Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πριν από οκτώ χρόνια, ο αδερφός της Σάρλα Νας σκότωσε τον μεθυσμένο πατέρα τους για να σώσει τη ζωή τους. Δεκατριών χρονών τώρα, η Σάρλα ζει με τον πρώην πράκτορα του FBI Πιρς Κουίνσι και τη σύζυγό του Ρέινι, που της προσφέρουν μια νέα ασφαλή ζωή. Μέχρι που δύο άνθρωποι δολοφονούνται σ’ ένα βενζινάδικο της περιοχής και δράστης φαίνεται να είναι ο αδερφός της. Όλα δείχνουν ότι ο Τέλλυ Νας έχει στόχο την αδερφή του.
Όσο τα θύματα αυξάνονται, είναι φανερό ότι τίποτα και κανένας, ούτε καν ο Κουίνσι και η Ρέινι, δεν θα τον εμποδίσουν να τη βρει. Και η Σάρλα ξέρει ότι έχει μόνο δύο επιλογές.
Μπορεί να το βάλει στα πόδια για να σώσει τη ζωή της.
Ή να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που καραδοκεί σε απόσταση αναπνοής.

Προσωπική άποψη:
Πριν πούμε οτιδήποτε σχετικά με το συγκεκριμένο βιβλίο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι -επειδή πολλά διάβασα όλο το καλοκαίρι και ταράζομαι με κάτι τέτοια. Το "Σε απόσταση αναπνοής" είναι το έβδομο κατά σειρά βιβλίο της εξαιρετικής σειράς  "Quincy & Rainie", γνωστή και ως "FBI Profiler", όπως αρέσει στην ίδια την συγγραφέα να την αποκαλεί. Τώρα, αρκετοί θα αναρωτιέστε για ποιον λόγο οι εκδόσεις επέλεξαν να ξεκινήσουν την κυκλοφορία της σειράς από το τελευταίο βιβλίο αυτής, έκδοσης του 2017, όταν το πρώτο της εκδόθηκε είκοσι χρόνια πριν και πιο συγκεκριμένα, το 1997. Ο λόγος είναι απλός, και δεν είναι απαραίτητο να έχεις διαβάσει τα βιβλία της σειράς για να το καταλάβεις. Τα πρώτα έξι βιβλία κυκλοφόρησαν μεταξύ 1997, όπως προανέφερα, και 2008. Χρειάστηκαν, λοιπόν, να περάσουν εννέα χρόνια για να επιστρέψει η Gardner στους ήρωες που την καθιέρωσαν. Αυτό σημαίνει πως, αυτομάτως, οι χαρακτήρες αυτοί εισάγονται σε μια νέα εποχή και καλούνται να κάνουν έναν νέο κύκλο, οπότε το να κολλήσουν στο παρελθόν του, μπορεί να είναι χρήσιμο στα σημεία, όχι όμως και απαραίτητο.

Και μετά απ' αυτήν την τεράστια εισαγωγή, λοιπόν, ας περάσουμε στο προκείμενο. Η υπόθεση του βιβλίου ξεκινάει οχτώ χρόνια πριν, όταν ο Τέλλυ Νας, μόλις στα εννιά του χρόνια, γίνεται δολοφόνος, αφού μαχαιρώνει μέχρι θανάτου τον πατέρα του προκειμένου να σώσει την αδερφή του, Σάρλα. Έπειτα από μια τόσο τραυματική εμπειρία, τα αδέρφια χωρίζονται και περνάνε από διάφορα σπίτια ανάδοχων γονέων, μέχρι να καταλήξουν στα χέρια εκείνων που θα μπορούσαν πράγματι να τα διαχειριστούν. Ο Τέλλυ καταλήγει στο σπίτι των Φρανκ και Σάντρα, ενώ η Σάρλα στο σπίτι των Κουίνσι και Ρέινι. Και όλα κυλάνε ήρεμα, μέχρι τη στιγμή που δύο άνθρωποι δολοφονούνται σε ένα βενζινάδικο, και όπως μαρτυρά η κάμερα του καταστήματος, δράστης είναι ο Τέλλυ. Όταν οι ανάδοχοι γονείς του βρεθούν κι αυτοί νεκροί, μέσα στην κρεβατοκάμαρά τους -ενώ ένα όπλο έχει εξαφανιστεί από το οπλοστάσιο-, και αφού ανακαλύψουν την σχέση του Τέλλυ με την Σάρλα, οι Κουίνσι και Ρέινι συμμετέχουν σε ένα ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπιστεί ο πρώτος -που φαίνεται να πάσχει από διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή- πριν να προλάβει να φτάσει στην αδερφή του που, όπως όλα δείχνουν, έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι ο επόμενος στόχος του.

