Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η ΛΑΪΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.
Ύστερα από τα γεγονότα της Τέταρτης Δοκιμασίας, οι Αρειανοί στρατιώτες κυνηγούν τους δύο δραπέτες καθώς δραπετεύουν από την πόλη της Σέρα και ρίχνονται σ’ ένα επικίνδυνο ταξίδι στην καρδιά της Ευρώπης. Η Λάια είναι αποφασισμένη να μπει κρυφά στην Κάουφ, την πιο ασφαλή φυλακή της Αυτοκρατορίας, για να σώσει τον αδελφό της, από τον οποίο εξαρτάται η επιβίωση των Σοφών. Και ο Ελίας είναι με τη σειρά του αποφασισμένος να βοηθήσει τη Λάια να τα καταφέρει, ακόμη κι αν διακινδυνεύσει την τελευταία του ελπίδα για ελευθερία.
Ωστόσο, οι σκοτεινές δυνάμεις είναι εναντίον τους. Οι δύο νέοι πρέπει να φανούν πιο έξυπνοι από τους εχθρούς τους: τον αιμοδιψή αυτοκράτορα Μάρκους, τον αδίστακτο Φύλακα της Κάουφ και τη Χέλεν, την πρώην φίλη του Ελίας και το νέο αίμα της Αυτοκρατορίας. Εγκλωβισμένη στη θέληση του Μάρκους, η Χέλεν αντιμετωπίζει τη δική της βασανιστική αποστολή, που μπορεί να την καταστρέψει: να βρει τον προδότη Ελίας Βετούριους και τον σκλάβο που τον βοήθησε να δραπετεύσει… και να τους σκοτώσει και τους δύο.

Προσωπική άποψη:
Η Sabaa Tahir έχει υπάρξει μία γυναίκα που με την μέχρι τώρα πορεία της ζωής της, μα και με τις επιλογές της στην διάρκεια της διαδρομής αυτής, έχει αποδείξει πως διαθέτει όλον εκείνον τον δυναμισμό που απαιτείται για να βγει κανείς νικητής. Τον ίδιο δυναμισμό επιδεικνύει και στην συγγραφική της πορεία, παλεύοντας μέσα σ' έναν λάκκο γεμάτο αιμοσταγή και άγρια λιοντάρια, καταφέροντας, ωστόσο, να βγει νικήτρια αποδεικνύοντας πως αν έχεις θέληση και ταλέντο, όλα είναι δυνατά. Και ναι, εκείνη διαθέτει και τα δύο, με το πρώτο να περνάει ως βασικό χαρακτηριστικό στους ήρωές της, που δεν παύουν λεπτό να είναι αγωνιστές και να μας καθηλώνουν με τις περιπέτειές τους και το μεγαλείο της ψυχής τους, και με το δεύτερο να γίνει λέξεις που αποτυπώνονται πάνω στο χαρτί, ταξιδεύοντάς μας σ' έναν ρεαλιστικά φανταστικό κόσμο που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη ταυτότητά του, και όχι μόνο.

Η Λάια και ο Ελίας έχουν δραπετεύσει από την πόλη της Σέρα, και τρέχουν όσο πιο μακριά μπορούν προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται αυτό που θα λέγαμε: εύκολη υπόθεση, αφού αποτελούν, πλέον, τους νούμερο ένα καταζητούμενους της αυτοκρατορίας. Αυτό σημαίνει πως πουθενά δεν είναι ασφαλής και πως η ζωή τους, από 'δω και στο εξής, βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο. Και κάτω απ' αυτές τις αντίξοες συνθήκες, στόχος της Λάια είναι μόνο ένας. Να βγάλει τον αδερφό της από την φυλακή Κάουφ, όσο άθλος κι αν ακούγεται αυτό, με όποιο κόστος. Και στον αγώνα της αυτό, ο Ελίας είναι δίπλα της, αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να την βοηθήσει να πετύχει τον στόχο της. Τι μπορούν να κάνουν, όμως, όταν ο ίδιος ο αυτοκράτορας Μάρκους θέλει τα κεφάλια τους, ενώ έχουν αντιμετωπίσουν τον Φύλακα του Κάουφ, που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, αλλά και την προδοσία της Χέλεν, που ανίκανη ν' αντιδράσει, καλείται να πουλήσει τον πρώην φίλο της;

