Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Μια γυναίκα πρέπει να είναι δυνατή σαν ατσάλι εδώ…
Εδώ επιτρέπεται να κάνεις μόνο ένα λάθος. Το δεύτερο θα σε σκοτώσει!»
1974. Ο Ερντ έχει μόλις επιστρέψει από το Βιετνάμ, όπου ήταν αιχμάλωτος πολέμου, και δεν μπορεί να στεριώσει σε καμία δουλειά. Όταν κληρονομεί ένα σπίτι στην Αλάσκα, διακρίνει μια ευκαιρία διαφυγής και μετακομίζει εκεί με τη σύζυγο και την έφηβη κόρη του.
Όμως η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα είναι δύσκολη, παρότι η τοπική κοινωνία τούς υποδέχεται εγκάρδια. Το αφόρητο κρύο, η πείνα και το μόνιμο σκοτάδι του χειμώνα βγάζουν στην επιφάνεια τον χειρότερο εαυτό τού Ερντ που ξεσπά βίαια στην Κόρα, τη γυναίκα του. Εκείνη προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη και να προστατεύσει την έφηβη Λένι που, σε πείσμα των σκληρών συνθηκών, βιώνει τον πρώτο της έρωτα…
Μια επική ιστορία για την ανθρώπινη επιβίωση και τον νεανικό έρωτα που ανθίζει κόντρα στις αντιξοότητες της ζωής. Ένα μυθιστόρημα με καφκικές αποχρώσεις, που παράλληλα αναδίδει ελπίδα και δύναμη.

Προσωπική άποψη:
Μετά το συγκλονιστικό "Αηδόνι" και τον τρυφερό "Κήπο του χειμώνα", οι εκδόσεις Κλειδάριθμος φέρνουν στα χέρια του ελληνικού αναγνωστικού κοινού ένα ακόμα βιβλίο της Kristin Hannah. Και όπως ήταν, άλλωστε, αναμενόμενο, για μία ακόμα φορά μάς καθηλώνει και μας ταξιδεύει με τον μοναδικό εκείνο τρόπο που την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε δεκάδες άλλες, επιτυχημένες συγγραφείς τους είδους. Γιατί η Hannah δεν αφηγείται, απλά, ιστορίες, αλλά τις βιώνει σε όλη την έκταση και την διάστασή τους και αυτό είναι κάτι που περνά και σε 'μας, ως αναγνώστες, μέσα από τα κείμενά της. Κείμενα γεμάτα ζωή, σκέψεις, πάθος, συναισθήματα, αλήθειες, μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες και πτυχές μιας μυθοπλαστικής πραγματικότητας που θα μπορούσε, όμως, να είναι δική μας. Και κάπου εκεί ξεκινάει η ταύτισή μας μαζί τους, μα και η βαθιά, πηγαία αγάπη μας γι' αυτά και για την δημιουργό τους.

Βρισκόμαστε στο 1974, και ο Ερντ, που μόλις έχει επιστρέψει από το Βιετνάμ, προσπαθεί να βάλει και πάλι σε μια τάξη τη ζωή του. Όμως, τα σημάδια που έχει αφήσει βαθιά μέσα του η περίοδος όπου έζησε ως αιχμάλωτος, καθώς και η αδυναμία του να στεριώσει σε μία δουλειά, τον οδηγούν σε βαθιά απόγνωση. Μέχρι που μια απρόσμενη κληρονομιά έρχεται να λύσει, θεωρητικά, τα προβλήματά του, και έτσι αποφασίζει να μετακομίσει, μαζί με τη γυναίκα και την κόρη του, στην Αλάσκα. Ωστόσο, και παρά την άμεση και θερμή αποδοχή τους από τους νέους συντοπίτες του, ο Ερντ έρχεται αντιμέτωπος, για μία ακόμα φορά, με δυσκολίες και αντιξοότητες που δεν είχε υπολογίσει -ούτε καν φανταστεί-, και οι οποίες βγάζουν προς τα έξω τον χειρότερό του εαυτό. Αρχίζει να κακοποιεί τη γυναίκα του, την Κόρα, ενώ εκείνη προσπαθεί ν' αντέξει το δράμα που ζει, θέλοντας να κρατήσει την οικογένειά της ενωμένη, με όποιο κόστος, την ίδια ώρα που η καρδιά της έφηβης Λένι νιώθει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα.

