Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Εκείνη ζει για το πάθος.
Τολμηρή, παρορμητική και μαγνήτης μπελάδων, η Τζουλιάνα Φιόρι δεν είναι μια συνηθισμένη Αγγλίδα δεσποινίδα. Αρνείται να ακολουθήσει τους κανόνες της καλής κοινωνίας: λέει την άποψή της, δεν τη νοιάζει η γνώμη του κόσμου και μπορεί να ρίξει γροθιά με εκπληκτική ακρίβεια. Ο εκρηκτικός χαρακτήρας της τη βάζει στο στόχαστρο των κουτσομπολιών του Λονδίνου… και την κάνει να είναι μια γυναίκα που ο δούκας του Λίτον θέλει μίλια μακριά του.
Εκείνος πάνω απ’ όλα βάζει τη φήμη του.
Το σκάνδαλο είναι το τελευταίο πράγμα που χωρά στην τακτοποιημένη ζωή του Σάιμον Πίαρσον. Ο δούκας του Λίτον θέλει διακαώς να διατηρήσει τον τίτλο του άσπιλο και τα μυστικά του κρυφά. Αλλά όταν ανακαλύπτει την Τζουλιάνα κρυμμένη μέσα στην άμαξά του αργά ένα βράδυ –διακινδυνεύοντας να χάσει όλα όσα είναι πολύτιμα γι’ αυτόν–, ορκίζεται να δώσει στην ατίθαση ομορφιά ένα μάθημα ευπρέπειας.
Εκείνη όμως έχει άλλα σχέδια. Της χρειάζονται δύο βδομάδες για να αποδείξει ότι ακόμα κι ένας ψυχρός δούκας δεν είναι υπεράνω του πάθους.

Προσωπική άποψη:
Η τριλογία της "Αριθμητικής του έρωτα" φτάνει στο τέλος της με το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς, που συγκριτικά πάντα με τους προκατόχους του έρχεται για να μας προσφέρει, εκτός από έντονες στιγμές πάθους, μεγάλες δόσεις καυστικού χιούμορ και σάτιρας που δεν έχουν ως στόχο τους να υποσκελίσουν το συναίσθημα, μα να δώσουν μια άλλη διάσταση σε αυτό. Με απλά λόγια, τα "11 σκάνδαλα για να κερδίσεις την καρδιά ενός δούκα" δεν έχουν ως στόχο τους να μειώσουν το συναίσθημα ή να αλλάξουν και να αναδιαμορφώσουν την ταυτότητα της σειράς, μα να δώσουν σε αυτήν μια ακόμα πιο παιχνιδιάρικη νότα, σε σχέση με το παρελθόν, στοιχείο που σε προσωπικό επίπεδο απόλαυσα σε μεγάλο βαθμό.

Η Τζουλιάνα Φιόρι είναι αυτό που θα αποκαλούσε κανείς, γυναίκα "μπελάς". Πηγαίνει κόντρα σε όλα όσα επιτάσσει η θέση της και οι κοινωνικής κανόνες της αριστοκρατίας του Λονδίνου, με αποτέλεσμα να την κουτσομπολεύουν όλοι, πράγμα που δεν την απασχολεί ιδιαίτερα, και πηγαίνει κόντρα σε όλους και σε όλα, τόσο με τη γλώσσα της όσο και με τα χέρια της. Στο άλλο άκρο, ο Σάιμον Πίαρσον, δούκας του Λίτον, έχει μια ήρεμη και τακτοποιημένη ζωή, μα και ένα όνομα που χαίρει άκρα σεβασμού και εκτίμησης απ' όλους. Ένα όνομα που σκοπεύει να διατηρήσει καθαρό και άσπιλο ό,τι κι αν χρειαστεί να κάνει, κάτι που ισχύει και για τα προσωπικά μυστικά του που σε καμία περίπτωση δεν θα τα αφήσει να δουν το φως. Βέβαια, η ηρεμία του θα διαταραχθεί όταν ένα βράδυ ανακαλύψει πως μέσα στην άμαξά του έχει κρυφτεί η Τζουλιάνα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τεράστιο σκάνδαλο. Αποφασίζει, τότε, να της διδάξει τι σημαίνει να είναι κανείς ευπρεπής, την ίδια ώρα που εκείνη αποφασίζει να του δείξει πως τα σκάνδαλα μπορούν να είναι πιο γοητευτικά απ' όσο ο ίδιος πιστεύει.

