Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μπουένος Άιρες, 1912.
Η Ρόζα φτάνει στο μεγάλο πόρτο της Νότιας Αμερικής έχοντας επάνω της ακόμα το άρωμα της Σικελίας. Μια μετανάστρια ανάμεσα σε χιλιάδες, που ονειρεύεται μονάχα να στεριώσει, μα αγνοεί ότι η ευτυχία βιάζεται να πετάξει μακριά.
Ο Λουίς, νταής του ισπανικού γκέτο, με ρίζες ανδαλουσιανές, ζει στον υπόκοσμο του λιμανιού και δεν ονειρεύεται ποτέ. Ξέρει ότι εκείνο το λιμάνι θα έχει στέμμα του πάντα τη θλίψη.
Από τη γη της Αίτνας έως τη Γη του Πυρός οι δυο θα βυθιστούν σε ένα περιπετειώδες ταξίδι προσπαθώντας να χορέψουν έξω από τη σκιά τους. Με φόντο τον κόσμο των θρύλων και των ιθαγενών, όπου ο έρωτας και η μαγεία ορίζουν τη μοίρα των ανθρώπων, θα αγωνιστούν σκληρά για ένα κομμάτι ευτυχίας.

Προσωπική άποψη:
Ειλικρινά, χαίρομαι πάρα πολύ όταν εμφανίζονται νέοι, δημιουργικοί συγγραφείς, οι οποίοι έχουν να προσφέρουν κάτι το διαφορετικό. Όταν οι λογοτεχνικές τους προτάσεις δεν είναι τόσο συνηθισμένες, αλλά αντίθετα τολμάνε να σπάσουν τα στερεοτυπικά, ίσως και τα πιο εμπορικά, καλούπια της εποχής μας, θυμίζοντάς μας πως η λογοτεχνία μπορεί να είναι και... αλλιώς. Μια τέτοια, χαρακτηριστική περίπτωση, θα έλεγα πως είναι και αυτή της Νάγιας Δαλακούρα, το πρώτο βιβλίο της οποίας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Αυτό το πρώτο μυθιστόρημα της κυρίας Δαλακούρα πραγματεύεται την ιστορία δύο ανθρώπων, που αν και προέρχονται από ολότελα διαφορετικούς κόσμους, οι ζωές τους έμελλε ν' ανταμώσουν, και να μπλεχτούν, με τρόπο απροσδόκητο που θα αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο τους, αλλά και την κοσμοθεωρία τους. Εκείνη μετανάστρια από την Ιταλία, φτάνει στη Νότια Αμερική αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Εκείνος κομμάτι του υποκόσμου του Μπουένος Άιρες, μέλος του γκέτο του λιμανιού που αποτελεί σπίτι και φυλακή του. Η Ρόζα και ο Λουίς, δυο άνθρωποι καμωμένοι από διαφορετικά "υλικά", μα με κοινές ελπίδες να φωλιάζουν στο βάθος της καρδιάς τους, ακόμα κι αν δεν τις εξομολογούνται σε κανέναν.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αργεντινή των αρχών του 20ου αιώνα και είναι απόλυτα εμφανές πως η συγγραφέας έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος του χρόνου της προκειμένου να μελετήσει την εποχή, τόσο ιστορικά και ηθογραφικά, όσο και εθνογραφικά. Όλα αυτά τα στοιχεία τα αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό και τα εντάσσει στην αφήγησή της ταξιδεύοντάς μας σε αλλοτινές εποχές και τόπους φέρνοντάς μας σε επαφή μαζί τους σε όλα τα επίπεδα. Περιγραφική και γλαφυρή, αλλά όχι φλύαρη και κουραστική, η αφήγηση των εκάστοτε γεγονότων μας μεταφέρει στην καρδιά μιας γοητευτικής χώρας σε μια κρίσιμη γι' αυτήν περίοδο, που παρά τις όποιες απειλητικές της νότες, παραμένει ερωτικά μυστηριώδης.

Φυσικά, όπως κάθε ιστορία, έτσι και η συγκεκριμένη έχει έναν κεντρικό άξονα που δεν είναι άλλος από τον ιδιότυπο έρωτα ανάμεσα στους Ρόζα και Λούις. Όμως, όλα όσα περιστρέφονται γύρω από αυτόν, σχετίζονται και με άλλα πράγματα, πέραν του έρωτα, που ίσως και να είναι πιο σημαντικά και ουσιαστικά. Το ζήτημα του μεταναστευτικού κινήματος της εποχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η κοινωνική δομή της χώρας, το πως αυτή διαμορφώθηκε, από τι και ποιους επηρεάστηκε και πως εξελίχθηκε με το πέρασμα των χρόνων, οι δυσκολίες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι μεν μετανάστες και οι δε ντόπιοι σε μια εποχή όπου το κλίμα έβραζα και υπήρχε μια ευρύτερη κοινωνικοπολιτική αστάθεια, είναι μόνο ορισμένα από αυτά.

Συνοπτικά, θα λέγαμε πως "Το λιμάνι των χαμένων γυναικών" είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που μας συστήνει μία εποχή και μία πτυχή της Ιστορίας που δεν είναι τόσο πολυχρησιμοποιημένη, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τους Έλληνες συγγραφείς, γεγονός πως καθιστά την μυθιστορία του άκρως ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερη, φρέσκια και εναλλακτική. Μια ιστορία γεμάτη πάθος, δράση, εκπλήξεις, ανατροπές, άκρως ερωτική και περιπετειώδης, ορθά ριζωμένη στην πραγματικότητα αλλά χωρίς να εξαρτάται από αυτή σε βαθμό που δεν επιτρέπει στη μυθιστορία της να αναπνεύσει ελεύθερα. Μα πάνω απ' όλα, μια ιστορία οι χαρακτήρες των οποίων, πρωταγωνιστές και μη, διαμορφώνονται, εξελίσσονται, πορεύονται μέσα στα μονοπάτια της ζωής τους κυνηγώντας όλα αυτά που ίσως να φαίνονται άπιαστα, με έναν τρόπο τόσο σωστά δομημένο και βαθιά ανθρώπινο που μας συγκινεί και μας παρασύρει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Δαλακούρα Νάγια
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-960-461-924-5