"Ο Σημαδεμένος Άνδρας, Τόμος Α' & Β'" του Peter Brett

Όταν πέφτει το σκοτάδι μετά τη δύση, αναδύονται τα πυρηνογεννήματα – δαίμονες με υπερφυσικές ικανότητες που καίνε τα πάντα εξαιτίας του άσβεστου μίσους τους για την ανθρωπότητα. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι δαίμονες τρομοκρατούν τη νύχτα, αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από μαγικά φυλαχτά –σύμβολα δύναμης που η προέλευσή τους χάνεται στους μύθους με τρομακτικά εύθραυστη προστασία. Όμως, δεν γινόταν πάντα έτσι. Κάποτε, άνδρες και γυναίκες μάχονταν με τα πυρηνογεννήματα επί ίσοις όροις, όμως αυτή η εποχή έχει χαθεί προ πολλού. Κάθε νύχτα, οι δαίμονες δυναμώνουν και οι ανηλεείς επιθέσεις τους μειώνουν τον ανθρώπινο πληθυσμό. Πλέον, με την ελπίδα για το μέλλον να φαντάζει χαμένη, τρεις νεαροί που επιβίωσαν από τις βίαιες επιθέσεις των δαιμόνων θα τολμήσουν το ακατόρθωτο. Να περάσουν την εύθραυστη ασφάλεια των φυλαχτών και να διακινδυνεύσουν τα πάντα σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ανασύρουν τα μυστικά του παρελθόντος. Ενωμένοι, θα σταθούν απέναντι στη νύχτα.

"Κόκκινος Άρης, Τόμος Α' & Β'" του Kim Stanley Robinson

Άρης. Ο κόκκινος πλανήτης.
Αφού είναι ο πλησιέστερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος στη Γη, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ζωή πάνω του; Ονειρευόμασταν τους κατα-σκευαστές των καναλιών τα οποία βλέπαμε με το τηλεσκόπιο, τις γκρεμισμένες πόλεις, τους χαμένους αρειανούς πολιτισμούς, τις πιθανότητες επαφής με εξωγήινους. Ύστερα πήγαν εκεί οι αποστολές Βίκινγκ και Μάρινερ, και δεν έστειλαν πίσω τίποτα. Ο Άρης ήταν ένας έρημος πλανήτης: δίχως ζωή, στέρφος, ακατοίκητος.
Το 2019, ο πρώτος άνθρωπος πάτησε την επιφάνεια του Άρη· ο Τζον Μπουν, Αμερικανός ήρωας.
Το 2027, εκατό από τους πιο λαμπρούς επιστήμονες και ερευνητές της Γης έκαναν την πρώτη μαζική προσεδάφιση. Αποστολή τους; Να δημιουργήσουν έναν καινούριο κόσμο, να γαιοποιήσουν έναν πλανήτη με αραιή ατμόσφαιρα, δίχως μαγνητόσφαιρα, με εξαιρετικά ψυχρές κλιματικές συνθήκες, μεταμορφώνοντάς τον σε μια Εδέμ γεμάτη ανθρώπους, φυτά και ζώα.