Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Οφηλία Ράιντ είναι αδιαφιλονίκητα μια καλλονή, που όμως την ακολουθεί η φήμη του κακού χαρακτήρα της. Έχοντας μόλις σαμποτάρει τον αρραβώνα της που είχε κανονίσει ο φιλόδοξος πατέρας της με τον μέλλοντα μαρκήσιο Ντάνκαν ΜακΤράβις, η Οφηλία θέλει να επιστρέψει στην κοινωνική αρένα του Λονδίνου και να κάνει μόνη της την επιλογή συζύγου. Αλλά στο ταξίδι του γυρισμού, κάτι αναπάντεχο συμβαίνει και η άμαξά της θα αναγκαστεί να κάνει μια μικρή παράκαμψη…
Ο διάδοχος ενός δουκάτου, ο υποκόμης Ραφαέλ Λοκ, είναι από τους πιο περιζήτητους εργένηδες στην Αγγλία, αν και ο ίδιος δεν έχει καθόλου ψηλά στις προτεραιότητές του τον γάμο. Έχει αντιπαθήσει την Οφηλία μετά από όσα σκανδαλώδη σχεδίασε για να χαλάσει τον αρραβώνα της με τον φίλο του Ντάνκαν ΜακΤράβις, αλλά είναι μερικές φορές που η ομορφιά της τον κάνει να σκέφτεται διαφορετικά.
Ο απογοητευμένος Ντάνκαν ΜακΤράβις δηλώνει ότι η Οφηλία δεν θα γίνει ποτέ κάτι παραπάνω από μια πικρόχολη μέγαιρα, που κανείς άντρας δεν θα θέλει στο πλευρό του, και ο υποκόμης Ραφαέλ Λοκ αποφασίζει να σηκώσει το γάντι και να βάλει ένα επικίνδυνο στοίχημα: Ότι θα καταφέρει να μετατρέψει την Οφηλία σε μια καλοσυνάτη δεσποσύνη και πολύφερνη νύφη για όλους τους άντρες του Λονδίνου.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να κανονίσει μια μικρή «παράκαμψη» και να υφάνει ένα διαβολικό σχέδιο, τόσο διαβολικό που μπορεί στο τέλος να πιαστεί και ο ίδιος μέσα του.

Προσωπική άποψη: 
Δεύτερο βιβλίο της σειράς "Reid Family" και ομολογώ πως η Lindsey καταφέρνει να μας προσφέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα, σε σχέση με το πρώτο βιβλίο, παντρεύοντας τις κλασσικές ιστορίες της "Στρίγκλας που έγινε αρνάκι" και του "Πυγμαλίωνα", σε ένα ρομαντικό μυθιστόρημα εποχής με έντονες δόσεις έρωτα και κωμικής διάθεσης, με έναν τρόπο αρκετά φρέσκο και σύγχρονο παρά το χρονικό πλαίσιο στο οποίο τοποθετείται η όλη δράση. Μάλιστα, αυτή τη φορά, η συγγραφέας επικεντρώνεται σε μια ηρωίδα που ήδη έχουμε γνωρίσει, χωρίς, ωστόσο, να την έχουμε συμπαθήσει ιδιαίτερα, αλλά που την ίδια στιγμή μάς είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον και ανυπομονούσαμε να δούμε τη δική της προσωπική ιστορία και να τη γνωρίσουμε καλύτερα. Η στιγμή αυτή, λοιπόν, έφτασε!

