Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η ΚεΚε Ντ’ Απλειάζ ένιωθε πάντα ότι δεν ανήκε πουθενά. Μετά τον θάνατο του πατέρα της –του μυστηριώδους δισεκατομμυριούχου Πα Σαλτ, που την είχε υιοθετήσει μαζί με τις πέντε αδελφές της–, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Παρατά τη Σχολή Καλών Τεχνών και την ίδια στιγμή βλέπει την πιο λατρεμένη αδελφή της να απομακρύνεται για να ακολουθήσει τον αγαπημένο της.
Μες στην απελπισία αποφασίζει να αναζητήσει τις ρίζες της· τα μοναδικά στοιχεία που έχει είναι μια ασπρόμαυρη φωτογραφία και το όνομα μιας πρωτοπόρου γυναίκας που έζησε στην Αυστραλία πριν από εκατό χρόνια. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού της είναι η Ταϋλάνδη. Εκεί η ΚεΚε γνωρίζει έναν μυστηριώδη άντρα τόσο μοναχικό όσο και η ίδια, ο οποίος, όμως, κρύβει ένα μεγάλο μυστικό…
Όταν φτάνει στον προορισμό της, αρχίζει να πιστεύει ότι τούτη η άγρια, αχανής ήπειρος της Αυστραλίας θα μπορούσε να της προσφέρει κάτι που η ίδια μέχρι τότε θεωρούσε αδύνατον· την αίσθηση ότι επιτέλους έχει βρει μια πατρίδα… 

Προσωπική άποψη:
Ήταν καλοκαίρι του 2015 όταν πρωτογνώρισα την Riley μέσα από το πρώτο βιβλίο της σειράς των "7 αδερφών", "Οι κόρες των αστεριών", το οποίο και αποδείχθηκε ανώτερο των προσδοκιών μου. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει άλλα δύο καλοκαίρια, και παράλληλα η έκδοση δύο ακόμα βιβλίων, για να φτάσουμε αισίως στο σήμερα και στο τέταρτο βιβλίο της σειράς. Και οφείλω να ομολογήσω πως ξεκίνησα την ανάγνωσή του με κάποια επιφύλαξη. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός πως το συγκεκριμένο βιβλίο, ουσιαστικά, αποτελεί το μεσαίο βιβλίο της σειράς, που στις περισσότερες ανάλογες περιπτώσεις είναι αρκετά αδύναμο συγκριτικά με τα άλλα, αλλά και γιατί θεωρώ πως είναι εξαιρετικά δύσκολο το να καταφέρεις να γράψεις μια τόσο μεγάλη σε διάρκεια, αλλά και έκταση, σειρά, που αποτελείται από τόσο ογκώδη βιβλία, χωρίς κάποια στιγμή να πάρεις την κατιούσα. Κι όμως, η Riley, απέδειξε πως έχει και το ταλέντο και τη διάθεση να μας αποδείξει πως μπορεί πάντα να κάνει περισσότερα.

Μετά τον θάνατο του Πα Σαλτ, του δισεκατομμυριούχου που την μεγάλωσε σαν να ήταν πραγματικό του παιδί, η ΚεΚε αισθάνεται να έχει χάσει τον δρόμο της, ένα αίσθημα που θα ενταθεί όταν η αγαπημένη της αδερφή όλων, θα ακολουθήσει τον άντρα της καρδιάς της σε μια νέα ζωή, μακριά από εκείνην. Όλα αυτά, μαζί με την ανάγκη ν' ανακαλύψει ποια είναι η καταγωγή της, μα και ποια είναι στην πραγματικότητα η ίδια, την οδηγούν στην απόφαση να εγκαταλείψει τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών, και με οδηγό μία παλιά φωτογραφία, να ταξιδέψει ως την μακρινή Αυστραλία αναζητώντας τις ρίζες της. Στην πρώτη στάση του ταξιδιού της, στην εξωτική Ταϊλάνδη, θα γνωρίσει τον Έις, έναν γοητευτικό άντρα που κρύβει τα δικά του μυστικά, όπως ακριβώς κι εκείνη, και αυτή θα είναι η αρχή ενός παράξενου ειδυλλίου, μα και η αρχή της προσωπικής της προσπάθειας να καταλάβει ποια είναι, τι θέλει, που ανήκει και ποιες αποφάσεις πρέπει να πάρει για τη ζωή της.

