Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η πρώην αστυνομικός Άνναλιζ Φλερ έρχεται αντιμέτωπη με ολοζώντανους εφιάλτες που στοιχειώνουν τις νύχτες καθώς καλείται να αναμετρηθεί με απόκοσμα σενάρια πλασμένα στα βάθη του υποσυνείδητου και βουτηγμένα στο αδιαπέραστο σκοτάδι.
Εφιάλτες ή κάτι ακόμα χειρότερο;
Η υποψία αυτή θα οδηγήσει την Άνναλιζ σε μια λαβυρινθώδη αναζήτηση με συνοδοιπόρους τον Κέβιν, τον Άρθουρ και τη Βάλερι, που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν το απόλυτο κακό που έρχεται αιφνίδιο, σαρωτικό, σκιώδες.

Προσωπική άποψη:
Ο "Λήθαργος" είναι το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα του νεαρού Πάνου Κανελλόπουλου, ο οποίος τολμάει μια επικίνδυνη βουτιά στα άδυτα της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Και κάτι μου λέει πως ο εν λόγω κύριος θα μας απασχολήσει σημαντικά στο μέλλον, αφού αυτό το λογοτεχνικό ντεμπούτο του αποδείχθηκε πολύ διαφορετικό, μα και πολύ πιο ενδιαφέρον απ' όσο περίμενα, παρά που από την πρώτη στιγμή που το πήρα στα χέρια μου είχα μια ιδιαίτερα θετική διάθεση απέναντί του. 

Δεν θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην πλοκή του βιβλίο και να μιλήσω γι' αυτήν, καθώς θεωρώ πως η περίληψη που αναγράφεται στο οπισθόφυλλο είναι αρκετή και σας δίνει τόσα στοιχεία όσα ακριβώς χρειάζεστε προκειμένου να μην καταστραφεί η μαγεία της ανάγνωσης, ενώ αν μπω στη διαδικασία να αναλύσω λίγο παραπάνω ορισμένα πράγματα, υπάρχει ο κίνδυνος να σας αποκαλύψω κάτι που δεν θα έπρεπε, όχι τουλάχιστον πριν από τη στιγμή που θα κληθείτε να τα ανακαλύψετε μόνοι σας και να τα τοποθετήσετε, σαν κομμάτια ενός περίπλοκου παζλ, στις θέσεις που πρέπει προκειμένου να οδηγηθείτε βήμα βήμα στην αποκάλυψη της πραγματικής αλήθειας που κρύβεται πίσω από αυτή την τόσο άρτια δομημένη ιστορία.

Ο συγγραφέας έχει δουλέψει πολύ καλά την πρόζα του, με την αφήγησή του να διαθέσει έντονα σκοτεινά στοιχεία, ίσως και κάπως μυστικιστικά στα σημεία, με γρήγορο ρυθμό, αρκετά κινηματογραφικό θα λέγαμε, ενώ διαθέτει δυναμική κι ένταση, χωρίς, όμως, να βιάζει τα πράγματα κάνοντας τη ροή να χάνει το νεύρο της επειδή "πνίγεται" κάτω από συνθήκες πίεσης. Με απλά λόγια, υπάρχει μια γρήγορη ροή γεγονότων μεν, αλλά χωρίς αυτή να έχει επιτηδευμένο χαρακτήρα και χωρίς να προσπαθεί να δημιουργήσει εικονικές εντυπώσεις που απλά αποπροσανατολίζουν δίχως να υπάρχει πραγματικό και ουσιαστικό νόημα. Κάθε τι είναι τοποθετημένο εκεί που πρέπει, όπως πρέπει, και χρησιμοποιείται την ώρα που πρέπει.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους χαρακτήρες, οφείλουμε να σχολιάσουμε πως τα ψυχογραφήματά τους είναι εξίσου καλοδουλεμένα με την πλοκή, με τον καθέναν από αυτούς να παίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, με μια ισορροπία μεταξύ τους που σπάνια συναντάμε και που δεν μας επιτρέπει να οδηγηθούμε σε διακρίσεις. Συνοψίζοντας, ο "Λήθαργος" είναι ένα πολύ δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα που περιέχει τόσο στοιχεία δράσης όσο και αγωνίας, κάτι που προσωπικά με κάνει να το κατατάσσω περισσότερο στα ψυχολογικά θρίλερ. Έξυπνη ιστορία, καλοδουλεμένη αφήγηση, χαρακτήρες με ενδιαφέρον και ένα ανατρεπτικό φινάλε που σίγουρα θα θυμάστε για καιρό.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Κανελλόπουλος Πάνος
Εκδόσεις: Λυκόφως
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 350
ISBN: 978-618-5095-91-8