Η Οφήλια Ράιντ, ψυχρή και εγωκεντρική νεαρή κορασίδα της υψηλής κοινωνίας, με ιδιαίτερα κακές σχέσεις με τον πατέρα της, διαλύει οριστικά και αμετάκλητα τον αρραβώνα που ο τελευταίος είχε κανονίσει για λογαριασμό της χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της. Ο Ντάνκαν ΜακΤράβις έχει βρει, πλέον, την αγάπη της ζωής του, και η Οφήλια αποφασίζει να επιστρέψει στο Λονδίνο έχοντας σκοπό να κάνει το ίδιο. Στο ταξίδι της αυτό τη συνοδεύει ο Ραφαέλ Λοκ, που χωρίς να το γνωρίζει η Οφήλια, έχει βάλει ένα μεγάλο στοίχημα με τον Ντάνκαν που δεν είναι άλλο από το ότι μπορεί να την μετατρέψει σε μια καλόκαρδη δεσποσύνη, ιδανική και ήρεμη σύζυγο, ιδανική για τον κάθε άντρα. Και μπορεί ο Ραφαέλ να μην έχει την καλύτερη γνώμη για την Οφήλια, όμως πιστεύει ακράδαντα πως μπορεί να πετύχει τον σκοπό του. Γι' αυτό τον λόγο, αντί για το Λονδίνο, θα την οδηγήσει στο έρημο εξοχικό της οικογένειάς του προκειμένου να αφοσιωθεί στην εκπαίδευσή της.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται, αφού ο Ραφαέλ, μένοντας μόνος του μαζί με την Οφήλια μακριά από το κοσμικό και αποπνικτικό Λονδίνο, θα γνωρίσει και μια άλλη πλευρά της Οφήλια που ποτέ του δεν είχε φανταστεί και που σταδιακά θ' αρχίσει να τον γοητεύει με τρόπους που δεν είχαν καν περάσει ποτέ από το μυαλό του. Μια Οφήλια που δεν είναι ξένος άνθρωπος, αλλά που έχει τους λόγους της να συμπεριφέρεται με κάτι περισσότερο από επιφυλακτικότητα απέναντι στους ανθρώπους, που επιμένουν να την κρίνουν και να της συμπεριφέρονται σύμφωνα με αυτό που φαίνεται να είναι και όχι με αυτό που κρύβει πραγματικά μέσα της. Και όταν ανοίγει την καρδιά της, ένα βήμα τη φορά, ο Ραφαέλ αρχίζει να την καταλαβαίνει, να κατανοεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά της, που όσο περισσότερο αφήνει ελεύθερα, τόσο περισσότερο εκείνη αρχίζει να τον ερωτεύεται, διατηρώντας τις επιφυλάξεις της, τόσο απέναντι στους ανθρώπους γενικά, όσο και απέναντι στον άντρα που την έχει γοητεύσει αλλά που μέχρι τώρα την αντιπαθούσε και που δεν ξέρει αν και πως μπορεί να τον κερδίσει.

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, όπως ίσως να θυμάστε, η Οφήλια είχε καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις. Φυσικά, αυτό δεν το είχε πετύχει με θετικό πρόσημο απέναντι στην ίδια, όμως είναι καλύτερο το να προκαλείς την αντιπάθεια κάποιου από το να του είσαι αδιάφορος. Τουλάχιστον, έτσι ισχυρίζονται ορισμένοι και θα έλεγα πως μάλλον ανήκω κι εγώ σε αυτούς. Σαφέστατα, η Οφήλια, δεν είναι ένας από τους χαρακτήρες εκείνους που σε κερδίζουν εύκολα, πόσο μάλλον όταν η πρώτη σου εντύπωση γι' αυτούς είναι αρνητική, όμως η Lindsey κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να χτίσει το ψυχογράφημά της, όχι για να δικαιολογήσει τα κακά στοιχεία του χαρακτήρα της, αλλά για να μας κάνει να την καταλάβουμε καλύτερα, ίσως και να δικαιολογήσουμε, έστω και σε κάποιον βαθμό, την κακή συμπεριφορά της που πηγάζει από προσωπικά κόμπλεξ που τροφοδοτήθηκαν για χρόνια από το ίδιο της το περιβάλλον και το πως αυτό την αντιμετώπιζε, και μου τη σειρά τους τροφοδότησαν τις εσωτερικές τις ανασφάλειες και τον υπέρμετρο εγωισμό της. Και ναι, όσον αφορά αυτό το κομμάτι, η προσπάθεια της Lindsey αποδίδει.

Η ροή της ιστορίας είναι γρήγορη, αποφεύγοντας κάθε είδους φλυαρία, κι απόλυτα επικεντρωμένη στους ίδιους τους χαρακτήρες και στην ανάλυση και ανάπτυξη του εσωτερισμού τους. Δεν δίνεται μεγάλη βάση στο τι συμβαίνει αλλά στο γιατί αυτό συμβαίνει, κατευθυνόμενο πάντα και απόλυτα από τα ίδια τα πρόσωπα και τα δεδομένα εκείνα που δομούν την προσωπικότητά τους. Το ρομαντικό στοιχείο είναι αρκετά έντονο, μα εμποτισμένο με έντονες δόσεις ρεαλισμού, πράγμα που προσωπικά απολαμβάνω σε κάθε βιβλίο που πραγματεύεται τον έρωτα, όπως έντονη είναι και η καυστική χιουμοριστική διάθεση της Lindsey που σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα απολαυστική, αλλά που στην προκειμένη δένει απόλυτα με τις μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που συνθέτουν αυτή την ιστορία. Μια ιστορία με νεύρο κι ένταση που διαβάζεται ευχάριστα, αβίαστα, και που σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα δομημένη και πιο ενδιαφέρουσα από τον "Διάδοχο".
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Johanna Lindsey
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-618-5394-02-8