Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν η 16χρονη Ίντεν Μονρό συμφωνεί να περάσει το καλοκαίρι με τον πατέρα της στην παραλιακή πόλη Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια, δεν έχει ιδέα πού πάει να μπλέξει. Οι γονείς της είναι χωρισμένοι και ο πατέρας της έχει πια καινούργια οικογένεια.
Έτσι η Ίντεν σύντομα γνωρίζει τους τρεις "νέους" αδερφούς της.
Ο μεγαλύτερος είναι ο Τάιλερ Μπρους, ένας δύσκολος έφηβος, οξύθυμος και εγωιστής, το ακριβώς αντίθετο της Ίντεν.
Η Ίντεν θα δει να ανοίγεται μπροστά της ένας κόσμος γεμάτος νέες εμπειρίες, καθώς ο Τάιλερ και η παρέα του την παίρνουν "υπό την προστασία" τους. Η ίδια όμως ένα άτομο δεν μπορεί να καταλάβει: τον Τάιλερ. Και ενώ προσπαθεί να τον αποκωδικοποιήσει, συνειδητοποιεί ότι έχει αρχίσει να ερωτεύεται τον μοναδικό άνθρωπο που δεν πρέπει: τον εξ αγχιστείας αδερφό της.
Θα καταφέρει η Ίντεν να μάθει την αλήθεια για τον Τάιλερ; θα μπορέσει να τιθασεύσει τα συναισθήματά της;

Προσωπική άποψη:
Αν όχι χρόνια, είχα πολύ καιρό να διαβάσω ένα νεανικό, αισθηματικό μυθιστόρημα αυτού του είδους. Τουλάχιστον, έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που θυμάμαι να διάβασα κάποιο μυθιστόρημα σχετικής θεματολογίας που να κατάφερε να με συγκινήσει, να με θυμώσει, να με κάνει έξαλλη μαζί του αλλά, την ίδια στιγμή, να μην μου επιτρέπει να το αφήσω από τα χέρια μου, αφού η ανυπομονησία και η αγωνία μου να μάθω τι μέλλει γενέσθαι ήταν μεγαλύτερη όλων των άλλων συναισθημάτων που μου προκαλούσε κατά την ανάγνωσή του. Ένα τέτοιο βιβλίο, λοιπόν, και προς μεγάλη μου έκπληξη, αποδείχθηκε το "Σου είπα πως σ' αγαπώ;", το πρώτο μίας τριλογίας που πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, η Ίντεν Μονρό, μια 16χρονη κοπέλα που ταξιδεύει μέχρι την Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι με τον πατέρα της, ο οποίος, μετά το διαζύγιό του με την μητέρα της, έχει χτίσει μια νέα ζωή εκεί, μαζί με τη νέα του σύντροφο. Εκτός, όμως, απ' αυτήν, η Ίντεν θα γνωρίσει και τους νέους της "αδερφούς". Και ποτέ δεν είναι εύκολο να γνωρίζεις μία οικογένεια της οποίας πρέπει ν' αποτελέσεις μέλος, χωρίς, ωστόσο, να είσαι συγγενείς με κανέναν απ' αυτούς. Πόσο μάλλον όταν ο ένας εξ αυτών είναι ο πολύ σέξι και εξαιρετικά δύστροπος και κακότροπος Τάιλερ, που τίποτα κοινό δεν έχει με την Ίντεν, και με την οποία θα βρεθεί σε μια αναίτια κόντρα από την πρώτη κιόλας στιγμή της γνωριμίας τους. Και παρά τα όσα συμβαίνουν μεταξύ τους, για την Ίντεν, είναι αδύνατον ν' αντισταθεί σ' αυτό που σκοτεινά την έλκει κοντά του.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κρίνεις ένα νεανικό μυθιστόρημα το οποίο πραγματεύεται μια ιστορία εφήβων. Ο πλέον λάθος τρόπος, αν δεν είσαι κι εσύ έφηβος, είναι να το κρίνεις ως ώριμος ενήλικας που έχει πάρει τη ζωή στα χέρια του. Τι εννοώ με αυτό; Πως δεν πρέπει να κρίνεις τα "σωστά" και τα "λάθη" μιας ιστορίας σύμφωνα με τη γνώση και την εμπειρία που απέκτησες μέσα στα τόσα χρόνια της ζωής σου, αλλά ως το "παιδί" που ήσουν κάποτε, τότε που πίστευες πως μπορείς να ξεπεράσεις τα πάντα, αρκεί να το προσπαθήσεις, που αγαπούσες χωρίς να κρατάς αποστάσεις ασφαλείας, που τολμούσες να ρισκάρεις και να δώσεις, ακόμα κι αν δεν ήξερες πως θα λάβεις κάτι πίσω ως αντάλλαγμα. Έτσι πρέπει να κρίνεις, λοιπόν, μια ιστορία σαν αυτή της Ίντεν και του Τάιλερ, μια ιστορία που είναι γεμάτη λάθη και πράγματα που ίσως και να έπρεπε ν' αποφύγει κανείς, που, όμως, αποτελούν αληθινά κομμάτια της ίδιας της ζωής και που πρέπει να τ' αντιμετωπίσεις, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε όποια συνθήκη κι αν αυτά βρεθούν στον δρόμο σου.

