Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Επιστρέφοντας από μια επίσκεψη στην κόρη της στο Ιράκ, η Τζόαν Σκάνταμορ βρίσκεται, όλως αιφνιδίως, μόνη κι αποκλεισμένη σ’ έναν απομονωμένο ξενώνα λόγω πλημμύρας στον σιδηρόδρομο.
Η αιφνίδια αυτή μοναξιά εξωθεί την Τζόαν σε μια ανασκόπηση της ζωής της για πρώτη φορά. Βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές απ’ τις αλήθειες που τη σημάδεψαν και επανεξετάζει, με οδύνη, τη συμπεριφορά της, τις σχέσεις και τα πεπραγμένα της και νιώθει ολοένα και πιο αμήχανα απέναντι στο πρόσωπο που της αποκαλύπτεται…
Η Ανοιξιάτικη Απουσία είναι ένα μυθιστόρημα ψυχολογικής ενδοσκόπησης, όπου η ηρωίδα συναντά ξανά τον εαυτό της, χωρίς να τον αναγνωρίζει, και αφουγκράζεται τις άγνωστες πτυχές του.

Προσωπική άποψη:
Το "Ανοιξιάτικη απουσία" είναι το δεύτερο κοινωνικό μυθιστόρημα της Agatha Christie, πίσω απ' το ψευδώνυμο Mary Westmacott, που έφεραν στην Ελλάδα οι εκδόσεις Διόπτρα. Και σε αντίθεση με "Το θηρίο στο πιάνο", όπου είδαμε την άγρια, σκοτεινή, σκληρή, αδυσώπητη πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης, στο συγκεκριμένο βιβλίο γινόμαστε μάρτυρες μιας πιο τρυφερής, συναισθηματικής, ευάλωτης πλευράς της συγγραφέως, μέσα από τα μάτια μίας ηρωίδας που, από ένα τυχαίο γεγονός, καλείται να κάνει μία ανασκόπηση της ζωής, των πράξεων, των αποφάσεων, των επιλογών της, που το καθένα μόνο του και όλα μαζί, την οδήγησαν στο αμφίβολο παρόν της.

Η Τζόαν Σκάνταμορ επιστρέφει στην πόλη της έπειτα από την επίσκεψή της στο Ιράκ, όπου είχε πάει προκειμένου να επισκεφτεί την κόρη της. Στην επιστροφή της, όμως, κι εξαιτίας μίας πλημμύρας, αναγκάζεται να μείνει σε έναν ξενώνα όπου, επηρεασμένη από το αποξενωμένο περιβάλλον στο οποίο έχει βρεθεί, θα κυριευτεί από την μοναξιά της και θα έρθει αντιμέτωπη με εσωτερικές ανασφάλειες και αγωνίες που ούτε καν είχε συνειδητοποιήσει πως είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αναμνήσεις από το παρελθόν της επιστρέφουν απρόσκλητες, με ορμή και βία, και μία σιγανή φωνή μουρμουρίζει στ' αφτιά της, ρωτώντας την αν τελικά έπραξε καλά στην μέχρι τότε πορεία της στη ζωή. Ήταν οι σχέσεις της αυτές που έπρεπε; Στάθηκε η ίδια αντάξια κάποιων ανθρώπων ή στο ύψος που απαιτούσαν κάποιες περιστάσεις; Σεβάστηκε τον εαυτό της και τους άλλους;

Δεκάδες οι αναμνήσεις της Τζόαν. Άλλες τόσες οι σκέψεις τις. Πολύ περισσότερα τα ερωτήματα που το υποσυνείδητό της φέρνει στην επιφάνεια και που η ίδια αναγκάζεται να θέσει στον εαυτό της. Μα το πιο σημαντικό, το πιο σπουδαίο όλων, αυτό που αποτελεί την κορύφωση της αυτοκριτικής του κάθε ανθρώπου, είναι το αν η ίδια είναι ευχαριστημένη απ' αυτό που έγινε έπειτα απ' όσα είπε, έκανε, έπραξε, σε τού τη ζωή. Είναι περήφανη για τον εαυτό της; Είναι ευτυχισμένη με όλα αυτά αλλά και με αυτό που έγινε; Μπορεί να κοιτάζει τον εαυτό της στο καθρέφτη χωρίς τύψεις, χωρίς ενοχές, χωρίς να νιώθει άσχημα; Και όσο διάβαζα την ιστορία της Τζόαν, τόσο σκεφτόμουν πως θα ένιωθα εγώ στη θέση της. Πώς θα νιώσω εγώ όταν βρεθώ στη θέση της, γιατί, είτε το θέλουμε είτε όχι, όλοι μας θα βρεθούμε εκεί.

Συνοψίζοντας, η "Ανοιξιάτικη απουσία" είναι ένας εσωτερικός προβληματισμός, μια εκ βαθέων εξομολόγηση, πάνω απ' όλα απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό, μια ενδοσκόπηση της Τζόαν που φέρνει στην επιφάνεια όλον τον ψυχικό της κόσμο, αλλά και όλα τα δεδομένα που τον επηρέασαν και καθάρισαν την παρούσα κατάστασή του. Κι αυτό που κατάλαβα εγώ, αυτό που πραγματικά θέλει να θίξει το βιβλίο, δεν είναι άλλο από το ότι οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουμε τα πεπραγμένα μας, να σκεφτόμαστε δύο φορές πριν να κάνουμε κάτι, να μην σκεφτόμαστε μόνο το "εγώ" ή το "παρόν", αλλά το "εμείς" και το "μέλλον", την ανάγκη που θα έχουμε κάποτε να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και, αν όχι να μπορούμε να πούμε πως τα κάναμε όλα σωστά, να μπορούμε να πούμε πως είμαστε ευτυχισμένοι ως έχουμε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 256
ISBN: 978-960-605-397-9