Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο ΗΧΟΣ δυνάμωνε ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, μέχρι που ο Άνδρας με τον Μαύρο Μανδύα έφτασε ακριβώς έξω από την πόρτα. Σταμάτησε εκεί και περίμενε, σαν να διαισθανόταν πως η Σεραφίνα και ο Μπρέινταν ήταν μέσα στο δωμάτιο. Η Σεραφίνα μπορούσε να ακούσει την ανάσα του. Στα ρουθούνια της έφτασε η φρικτή μυρωδιά του μανδύα που άρχισε να αναδίδεται μέσα από τη χαραµάδα της πόρτας. Ο Μαύρος Μανδύας άρχισε να σέρνεται αργά. Η Σεραφίνα ανατρίχιασε με το χαρακτηριστικό του κροτάλισμα. Το πόμολο γύρισε αργά.

Προσωπική άποψη:
Είχα αρκετό καιρό να διαβάσω κάποιο μυθιστόρημα που να απευθύνεται, κυρίως, σε αναγνώστες μέσης ηλικίας. Πολύ περισσότερο, κάποιο ενδιαφέρον μυθιστόρημα της κατηγορίας αυτής, που να συνδυάζει ένα μέρος του πραγματικού κόσμου με αυτόν του παραμυθιού, να παντρεύει το φως με το σκοτάδι, τον ρεαλισμό με την φαντασία. Το πρώτο βιβλίο, λοιπόν, της σειράς του Robert Beatty, "Σεραφίνα", αποδείχθηκε μία ευχάριστη έκπληξη, αφού καταφέρνει και συνδυάζει όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία, προσφέροντας ένα τελικό αποτέλεσμα ισορροπημένο κι ενδιαφέρον. Ένα αποτέλεσμα που, ειδικά του κοινού στο οποίο κατεξοχήν απευθύνεται, θα το κερδίσει και θα το κάνει να χαθεί σε αυτό τον νέο, μαγικό κόσμο.

Η Σεραφίνα είναι ένα 12χρονο που ζει μαζί με τον παππού της στο Αρχοντικό του Βάντρεμπιλτ, του οποίου είναι συντηρητής. Ή μάλλον, δεν ζουν εκεί με την κυριολεκτική έννοια, αφού κανείς δεν γνωρίζει την παρουσία τους στον χώρο, με τους ίδιους να έχουν εγκατασταθεί μυστικά -και παράνομα- στο σκοτεινό υπόγειο του σπιτιού που ποτέ κανείς δεν επισκέπτεται. Για να γίνω ακόμα πιο συγκεκριμένη κι ακριβής, η ύπαρξη της Σεραφίνας σε τούτη τη ζωή, δεν είναι καν γνωστή. Κανείς δεν γνωρίζει την ύπαρξή της, και αυτό πρέπει να συνεχίσει να παραμένει έτσι, ενώ η ίδια δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με την καταγωγή της, ούτε καν το ποια ήταν η μητέρα της. Κι ενώ φαίνεται πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, ένα άντρας που φοράει έναν μαύρο μανδύα εμφανίζεται από το πουθενά, και παιδιά αρχίζουν να εξαφανίζονται μυστηριωδώς.

Χωρίς να έχω καμία απολύτως διάθεση να υπερβάλλω, και με κίνδυνο να εκτεθώ γι' αυτό που ετοιμάζομαι να πω, πρέπει να ομολογήσω πως η όλη αισθητική, καθώς και η συνολική διάθεση της ιστορίας, μου θύμισαν κάτι από το συγγραφικό ύφος του Neil Gaiman και των ιδιαίτερων ιστοριών του, που ακόμα κι αν δεν έχεις αγαπήσει, σίγουρα δεν σε έχουν αφήσει αδιάφορο, πόσο μάλλον να περάσουν απαρατήρητες. Φυσικά, ο Gaiman είναι μία κατηγορία από μόνος του, έχει χτίσει τη δικιά του σχολή κι έχει αφήσει το στίγμα του στη σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά κι εφήβους -κυρίως, αλλά όχι μόνο-, και ο Beatty δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του -άλλωστε, κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο-, έχω όμως την αίσθηση πως είναι επηρεασμένος από το έργο του πρώτου, πράγμα διόλου κακό κατά την ταπεινή μου άποψη. Γιατί όταν εμπνεόμαστε από μεγάλους δημιουργούς, έχουμε υψηλές πιθανότητες να γίνουμε μεγάλοι κι εμείς μία μέρα των ημερών.

Η Σεραφίνα είναι ένας χαρακτήρας που μπορείς ν' αγαπήσεις για πάρα πολλούς λόγους. Ο σημαντικότερος όλων, όμως, είναι το κράμα αθωότητας και δυναμισμού που την διακατέχει. Είναι ένα κορίτσι με χαρακτήρα και με πάθος, που μπορεί να μην ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει γύρω της, όμως αυτό δεν την εμποδίσει από το να προχωρήσει, να εξελιχθεί, να κινηθεί με θάρρος και να πράξει με σθένος, κι αν αυτό την φέρει στα μονοπάτια των αληθειών που ψάχνει, τότε καλώς. Αν όχι, ξέρεις πως θα συνεχίσει να δίνει τον καλύτερό της εαυτό της και να προσπαθεί, και πως ποτέ δεν θα υποχωρήσει, κι αυτό είναι αξιοθαύμαστο και για τα μικρότερα παιδιά, παράδειγμα προς μίμηση. Βέβαια, θα ήθελα να ήταν εξίσου καλά αναπτυγμένοι και οι υπόλοιποι χαρακτήρες, και ένας συγκεκριμένος που δεν μπορώ να αναφέρω ποιος είναι, ακόμα περισσότερο, όμως δεδομένου ότι μιλάμε για τριλογία, υποθέτω πως ο συγγραφέας θα το εξελίξει όλο αυτό στο μέλλον.

Εν κατακλείδι, η ιστορία της Σεραφίνας είναι ένα φανταστικό, σκοτεινό παραμύθι, μια ιστορία που βρίθει μυστικών που αποκαλύπτονται σταδιακά και παρουσιάζουν μια άλλη διάσταση της αλήθειας γύρω από τη ζωή της ηρωίδας μας, μα και του κόσμου γύρω μας, μία αφήγηση ονειρικά δομημένη, παραστατική, που γεννά στο μυαλό μας εικόνες και στην καρδιά μας συναισθήματα, μα και μια ιστορία που υμνεί τον άνθρωπο, τη φύση, τα ζώα και τη μυστικιστική -όπως και την πραγματιστική- σχέση και σύνδεση ανάμεσα σε όλα αυτά. Μπορεί να μην αγγίζει ακόμα το τέλειο, όμως κάτι μου λέει πως αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα και πως ο Beatty δεν έχει βγάλει ακόμα όλους τους άσσους από το μανίκι του, επιφυλάσσοντάς μας ακόμα περισσότερες ανατροπές κι εκπλήξεις. Και ειλικρινά, ανυπομονώ. 
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Robert Beatty
Μεταφραστής: Δελιοπούλου Γιούλη
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 336/div>
ISBN: 978-960-19-0661-4