Το βιβλίο αυτό ή θα σου αρέσει πολύ ή δεν θα σου αρέσει καθόλου. Δε θεωρώ πως υπάρχει η χρυσή τομή. Έχω τη βεβαιότητα, ωστόσο, πως για να σου αρέσει και να το εκτιμήσεις, πρέπει να γνωρίζεις εξαρχής τι ακριβώς πρόκειται να διαβάσεις. Αν πιστεύεις πως στα χέρια σου κρατάς ένα τυπικό, σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα, τότε την έχεις πατήσει και το βιβλίο σίγουρα δεν θα αντεπεξέλθει στις προσδοκίες σου. Γιατί το "Σε απόσταση αναπνοής", στην πραγματικότητα, είναι ένα θρίλερ αγωνίας που έχει ως βασικό του πυρήνα τον άνθρωπο και τις προεκτάσεις αυτού, τόσο σε συναισθηματικό και διανοητικό επίπεδο, όσο και σε ψυχολογικό, με τους παράγοντες που διαμορφώνουν το τελευταίο να παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση ενός χαρακτήρα, μα και στον τρόπο που αυτός αντιδρά, λειτουργεί, παίρνει αποφάσεις. Δηλαδή, έχουμε να κάνουμε περισσότερο με ένα ψυχογράφημα και λιγότερο με μία περιπέτεια δράσης, κάτι για το οποίο θα έπρεπε -ίσως- να μας προδιαθέτει έτσι κι αλλιώς το επαγγελματικό αντικείμενο των Κουίνσι και Ρέινι.

Αν και ο άξονας της ιστορίας εμπεριέχει ένα ανθρωποκυνηγητό ενάντια στον χρόνο, από αρκετά νωρίς αντιλαμβανόμαστε πως η Gardner δεν θέλει να εστιάσουμε πάνω σε αυτό, και στην πιθανή εξέλιξή του, αλλά στο ανθρώπινο δράμα, στην κατανόηση και στην κατάληξη αυτού. Εξού και έχουμε πάρα πολλούς διαλόγους -και ναι, κάποιοι επαναλαμβάνονται, αλλά στην ψυχολογία η επανάληψη είναι στοχευμένη κι εξυπηρετεί σκοπούς, κι ακριβώς αυτό συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση- και αναλύσεις, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, από τους εμπλεκόμενους στην ιστορία αυτή. Γιατί υπάρχουν πολλά μυστικά, πολλά στοιχεία που έρχονται στο φως για να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε τη γενική μας εικόνα, αλλά και μας αναγκάζουν να εξετάσουμε τους ήρωές μας, που συνεχώς εξελίσσονται και χτίζεται η προσωπικότητά τους -μέσα από το παρελθόν και το παρόν τους- σαν ένα παζλ που τα χαμένα του κομμάτια μπαίνουν στη θέση τους.

Το βιβλίο είναι γεμάτο ένταση και αγωνία. Παράλληλα, βρίθει εσωτερικών διλημμάτων και ανθρώπινων προβληματισμών, ιδωμένα μέσα από ένα πρίσμα που μπορεί να μην αφορά πραγματιστικά το σύνολο μίας κοινωνίας, όχι σε προσωπικό επίπεδο τουλάχιστον, αλλά που μας επιτρέπει να ταυτιστούμε με γεγονότα και καταστάσεις, όχι βιωματικά μεν, αλλά επειδή ανθρώπινα μπαίνουμε στη θέση του άλλου. Κι εκεί είναι που γεννιούνται οι ηθικές αντιφάσεις μέσα μας, όπου το εγώ συγκρούεται με το εμείς και το δίκαιο με την ελευθερία του να κρίνεται από τον καθέναν ελεύθερα, ή από τις εκάστοτε Αρχές που πρέπει να κρίνεται προκειμένου να μην υπάρχει αναρχία. Όμως, καμιά φορά, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται, ή ακόμα κι αν φαίνονται ξεκάθαρα, η κοινωνία κλείνει τα μάτια της και ο καθένας από εμάς πρέπει να υπερασπιστεί μόνος του το εγώ, δίνοντας "μαθήματα" στο εμείς. Προσωπικά, αγάπησα αυτό το βιβλίο, όχι μόνο γιατί είναι ξεχωριστό, μια διαφορετική πρόταση στο είδος, αλλά γιατί προσέγγισε μια ανθρώπινη αλήθεια με ρεαλισμό και ευαισθησία, διευρύνοντας τους ορίζοντές μας και όχι στοχοποιώντας συγκεκριμένους ανθρώπους απλά για να δώσει εύκολες λύσεις.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lisa Gardner
Μεταφραστής: Ηλιάδη Ιωάννα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 512
ISBN: 978-960-461-837-8