Όπως, ίσως, έχετε ήδη καταλάβει, η ιστορία της Ίντεν και του Τάιλερ με πήρε μαζί της, όχι τόσο εξαιτίας των όσων συμβαίνουν ανάμεσά τους και στην πορεία της κοινής τους διαδρομής -που λίγο πολύ το έχουμε ξαναδεί σε διάφορες εκδοχές-, αλλά εξαιτίας των χαρακτήρων που εμπλέκονται σε αυτήν. Χαρακτήρες ιδιόρρυθμοι, παράξενοι, μα συνάμα, αληθινοί. Χαρακτήρες που έχουμε συναντήσει κι εμείς στη ζωή μας, που έχουμε συναναστραφεί μαζί τους, που τους έχουμε μισήσει κι αγαπήσει, ή που, ακόμα, μπορεί να υπήρξαμε κι εμείς στη θέση τους. Χαρακτήρες που με τις πράξεις και τις αποφάσεις τους καθορίζουν τα πάντα, κάθε εξέλιξη, μικρή και μεγάλη, στο roller coaster αυτό που ονομάζεται ζωή και που μέσα σε αυτό καλείσαι να ανακαλύψεις ποιος είσαι -και αυτό να το υπερασπιστείς-, να καταλάβεις, να ωριμάσεις, ν' αγαπήσεις, να βιώσεις, να ζήσεις, εν τέλη, τη ζωή σου όπως ορίζει η καρδιά σου και τα θέλω σου, και όχι τα πρέπει του κόσμου που πολλές φορές δεν νοιάζεται καν για σένα.

Το "συγγενικό" σκέλος δεν θα το αναλύσω καθόλου γιατί, για μένα, δεν τίθεται, όχι μόνο πρόβλημα, ούτε καν θέμα, πόσο μάλλον εφόσον μιλάμε για μια σχέση καθαρά εξ' αγχιστείας. Εκεί που θέλω να σταθώ είναι στα ψυχογραφήματα των ηρώων μας και το πόσο καλοδουλεμένα είναι αυτά. Γιατί, δεδομένου ότι η Estelle Maskame έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει καθαρόαιμα έφηβους -και όχι τους πιο ασφαλείς "μόλις ενηλικιωθήκαμε" ήρωες που προσφέρουν μεγαλύτερη ελευθερία κι ευελιξία χειρισμών και αποφάσεων-, θα μπορούσε πολύ εύκολα να έχει πέσει σε παγίδες ηλικιακής ασυνέπειας, αν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι. Και ναι, μπορεί, ακόμα κι έτσι, να βιώνουν καταστάσεις έξω από τα όρια, σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά έτσι είναι οι έφηβοι, δεν μπορούν να βρίσκονται πάντα σε καλούπια, ούτε ν' ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα και στεγανά, γιατί η παρορμητικότητα είναι κομμάτι του εαυτού τους και, στην τελική, αν δεν κάνεις και λάθη, πώς θ' ανακαλύψεις ποιο είναι το σωστό;

Αν με ρωτάτε, λοιπόν, αν πρέπει να διαβάσετε την ιστορία αυτή, βασιζόμενη στο πρώτο κεφάλαιό της, θα σας έλεγα "ναι", με μάτια κλειστά. Μπορεί ο Τάιλερ να με έβγαλε πολλές φορές απ' τα ρούχα μου, να μην μπορούσα καν να υποψιαστώ με ποιον τρόπο μπορεί η Maskame να τον έκανε, τελικά, ερεωτεύσιμο, όμως να που τα κατάφερε, και σ' αυτό συνέβαλλε, αν μη τι άλλο, και η Ίντεν, που με την απίστευτη, για την ηλικία της, ωριμότητά της, μα και με την καθαρή καρδιά και ματιά της, κατάφερε να δει πίσω από την μάσκα του Τάιλερ και να φέρει στην επιφάνεια τον καλά κρυμμένο του εαυτό. Και μαζί μ' αυτήν τον ανακαλύψαμε κι εμείς και, πραγματικά, πρέπει να παραδεχτούμε πως γοητευτήκαμε απ' αυτόν, όχι γιατί είναι τέλειος, αλλά γιατί είναι ξεχωριστός μέσα στις ατέλειές του, όπως ξεχωριστή είναι και η Ίντεν. Οπότε, διαβάστε το και δεν θα χάσετε, ενώ όταν φτάσετε στην τελευταία του σελίδα, με την καρδιά σας να έχει ραγίσει αρκετές φορές ως τότε κι άλλες τόσες να έχει αναθαρρήσει, θα διψάτε για λίγο ακόμα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Estelle Maskame
Μεταφραστής: Αναγνωστή Καλλιόπη
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-960-19-0688-1