Η Hannah έχει δύο μοναδικά ταλέντα. Το ένα εξ' αυτών είναι το ότι εμβαθύνει τόσο πολύ στον ψυχισμό των ηρώων της, και αναπτύσσει τόσο πολύ τις μεταξύ τους σχέσεις. Γι' αυτήν, οι άνθρωποι, δεν είναι απλά πιόνια σε μια καλοστημένη παρτίδα σκάκι που πρέπει να παιχτεί έξυπνα, αλλά πλάσματα με αδυναμίες, πάθη, συναισθήματα, ανάγκες, εγωιστικές, ίσως, κάποιες φορές, μα αληθινές και πηγαίες, όμοιες με τις δικές σου και με τις δικές μου. Και όσα σωστά κι αν πράξουν στη ζωή, άλλα τόσα θα είναι και τα λάθη τους, ίσως και περισσότερα. Κι όμως, μέσα από τα δεύτερα είναι που βγαίνεις πιο έμπειρος, πιο σοφός και δυνατός. Τα σκληρά και τα λάθη της ζωής είναι που σμιλεύουν την καρδιά και το μυαλό μας, και μονάχα όταν περάσεις μέσα από φωτιά και λάβα, ακόμα κι αν γεμίσεις πληγές, μπορείς να πεις πως κατέχεις τη γνώση, πως τώρα πια ξέρεις, πως μπορείς να πορευθείς ελεύθερος στο διάβα της ζωής σου, όπου κι αν σε οδηγήσουν τα μονοπάτια του.

Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, η συγγραφέας δεν διστάζει διόλου να γίνει σκληρή με τους ήρωές τους, παρά που η αγάπη της απέναντι σε ορισμένους απ' αυτούς είναι ξεκάθαρη και διαυγής, σαν το καθαρό νερό. Μπορεί να είναι ευαίσθητη, κι αυτό φαίνεται και στα κείμενά της, την ίδια, όμως, στιγμή είναι ορθολογίστρια, ρεαλίστρια, έτοιμη ν' αντιμετωπίσει τη ζωή και τις επιπτώσεις των πράξεών της, και αυτό καλεί και τους ήρωές της να κάνουν. Ήρωες που έρχονται αντιμέτωποι πρώτα με τον εαυτούς τους και μετά με τους άλλους. Γιατί, παρά που ζουν σ' έναν τόπο που όλα είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, στη θεωρία, στην πράξη αποδεικνύεται πως η ατομικότητα είναι πάνω απ' όλα, όχι απαραίτητα λόγω εγωισμού, αλλά γιατί, καμιά φορά, ίσως να μην μπορείς να σωθείς, παρά μονάχα αν το θες εσύ. Αν δεν το θες, όσο και να σε τραβάνε οι άλλοι προς τη στεριά, τόσο το ρεύμα θα σε παρασύρει πιο βαθιά στα απειλητικά νερά του.

Πρωταγωνίστρια, όμως, αυτής της ιστορίας είναι και η ίδια η Αλάσκα, κι εδώ περνάμε στο δεύτερο μοναδικό ταλέντο της Hannah, που δεν είναι άλλο απ' την ικανότητά της να ζωντανεύει, παραστατικά και πηγαία, τον κάθε τόπο που επιλέγει. Στην προκειμένη, έναν τόπο τραχύ, άγριο, σκληρό, μα και γοητευτικό συνάμα. Έναν τόπο που σε καθηλώνει με την ιδιαίτερη ομορφιά του, αλλά και που σε κάνει να τα χάνεις μπροστά στο μεγαλείο της ικανότητάς του να επιβάλλεται σ' αυτούς που έχουν την τόλμη να τον κατοικούν, και που τους εξωθεί, τους εξαναγκάζει θα λέγαμε, να βγάζουν προς τα έξω τον καλύτερο και τον χειρότερο εαυτό τους, δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, δύο πτυχές της ίδιας συνείδησης, οδηγούμενες σε μια αέναη μάχη που ενισχύεται από το μπορώ και το θέλω, το πρέπει και το αδύνατον, το ηθικό και το ανήθικο, το σωστό και το λάθος, με φόντο τον διαρκή αγώνα για επιβίωση. Και κάπου εκεί είναι που η ανάγκη μπαίνει στη διαδικασία μιας νέας σύγκρουσης, αυτής με την επιθυμία. Γιατί, οι καρδιές, όσες δυσκολίες κι αν βιώνουν, δεν σταματάνε να χτυπάνε, και όσο αυτές πάλλονται σ' έναν δυνατό σκοπό, τόσο θα τροφοδοτούν τα θέλω και τα όνειρα. Και κάπου εκεί, ανάμεσα στα τόσα αναπάντητα ερωτήματα και μυστήρια της ανθρώπινης ζωής, βρισκόμαστε κι εμείς. Και αγαπάμε. Και ονειρευόμαστε. Και τολμάμε. Ακόμα. Γιατί αυτό είναι, τελικά, η ίδια η ζωή.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kristin Hannah
Μεταφραστής: Σωτηροπούλου Χριστίνα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 608
ISBN: 978-960-461-833-0