Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, θα κάνετε πολλές υποθέσεις.
Θα πιστέψετε ότι διαβάζετε για μια ζηλιάρα πρώην σύζυγο, που έχει εμμονή με μια όμορφη, νεότερη γυναίκα, την οποία ετοιμάζεται να παντρευτεί ο άντρας που αγαπούν και οι δυο τους.
Θα πιστέψετε ότι κατανοείτε την ανατομία αυτού του μπερδεμένου ερωτικού τριγώνου.
Ε, λοιπόν, ξεχάστε ό,τι πιστεύετε!
Αυτό το απολαυστικά ανατριχιαστικό μυθιστόρημα θα σας βυθίσει στις πιο σκοτεινές πτυχές του ανθρώπινου ψυχισμού –σε όλα εκείνα που αρνούμαστε να δούμε στο όνομα του έρωτα.
Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται…

Προσωπική άποψη:
"Η σύζυγος ανάμεσά μας"... Από τον τίτλο και μόνο σκέφτεσαι: "Εντάξει, έχω το concept", άρα, κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού σου έχεις μια ακραία βεβαιότητα για το τι πρόκειται για να διαβάσεις, ποιος είναι ο πυρήνας, μα και η συνολική εξέλιξη της ιστορίας αυτής. Άλλωστε, το βλέπουμε να συμβαίνει και στην απλή, καθημερινή ζωή. Είναι ένα σενάριο που σε μια σύγχρονη κοινωνία που οι σχέσεις φθείρονται καθημερινά, και που τα όρια είναι πιο θολά από ποτέ, διόλου παράξενο ή ξένο δεν μας είναι, άρα θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ακόμα και προβλέψιμο. Ένας άντρας, δύο γυναίκες, κι εκείνος ανάμεσά τους έχοντας πληγώσει τη μία για να είναι με την άλλη, έστω κι αν η πρώτη προηγήθηκε, με εκείνη να παθαίνει εμμονή και να καταλήγει, εν τέλει, να είναι εκείνη στη μέση διεκδικώντας αυτό που της άνηκε δικαιωματικά και της το έκλεψαν. Σωστά; Λάθος, φίλοι μου! Αυτό θα ήταν το απλό, το εύκολο, το προβλέψιμο σχέδιο.

Αυτό που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πριν απ' οτιδήποτε άλλο, είναι πως δεν επιθυμώ να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της μυθιστορηματικής πλοκής του βιβλίου. Ο πρώτος, και πιο κοινότυπος λόγος, δεν είναι άλλο από το ότι δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες που μπορούν να προδώσουν πράγματα για τα οποία θα ήταν καλύτερο να είσαστε ανυποψίαστοι. Εν συνεχεία, η πλοκή και η ανάπτυξη αυτής είναι τόσο ψυχεδελική και περίπλοκη, που αν δεν την διαβάσεις εσύ, ο ίδιος, με προσοχή και έμφαση ακόμα και στα πιο μικρά, φαινομενικά ασήμαντα στοιχεία της, δεν θα μπορέσεις να την κατανοήσεις και εν τέλει να την αποδεχθείς. Περισσότερα απ' όλα, όμως, είναι το ότι εκεί που θέλω κι έχω πραγματικά την ανάγκη να εστιάσω δεν είναι η ιστορία αυτή καθ' αυτή, αλλά οι πρωταγωνιστές της, που χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε τώρα λόγο να συζητάμε.

Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με ένα ερωτικό τρίγωνο. Με τρεις ανθρώπους που μοιράζονται ευθύνες και που έχουν μπλεχτεί σε μία περίπλοκη κατάσταση, για την οποία θα μπορούσαμε να πούμε πως φταίνε, αλλά και πως δεν φταίνε, σε ισάξιο βαθμό. Σας μπέρδεψα, τώρα, έτσι δεν είναι; Λογικό, και το καταλαβαίνω απόλυτα, αλλά πιστέψτε με, το ίδιο θα σας μπερδέψουν και οι ήρωές μας -ή αντιήρωεες, αν θέλουμε να τους κρίνουμε πραγματιστικά-, που άλλοτε φαντάζουν ως τα απόλυτα θύματα και άλλοτε ως οι ιδανικοί χειριστές. Γιατί, για τον καθέναν από αυτούς, εκείνος είναι το μεγαλύτερο θύμα της ιστορίας και παραθέτοντάς μας επιχειρήματα και προσπαθώντας να μας βάλει στον ψυχισμό του, επιχειρεί να μας κάνει ν' αποδεχτούμε την αλήθεια του και να τον εξιλεώσουμε για όσα έχει κάνει -ή πρόκειται να κάνει.

Η αφήγηση είναι, επί της ουσίας, χωρισμένη σε τρία μέρη. Και κάθε μέρος από αυτά μας παρουσιάζει την συγκεχυμένη αλήθεια μιας διαστρεβλωμένης οπτικής, μέσα από ένα καλειδοσκόπιο που επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να επηρεάσει καταστάσεις όσο, με μία ελαφρώς συγκαλυμμένη παρανοϊκή διάθεση, οδηγούμαστε σε ένα φινάλε που θα δώσει μεν τη λύση, χωρίς αυτή δε να είναι η ιδανική, ή ακόμα και η ορθά λογική, πόσο μάλλον ηθική, που θα άρμοζε σε μια ερωτική ιστορία όπως η συγκεκριμένη. Το συγγραφικό δίδυμο χειρίζεται μαριονετίστικα τους ήρωές του -ή μπορεί, τελικά, να συμβαίνει και το αντίθετο- και ξετυλίγει το κουβάρι της προσωπικότητας του καθενός με τρόπο βαθιά διεισδυτικό και υπέρ το δέων αναλυτικό, προσφέροντάς μας πληθώρα ανατροπών κι εκπλήξεων, αφού τίποτα δεν είναι απαραίτητα όπως φαίνεται, ούτε καταλήγει κατά πως φανταζόμαστε.

Μια ιστορία για μια γυναίκα βυθισμένη σε έναν κόσμο εθισμού, εξαρτημένη από αυτόν για να μπορέσει να κρατηθεί από κάπου. Μια γυναίκα που μαθαίνει πως ο πρώην σύζυγός της αποφασίζει να ξαναπαντρευτεί. Και ναι, παθαίνει κρίση, όχι όμως από ζήλια, αλλά εξαιτίας μιας εσωτερικής ανάγκης να προστατέψει τη μέλλουσα σύζυγο από ένα φρικτό μέλλον, όμοιο με το δικό της. Άραγε, τα κίνητρά της είναι πράγματι αγνά, ή πίσω από την φαινομενική αυτή ευγένεια κρύβεται κάτι άλλο ποιο σατανικό; Μπορείς την ίδια στιγμή να είσαι θύτης και θύμα, ή να μεταβείς, έτσι απλά, από τη μία συνθήκη στην άλλη; Μια ιστορία για τον γάμο, την πολυπλοκότητα και τις δυσκολίες αυτού, για τον ανθρώπινο χαρακτήρα και το πως αυτός αντιδρά υπό πίεση, για τα ψέματα και τις συνέπειές τους, για τα μυστικά, τις προδοσίες και τις αποφάσεις που επηρεάζουν όχι μόνο εμάς, αλλά και τους γύρω μας, για το πόσο ευφυές είναι, τελικά, το να είσαι χειριστικός χαρακτήρας ή να μπορείς ν' αποφεύγουν αυτούς που επιχειρούν να το κάνουν σε σένα. Μια ιστορία σαγηνευτικά περίπλοκη, και πολύπλοκη, που μπορεί να οδηγεί το μυαλό σου στα άκρα, αλλά που εμβαθύνει τόσο πολύ στο συνειδητό και στο ασυνείδητο και στην ψυχική μας προέκταση, που εντυπωσιάζει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Greer Hendricks & Sarah Pekkanen
Μεταφραστής: Τάπα Σοφία
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-960-461-845-3