Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕI...
Σε κάθε εγκαταλελειµµένη σκηνή εγκλήµατος υπάρχει ένα κρυµµένο στοιχείο: ένας µικρός οδοντωτός τροχός που σχεδόν δεν διακρίνεται µε γυµνό µάτι. Κάποιος στέλνει στον επιθεωρητή Σαµ Μπέργερ ένα µήνυµα, κάποιος που ξέρει ότι µόνο αυτός θα καταλάβει το κρυπτογραφηµένο χνάρι.
ΚΑΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ...
Όταν άλλη µια έφηβη εξαφανίζεται, ο Σαµ πρέπει να πείσει τους ανωτέρους του ότι έχουν να κάνουν µε έναν σίριαλ κίλερ. Καθώς η αστυνοµία συνεχίζει το κυνήγι για να εντοπίσει το τελευταίο θύµα, ο Σαµ είναι αναγκασµένος να φέρει στο φως βαθιά θαµµένους προσωπικούς δαίµονες. Δεν έχει άλλη επιλογή αν θέλει να καταλάβει το ζοφερό προσωπικό µήνυµα του δολοφόνου πριν εκπνεύσει ο χρόνος.
ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ...

Προσωπική άποψη:
Ο Arne Dahl είναι ένας συγγραφέας που χωρίς να τον βαριέμαι, δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να με κερδίσει. Οι ιστορίες του μου φαινόντουσαν αρκετά απλοϊκές στη σύνθεση και στην ανάλυσή τους, ενώ δεν θα έλεγα ούτε για τον τρόπο γραφής του πως είναι κάτι το συγκλονιστικό ή το ιδιαίτερο. Προσωπικά, δεν θα ξεχώριζα κάποιο βιβλίο του από τον τρόπο που αυτό είναι γραμμένο, γεγονός που σημαίνει πως στερείται, αν όχι απαραίτητα ταυτότητας, μιας ξεχωριστής δυναμικής που θα τον κάνει πιο μοναδικό. Βέβαια, όλα αυτά ίσχυαν μέχρι σήμερα, γιατί με το πρώτο βιβλίο της νέας του σειράς, που έρχεται να τοποθετήσει τα θεμέλια σε ένα νέο αστυνομικό σύμπαν, ο Dahl καταφέρνει εκεί που ως τώρα αποτύγχανε. Καταφέρνει να κάνει την διαφορά.

Κεντρικός ήρωας, αυτή τη φορά, είναι ο επιθεωρητής Σαμ Μπέργκερ, ενώ κοντά του βρίσκεται και η υπαστυνόμος Μόλι Μπλομ, με τους δυο τους να ξεκινάνε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εντοπίσουν, και κατ' επέκτασιν να συλλάβουν, ένα απαγωγέα και δολοφόνο που, όπως όλα δείχνουν, έχουν γνωρίσει αμφότεροι, κάποια στιγμή στο όχι και τόσο μακρινό, μα ιδιαίτερα σκοτεινό παρελθόν τους. Όμως ο στόχος τους είναι εξαιρετικά ευφυής και μοιάζει πάντα να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από εκείνους. Και όταν μία ακόμα έφηβη πέφτει θύμα απαγωγής, με ένα μυστηριώδη κρυπτογραφημένο σημείωμα να φτάνει στα χέρια του Σαμ, ξέρει πολύ καλά πως μονάχα εκείνος μπορεί να δώσει λύση στο μυστήριο, αλλά για να το πετύχει αυτό πρέπει ν' αντιμετωπίσει όλα εκείνα που φοβάται περισσότερο.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα καθαρόαιμο αστυνομικό θρίλερ το οποίο "παίζει" σε δύο διαφορετικά ταμπλό. Το ένα εξ αυτών αφορά την υπόθεση του δράστη και της εγκληματικής του δράσης, πέρα από τα όποια κίνητρα αυτού. Το άλλο αφορά τους ίδιους τους ήρωές μας -ίσως λίγο περισσότερο τον Σαμ αφού είναι κατά τι ποιο δυναμική φιγούρα στο σύνολο της αφήγησης- και το πως το παρελθόν αυτών τους έχει επηρεάσει και πως συνεχίζει, και σε τι βαθμό, να καθορίζει το ποιοι είναι, ακόμα και στο σήμερα. Και φυσικά, αυτά τα δύο στοιχεία δένονται με ένα πάντρεμα εξαιρετικά ενδιαφέρον στην προσέγγισή του, μα και πολύ καλά δομημένο, χωρίς κενά ή παραλείψεις, αλλά με ακριβή μελέτη και ανάλυση όλων των προεκτάσεων αυτού. Αυτό βοηθάει την πλοκή να έχει μια ισχυρή δυναμική μα και μια γρήγορη εξελικτική ροή που δεν μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε, ενώ μας προκαλεί να εξετάσουμε κι εμείς τα δεδομένα, με τη σειρά μας, προσπαθώντας να καταλήξουμε στα δικά μας συμπεράσματα.