Η Riley, για ακόμα μία φορά, μας ταξιδεύει σ' έναν νέο τόπο. Στην προκειμένη περίπτωση, μας οδηγεί στη μακρινή Αυστραλία, μια ήπειρο που χαρακτηρίζεται από μια άγρια, καθηλωτική ομορφιά της, αλλά και από τις αντιθέσεις της, που την καθιστούν ξεχωριστή και ιδιαίτερη. Με λόγο γλαφυρό και με την παραστατικότητα ικανότητα που χαρακτηρίζει την ίδια και την πένα της, μας ταξιδεύει ανάμεσα σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, εκείνες του 1900 και των αρχών του 21ου αιώνα, όπου και διανύουμε, με τις διαφορές και τις ομοιότητές του να είναι ξεκάθαρες, όχι μόνο όσον αφορά την τοπογραφία, αλλά και τα ήθη, τα έθιμα, της κοινωνικές και πολικές συνθήκες, με το κάθε ένα στοιχείο απ' αυτά να παίζει τον δικό του, ξεχωριστό, μα εξίσου σημαντικό ρόλο, τόσο στους λόγους που οδήγησαν στην τραγικότητα ενός σχεδόν ξεχασμένου παρελθόντος, όσο και στις εξελίξεις στο παρόν που μπορούν είτε να καταδικάσουν την πρωταγωνίστριά μας, και όχι μόνο αυτή, ή να την απελευθερώσουν.

Η ΚεΚε είναι μία γυναίκα με την οποία δεν ήμουν σίγουρη αν θα μπορούσα να ταυτιστώ, σε αντίθεση με τις αδερφές τις που έχω "γνωρίσει" ως τώρα. Ξεκινάει το ταξίδι της ούσα αρκετά ανασφαλής και ανώριμη, έχοντας μία συμπεριφορά που δεν μπορούσα να ερμηνεύσω. Όμως, οι όποιες αμφιβολίες μου γι' αυτήν άρχισαν να σβήσουν όσο πορευόταν προς την αναζήτηση, όχι μόνο του παρελθόντος της, αλλά και του ίδιου της του εαυτού. Γινόμαστε μάρτυρες της συναισθηματικής, κυρίως, ωρίμανσής της, σε κάθε νέο της βήμα, και το πόσο πολύ "μεγαλώνει" μέχρι να φτάσει στον τελικό της προορισμό είναι πράγματι εντυπωσιακό. Με απλά λόγια, έχουμε μία ηρωίδα που ο χαρακτήρας της αναπτύσσεται, εξελίσσεται και φτάνει σε ένα ανώτερο επίπεδο, παρά που αρχικά αυτό φαντάζει αδύνατον για κάποια με τη δική της προσωπικότητα, η οποία, εν τέλει, διαμορφώνεται και καθορίζεται μέσω των εμπειριών, των γνώσεων, αλλά και των αποφάσεων που καλείται να πάρει, φτάνοντας στην προσωπική της ολοκλήρωση.

"Η κόρη των μαργαριταριών" είναι μία ιστορία για την πραγμάτωση των ονείρων, την απόκτηση ταυτότητας, ένα ταξίδι αναζήτησης με σκοπό την ανεύρεση της έμπνευσης, της προσωπικής ικανοποίησης, μα και της συντροφικότητας, στοιχεία που μπορούν να ερμηνευτούν με άπειρους τρόπους, χωρίς κανένας εξ αυτών να υστερεί του άλλου. Κάθε τι έχει τη δικιά του πολυπλοκότητα, μα συνάμα και τη δικιά του μοναδικότητα. Το ίδιο, λοιπόν, συμβαίνει και με 'μας, τους ανθρώπους, ακόμα κι αν δεν είμαστε πάντοτε σε θέση να το αντιληφθούμε. Καμιά φορά πρέπει να βρεθεί αυτός ο ένας, που θα μας πάρει από το χέρι και θα μας βοηθήσει να πορευτούμε στα πιο δύσβατα μονοπάτια, σ' εκείνα που κρύβουν επίπονες αλήθειες, μα και μαθήματα ζωής που έχουν να μας διδάξουν τα πιο σπουδαία και σημαντικά στην διάρκεια της παραμονής μας στον κόσμο τούτο. Το σίγουρο είναι πως, τελικά, η ΚεΚε και η ιστορία της κέρδισαν την καρδιά μου και πως, για μία ακόμα φορά, η Riley με άφησε να διψάω για λίγο ακόμα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lucinda Riley
Μεταφραστής: Τάπα Σοφία
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 752
ISBN: 978-960-605-448-8