"Όσα χάσαμε στις φλόγες" της Mariana Enriquez

Ο κόσμος της Μαριάνα Ενρίκες δεν είναι κατ’ ανάγκην ο δικός μας, αρκούν όμως μερικές φράσεις για ν’ αρχίσεις να τον βαδίζεις, να τον ανασαίνεις και να μην τον ξεχάσεις ποτέ χάρη σε μια μοναδική συνταρακτική ζωντάνια. Οι αυτοαποκαλούμενες «Φλεγόμενες Γυναίκες», που διαμαρτύρονται ενάντια σε μια ακραία μορφή οικογενειακής βίας· η μαθήτρια που ξεριζώνει τα νύχια και τις βλεφαρίδες της με τη βοήθεια της συμμαθήτριάς της· τρεις φίλες που κάνουν χρήση ουσιών δίνοντας όρκους αιώνιας φιλίας στα χρόνια των επιβεβλημένων από την κυβέρνηση της Αργεντινής διακοπών ρεύματος· ο κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος Πετίσο Ορεχούδο, μόλις εννέα ετών· hikikomori, μαύρη μαγεία, ζήλια, συναισθηματική απάθεια, δεισιδαιμονίες της υπαίθρου, εγκαταλειμμένα ή στοιχειωμένα κτίρια… Στις δώδεκα ιστορίες του βιβλίου ο αναγνώστης ξεχνάει αυτά που γνωρίζει και παρακολουθεί από κοντά τις αιφνίδιες ανατροπές και τις έρευνες για πτώματα που εξαφανίζονται ή επανεμφανίζονται την πιο απρόσμενη στιγμή... Οι ήρωές της –η κοινωνική λειτουργός, η εισαγγελέας ή ο ξεναγός–, όλοι τους παλεύουν για να υπερασπιστούν πλάσματα κοινωνικώς αόρατα, διερευνώντας έτσι το βάρος της ενοχής, τη συμπόνια, την απανθρωπιά, τις δυσκολίες της συμβίωσης και έναν τρόμο βαθύ και αληθινό.
Η Μαριάνα Ενρίκες είναι μια από τις πιο θαρραλέες και εντυπωσιακές αφηγηματικές φωνές της εποχής μας.

"Ασυνήθιστα στοιχεία" του Tom Hanks

Μία πυρετική, αστεία σεξουαλική σχέση µεταξύ δύο φίλων. Ένας βετεράνος του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου που αντιµετωπίζει τα συναισθηµατικά και σωµατικά τραύµατά του. Ένας ηθοποιός βήτα διαλογής που βρίσκεται ξαφνικά στο επίκεντρο της δηµοσιότητας και µια χαοτική περιοδεία δηµοσιογραφικής προώθησης. Ένας αρθρογράφος στην εφηµερίδα µιας µικρής πόλης, µε απαρχαιωµένες απόψεις για τον σύγχρονο κόσµο. Μια γυναίκα που προσαρµόζεται στη ζωή µετά το διαζύγιο, σε µια καινούρια γειτονιά. Τέσσερις φίλοι που πάνε µέχρι τη Σελήνη και επιστρέφουν, µε έναν πύραυλο κατασκευασµένο στην πίσω αυλή ενός σπιτιού. Ένας έφηβος σέρφερ που ανακαλύπτει τυχαία την κρυφή ζωή του πατέρα του.
Ο Τοµ Χανκς αναλύει µε εξαιρετική τρυφερότητα, χιούµορ και οξυδέρκεια την ανθρώπινη κατάσταση και τα πάσης φύσεως "ελαττώµατά" της. Οι ιστορίες του έχουν έναν συνδετικό κρίκο: σε όλα µια γραφοµηχανή διαδραµατίζει κάποιον ρόλο, κεντρικό ή περιθωριακό.
Γνωστός, ως ηθοποιός, για την ειλικρίνεια και την ευαισθησία του, ο Τοµ Χανκς µεταφέρει και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά στη γραφή του. Κινούµενο µεταξύ του παιγνιώδους, του συγκινητικού και, ενίοτε, του µελαγχολικού, το πρώτο του αυτό βιβλίο µάς αποκαλύπτει µια υπέροχη νέα λογοτεχνική φωνή, που καταφέρνει να διεισδύσει διορατικά κάτω από την επιφάνεια της φιλίας, της οικογένειας, της αγάπης και της καθηµερινής συµπεριφοράς.