Από την περίληψη και μόνο, της ιστορίας, μπορείτε να καταλάβετε πως η συγγραφέας μάς προσφέρει μία δυναμική και γεμάτη ένταση συνέχεια, μιας ιστορίας που από τις πρώτες κιόλας στιγμές της ανάγνωσής της έκλεψε τις εντυπώσεις μας. Μιας ιστορίας που η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η φιλοσοφία, η ιδεολογία, η αισθητική και οι κανόνες της αποτελούν, όχι μόνο το γενόσημο υλικό της, όπως αποδεικνύεται σ' αυτό το δεύτερο μέρος, αλλά τους στύλους πάνω στους οποίους βασίζεται κάθε βήμα της εξελικτικής της πορείας μέσα στο πέρασμα του χρόνου, μα και των γεγονότων που σημαδεύουν αυτών, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Επί της ουσίας, η συγγραφέας παίρνει τα πιο ενδιαφέροντα υλικά ενός πραγματικού κόσμου και τα αξιοποιεί προς όφελος της υλοποίησης, και της επέκτασης συνάμα, του δικού της κόσμου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μυστήριο και γοητεία, μα και από μια αγωνιώδη προσπάθεια επιβίωσης που καλύπτεται από ένα αιματηρό πέπλο.

Το δυνατό χαρτί, όμως, της ιστορίας αυτής, όπως είχαμε πει και όταν συζητούσαμε για το πρώτο βιβλίο της σειράς, δεν είναι άλλο από τους ήρωές της. Η Λάια και ο Ελίας είναι δύο χαρακτήρες που μοιάζει να έχουν φτιαχτεί για να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, για να υπάρχουν και να λειτουργούν μαζί. Κανένας από τους δύο δεν υπερτερεί του άλλου, ούτε σε επίπεδο δύναμης, ούτε σε επίπεδο συναισθηματικής έντασης. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το βάθος τους, ως χαρακτήρες, αφού η μεταχείρισή τους από μεριά της συγγραφέως είναι απόλυτα ίση, μοιράζοντας την αγάπη της στα δύο, αλλά και αναλύοντας τα ψυχογραφήματά τους, και πηγαίνοντάς τα ένα βήμα παραπέρα τη φορά, κάνοντάς μας να τους αγαπήσουμε, και να τους θαυμάσουμε συνάμα, κι εμείς με τη σειρά μας, όσο και αυτή. Ως ζευγάρι, αποτελούν τον ορισμό της ισότητας, είτε αναλύσουμε τη σχέση τους ως δεσμό, είτε ως συνεργασία. Αποτελούν την απόδειξη πως αρσενικό και θηλυκό δεν διαφέρουν, τελικά, τόσο πολύ, και πως μπορούν να συνυπάρξουν αν σέβονται και πιστεύουν ο ένας στον άλλον, αλλά κι αν μοιράζονται έναν κοινό κώδικα ηθικής.

Το έχω πει πολλάκις, αλλά η λογοτεχνική πραγματικότητα θέλει το δεύτερο βιβλίο μιας σειράς να είναι το πιο αδύναμο συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Ουσιαστικά, αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στην αρχή και στο φινάλε, οπότε το να χτίσει κανείς τη σωστή ένταση δεν είναι πάντα εύκολο. Η Sabaa Tahir, όμως, αποδεικνύεται πως ανήκει στις εξαιρέσεις του κανόνα. Με τεράστια δυναμική, εξαιρετική ανάπτυξη χαρακτήρων, με μία πλοκή γεμάτη εντάσεις, ανατροπές κι εκπλήξεις, μα και με την καλλιέργεια δεκάδων αντικρουόμενων συναισθημάτων που δεν μας αφήνουν στιγμή να χαλαρώσουμε ή αν ρίξουμε τις άμυνές μας, μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στον περιπετειώδη κόσμο της. Κι εμείς, όχι μόνο ως αναγνώστες αλλά ως μέρη, πλέον, της δράσης της, φτάνουμε στην κορύφωση των τελευταίων σελίδων ζητώντας αχόρταγα λίγο ακόμα. Οπλιστείτε με υπομονή, λοιπόν, γιατί το 3ο μέρος μπορεί να μην αργήσει να έρθει στα χέρια μας, το 4ο, όμως, θα κυκλοφορήσει το 2019. Το σίγουρο είναι, πάντως, πως θα το περιμένουμε με λαχτάρα κι αγωνία.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sabaa Tahir
Μεταφραστής: Καψάλης Χρήστις
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 544
ISBN: 978-618-01-2422-4