Στα πλαίσια της ενίσχυσης της κατηγορίας των παιδικών βιβλίων με τίτλους που εκτός από ψυχαγωγία θα προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες και γνώσεις, οι εκδόσεις Διόπτρα ενέταξαν στο εκδοτικό τους πρόγραμμα τη νέα σειρά βιβλίων, "Μικροί επιστήμονες". Μία σειρά που λάτρεψα από την πρώτη στιγμή που πήρα στα χέρια μου τα δύο πρώτα βιβλία της. Μία σειρά που ο γιος μου λάτρεψε δύο φορές περισσότερο όταν τα βιβλία αυτά έφτασαν στα χέρια του, με αποτέλεσμα ένα ολόκληρο Παρασκευοσαββατοκύριακό να μην ξεκολλήσει από πάνω τους, εξερευνώντας και αναλύοντας κάθε μικρή και μεγάλη πτυχή τους.

Το πρώτο βιβλίο με τίτλο "Ανθρώπινο σώμα", φέρει την υπογραφή της Anna Claybourne η οποία έχει ένα μεγάλο ιστορικό στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, φέροντας σπουδαίους τίτλους βιβλίων στο ενεργητικό της. Το εν λόγω βιβλίο, λοιπόν, παρουσιάζει μια πλήρη εικόνα του ανθρωπίνου σώματος, αναλύοντας διεξοδικά κάθε μέλος αυτού, από τα οστά και τους μύες, μέχρι τα εσωτερικά όργανα, το αίμα και την λειτουργία όλων αυτών. Παράλληλα, αναλύει τις πέντε αισθήσεις, πως αυτές δουλεύουν και τους σκοπούς που εξυπηρετούν. Επιπλέον, αναφέρεται εκτενώς -χωρίς, ωστόσο, περιττές για την ηλικία των παιδιών πληροφορίες- στο πως γεννιούνται τα μωρά, ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολλούς γονείς στην προσχολική και σχολική ηλικία, για το πως μπορούν να το εξηγήσουν σωστά στα παιδιά τους. Τέλος, κάτι πολύ σημαντικό που τα περισσότερα βιβλία ανθρωπολογίας παραλείπουν, είναι το θέμα της υγείας και των ασθενειών που μπορεί να προβάλλουν έναν οργανισμό, καθώς και το πως εμείς μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία αυτού, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση αναλύεται διεξοδικά, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του κοινού στο οποίο απευθύνεται.

Το δεύτερο βιβλίο με τίτλο "Διάστημα", φέρει την υπογραφή της Jen Green, βρετανίδα συγγραφέα που στο ενεργητικό της έχει περισσότερους από 300 τίτλους βιβλίων για παιδιά κι ενήλικες. Αν μη τι άλλο, λοιπόν, η γυναίκα ξέρει να γράφει και ν' απευθύνεται με τον κατάλληλο τρόπο στις σωστές, εκάστοτε ηλικίες. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζει μια πλήρη εικόνα του Σύμπαντος και του Ηλιακού μας Συστήματος, χωρίζοντάς τους σε Εσωτερικούς κι Εξωτερικούς Πλανήτες, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν μια συνολική εικόνα του τι σημαίνει διάστημα, ξεφεύγοντας από τα τετριμμένα και στερεοτυπικά πρότυπα που ίσως έχουν στο μυαλό τους. Παράλληλα, αναφέρεται στην εξερεύνηση της Σελήνης και αναλύει την σημαντικότητα αυτής, καθώς και για στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μα και για την εργασία στο Διάστημα, του τι είναι αυτή, τι σημαίνει για την ανθρωπότητα και πόσο η γνώση και η εμπειρία μας στο διάστημα, τόσο στο παρόν όσο και στο προσεχές μέλλον, μπορεί να συμβάλλει στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Και στα δύο αυτά βιβλία έρχονται σε σκληρόδετη έκδοση, υπέροχη κατά την ταπεινή μου άποψη, ενώ εμπεριέχουν διαφάνειες, αναδιπλούμενες εικόνες και παράθυρα γνώσεις, κάτι που τα μετατρέπει, εκτός από ένα εργαλείο γνώσης, και σε ένα διαδραστικό παιχνίδι -και όχι μόνο για τους μικρούς μας φίλους. Εκτός όλων των άλλων, στο τέλος κάθε βιβλίου, θα βρείτε κουίζ που αφορούν συνολικά τα περιεχόμενά τους, τα οποία βοηθούν τα παιδιά να εξετάσουν τις γνώσεις τους, κατά πόσο αφομοίωσαν αυτές τις νέες πληροφορίες, μα και που, ίσως, χρειάζεται ν' ανατρέξουν για να μελετήσουν ξανά κάποια ενότητα. Αν τα προτείνω; Ανεπιφύλακτα και με κλειστά μάτια...