.
Και η Κιμ έχει αρχίσει να φοβάται ότι δεν θα μείνει ούτε η ίδια ζωντανή έως το τέλος…

Προσωπική άποψη:
Αν κάποιος μου ζητήσει να του αναφέρω αγαπημένους μου, σύγχρονους συγγραφείς του αστυνομικού, η Angela Marsons, οπωσδήποτε, θα είναι ανάμεσά τους. Η γυναίκα είναι εξαιρετικά ευφυής, οξυδερκής, ενώ ξέρει πολύ καλά πως να τροφοδοτεί τους χειρότερούς μας εφιάλτες, προκαλώντας μας ρίγη ανατριχίλας με κάθε νέο της μυθιστόρημα, χωρίς, όμως, να καταφεύγει σε ακρότητες, αλλά παίζοντας με το υποσυνείδητό μας και τα λεπτά όρια της ηθικής, που μπορεί να είναι προσωπική για τον καθένα από εμάς, δεν παύει, όμως, την ίδια στιγμή, να είναι και κοινωνική, οπότε και τα όρια ανάμεσα στο θεμιτό και στο αθέμιτο γίνονται πολύ λεπτά. Και περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στο "Απαγωγή σε δημοπρασία", δοκιμάζει όλα τα παραπάνω, θέτοντάς μας διλήμματα που διόλου εύκολο δεν είναι ν' απαντήσουμε.

Δύο εννιάχρονα κορίτσια, φίλες καρδιακές, η Τσάρλι και η Έιμι, εξαφανίζονται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, και κάπου εκεί είναι που ξεκινάει το δράμα των γονιών του, που βρίσκονται, ξαφνικά, αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσε να ζήσει κάθε άνθρωπος στη θέση τους. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν ο απαγωγέας τούς βάζει, παρά τη θέλησή τους, σ' ένα "παιχνίδι" επιβίωσης. Αν θέλουν πίσω τα παιδιά τους, τότε θα πρέπει να εξαγοράσουν την ελευθερία τους. Όμως, δεν μπορούν να επιστρέψουν και οι δυο τους, παρά μονάχα η μία. Εκείνη που οι γονείς της θα προσφέρουν το μεγαλύτερο ποσό για τη ζωή της. Η ντετέκτιβ Κιμ Στόουν αναλαμβάνει την υπόθεση, με τον χρόνο να την πιέζει ασφυκτικά, την ίδια ώρα που μια σειρά από πτώματα έρχονται να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Τα βιβλία οι ιστορίες των οποίων στο επίκεντρό τους έχουν παιδιά, μου προκαλούν έναν κάποιο πανικό. Ούσα μαμά, δεν μπορώ παρά να βάλω τον εαυτό μου στη θέση των γονιών όπου πέφτουν θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας ή κακοποίησης, και το ίδιο ισχύει και στην προκειμένη περίπτωση. Η Marsons μάς δημιουργεί μια σειρά διλημμάτων και μας φέρνει αντιμέτωπους με ερωτηματικά που έχουν δύο απαντήσεις. Η μία είναι προσωπική, ενώ η άλλη αφορά το κοινωνικό σύνολο και το πως θ' αντιμετωπίζαμε μια οποιαδήποτε κατάσταση ανθρώπινα. Η μία είναι συναισθηματική και η άλλη λογική. Και την ίδια στιγμή, καμία δεν είναι σωστή και καμία δεν είναι λάθος. Τόσο η μία όσο και η άλλη, είναι ηθικές, ανάλογα μέσα από ποιο πρίσμα θα επιλέξεις να τις δεις, και αυτός είναι ο λόγος που όλες αυτές οι σκέψεις θολώνουν το μυαλό σου και κάνουν την καρδιά σου να χτυπά ξέφρενα.

Σε ότι έχει να κάνει με το αστυνομικό σκέλος της υπόθεσης, η συγγραφέας χτίζει πολύ καλά την πλοκή της, έστω κι αν μας δίνει λίγες περισσότερες πληροφορίες απ' όσες ίσως θα έπρεπε, οδηγώντας μας έτσι αρκετά νωρίς σε συμπεράσματα σχετικά με την ταυτότητα του δράστη. Ωστόσο, σε προσωπικό πάντα επίπεδο, αυτό είναι κάτι που καθόλου δεν μ' ενόχλησε και ο λόγος δεν είναι άλλος από το πόσο άψογα έχει χειριστεί το δραματουργικό σκέλος της αφήγησής της. Είναι ξεκάθαρο πως σκοπός της δεν είναι τόσο το να δημιουργήσει ένα ανατρεπτικό αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά ένα δραματικό θρίλερ όπου η έμφαση όλη δίνεται στους χαρακτήρες, στις προσωπικές τους ιστορίες, αυτές που βλέπουμε να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας, αλλά και αυτές που έχουν εξελιχθεί κάπου στο παρελθόν και, ίσως, επηρεάζουν το παρόν, με τρόπους που ούτε κανε υποψιαζόμαστε.

Παράλληλα, όμως, με τη βασική ιστορία, αυτή των δύο εξαφανισμένων κοριτσιών, η Marsons επιλέγει να μας αφηγηθεί και μία άλλη, μικρότερη σε έκταση, ιστορία, που αν και αρχικά μπορεί να φαντάζει κάπως παράταιρη, μ' έναν πολύ έξυπνο τρόπο, καταλήγει να συνδέεται, όχι τόσο θεματικά, όσο συναισθηματικά, με τον κεντρικό κορμό. Μάλιστα, το κάνει μ' έναν τρόπο τόσο ανθρώπινο και ρεαλιστικό, που σε συνδυασμό με την κορύφωση του δράματος των δύο οικογενειών, δεν μπορείς παρά να συγκινηθείς βαθιά κι αληθινά. Εσείς, άραγε, μέχρι που θα φτάνατε για να προστατέψετε τα παιδιά σας; Κι αν είχατε τη δυνατότητα να κάνετε τα πάντα, αυτό θα περιελάμβανε και τον έμμεσο φόνο ενός άλλου παιδιού; Άραγε, θα μπορούσατε να γίνετε δολοφόνοι, να ξεπεράσετε αυτή τη λεπτή γραμμή; Ίσως το βιβλίο αυτό να σας δώσει τις απαντήσεις που ψάχνετε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Angela Marsons
Μεταφραστής: Παπαμιχαήλ Κλαίρη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 512
ISBN: 978-960-461-823-1