Όπως, ίσως, καταλαβαίνετε, λοιπόν, μιλάμε για ένα βιβλίο που τόσο ως προς την πλοκή του, την προσέγγιση και την ανάπτυξη αυτής, όσο και ως προς τον τρόπο που έχει γίνει η σκιαγράφηση των χαρακτήρων του, είναι αρκετά έξω απ' όσα μας έχει συνηθίσει ο Dahl μέχρι σήμερα, και αυτό είναι το ωραίο και το πραγματικά ενδιαφέρον της όλης υπόθεσης. Με τίποτα δεν θα φανταζόμουν πως αυτός το υπογράφει, αν δεν έβλεπα το όνομά του, ενώ δύσκολα θα υποψιαζόμουν πως πρόκειται μια μυθιστόρημα σκανδιναβικής προέλευσης, αφού το όλο ύφος και η αισθητική του με παρέπεμψαν περισσότερο σε κάτι πιο αμερικάνικο. Κι αυτό είναι πραγματικά σπουδαίο, ακόμα κι αν δεν ακούγεται και τόσο, γιατί δείχνει πως μπορεί και είναι σε θέση να ξεφύγει από τα τετριμμένα κάνοντάς μας και μια άλλη πρόταση

Συνοψίζοντας, το "Επτά μείον ένα" ήταν μια αρκετά μεγάλη έκπληξη και, για μένα μιλώντας, ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει από τον Dahl μέχρι σήμερα. Είναι μι αρκετά διαφορετική, εναλλακτική πρόταση, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την σκανδιναβική φιλοσοφία κι αισθητική που χαρακτηρίζει τους ομότεχνούς του με κοινές καταβολές. Η δράση της ιστορίας βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, υπάρχει μια πολύπλοκη διάσταση στα γεγονότα που παρουσιάζονται, τόσο τα παρελθοντικά όσο και τα σημερινά, ενώ οι χαρακτήρες που εμπλέκονται σε αυτά έχουν το δικό τους ενδιαφέρον ως αντικείμενα παρατήρησης, μελέτης, αλλά και εικασιών σε σχέση με τις μελλοντικές αντιδράσεις και συμπεριφορές τους. Μια ιστορία όπου το προσωπικό με το κοινωνικό στοιχείο δεν συγκρούονται, αλλά εναρμονίζονται με το εγκληματολογικό, στα πλαίσια μια υπόθεσης με ωραία δομή, εξέλιξη, με έντονο ρυθμό και ανατροπές. Μια εισαγωγή σε μια νέα σειρά που πιστεύω, και ελπίζω, πως θα μας προσφέρει ακόμα περισσότερα στο μέλλον.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Arne Dahl
Μεταφραστής: Κονδύλης Γρηγόρης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-618-03-1581-3