Αν μη τι άλλο, και συγκριτικά πάντα με τις κεντρικές ηρωίδες των προηγούμενων βιβλίων της σειράς, η Τζουλιάνα είναι η πιο ενδιαφέρουσα απ' όλες και καταλαβαίνω πολύ καλά γιατί η MacLean άφησε την ιστορία της για το τέλος. Γιατί είναι η πιο εκρηκτική και συνάμα η πλέον διασκεδαστική, όπως ακριβώς και η ίδια. Είναι παθιασμένη και φλογερή, έχει ένα μοναδικό ταμπεραμέντο, δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν περιορίζει τον εαυτό της και τα θέλω της ούτε υποτάσσεται στα πρέπει που οι άλλοι θέλουν να της επιβάλλον με το ζόρι. Εξίσου ενδιαφέρων, όμως, χαρακτήρας αποδεικνύεται και ο Σάιμον, που αν και αρχικά φαντάζει υπερβολικά ψυχρός και καλότροπος για τα γούστα μου, στην πορεία αποδεικνύεται πως όλος αυτός ο καθωσπρεπισμός που έχει υιοθετήσει δεν είναι παρά μια ασπίδα απέναντι στο φαρμάκι των κακών γλωσσών που ο ίδιος δεν ξέρει πως αν το διαχειριστεί. Κι ενώ έχει πείσει τον εαυτό του πως η ζωή δεν έχει να κάνει μόνο με το να περνάς καλά, εισβάλλει σε αυτήν η Τζουλιάνα, η τελευταία γυναίκα στον κόσμο που πίστευε πως θα ερωτευόταν, για να τον κάνει βήμα βήμα να αναθεωρήσει και να δει την πραγματικότητα της ζωής μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Η χημεία ανάμεσα στο ζευγάρι μας είναι μοναδική, όχι μόνο επειδή έχουμε το πάντρεμα δύο τόσο διαφορετικών προσωπικοτήτων, αλλά γιατί το παιχνίδι ανάμεσά τους σε κάνει ουκ ολίγες φορές να χαμογελάς συνωμοτικά και παιχνιδιάρικα, μπαίνοντας στη θέση τους και φορώντας τα δικά τους παπούτσια, αφού το να ταυτιστείς μαζί τους φαντάζει μονόδρομος. Μπορεί να μην υπάρχουν πολλές ερωτικές σκηνές ανάμεσα στους δυο τους, όμως αυτό δεν είναι ένα στοιχείο που με ενόχλησε. Αντίθετα, θα έλεγα πως αυτό ήταν που σ' έναν βαθμό έκανε τη διαφορά, αφού η συγγραφέας εστίασε περισσότερο στο "παιχνίδι" ανάμεσα στους ήρωές της, μα και στο πως εξελίχθηκαν οι ίδιοι ως άνθρωποι και προσωπικότητες μέσα από την αλληλεπίδρασή τους, παρά στις όποιες ερωτικές εκρήξεις μπορεί να υπήρξαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους. 

Η ιστορία των Τζουλιάνα και Σάιμον αποδεικνύει περίτρανα αυτό που λέμε, πως σημασία δεν έχει τόσο ο προορισμός όσο το ίδιο το ταξίδι και το τι θα εισπράξεις και θα κερδίσεις κατά τη διάρκεια αυτού. Και πράγματι, ακόμα κι αν ο προορισμός τους αποδεικνύεται ο ιδανικός γι' αυτούς τους δύο, έστω κι αν δεν είναι για τον υπόλοιπο κόσμο -που διόλου δεν τους νοιάζει και δεν μας νοιάζει κι εμάς-, ακόμα πιο ιδανικό αποδεικνύεται το ταξίδι τους, που σκάνδαλο το σκάνδαλο τούς αποκάλυψε νέους κόσμους, νέες προοπτικές, άνοιξε μπροστά τους σελίδες ενός βιβλίου που χρόνια βρισκόταν σκονισμένο στα ράφια της βιβλιοθήκης της ζωής τους αλλά που κανείς δεν το είχε πάρει στα χέρια του. Ίσως να μην είχε φτάσει η ώρα του, ίσως να μην ήταν κατάλληλες οι συνθήκες. Όπως και να 'χει, όμως, η ουσία είναι ότι όλα τους τα θέλω, φανερά και μη, πραγματώθηκαν για τον έναν μέσα από τον άλλον και ναι, συνδράμουν στο να πέσει η αυλαία ενός αριθμητικού παιχνιδιού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah MacLean
Μεταφραστής: Οράτου Νινέττα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-618-5229-93-1