"Παραπλάνηση" της Kate Atkinson

Μια εξηντάχρονη γυναίκα βρίσκεται χτυπημένη από αυτοκίνητο σε έναν δρόμο του Λονδίνου. Ποια είναι στ’ αλήθεια; Πόσες διαφορετικές ταυτότητες και ρόλους έχει αναλάβει στη ζωή της; Και τι ή ποιος την καταδιώκει; Στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η νεαρή Τζούλιετ, ορφανή, ευφυής, προσαρμοστική, με σαρδόνιο χιούμορ αλλά και κοριτσίστικη αφέλεια, έχει ενταχθεί, χωρίς καλά καλά να καταλάβει πώς, σε μια ομάδα κατασκόπων της ΜΙ5 που στοχεύει στην εξάρθρωση του δικτύου των Βρετανών φιλοναζιστών. Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, τη συναντάμε ως παραγωγό εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο BBC, να ζει μια φαινομενικά κανονική, σχεδόν βαρετή ζωή. Τότε όμως το παρελθόν της επιστρέφει για να κλείσει ορισμένους σκοτεινούς λογαριασμούς που έχουν παραμείνει ανοιχτοί. Η πολυβραβευμένη Κέιτ Ατκινσον δημιουργεί, με ανελέητο χιούμορ, έναν εκπληκτικό γυναικείο χαρακτήρα που μας εισάγει σε ένα νέο, εκ πρώτης μόνο όψεως ανάλαφρο, είδος κατασκοπικού θρίλερ. Ταυτόχρονα, όμως, διερευνά με ακρίβεια την ευελιξία της θηλυκής ταυτότητας, τη ρευστότητα του Εαυτού, σε έναν κόσμο όπου, η πραγματικότητα είναι εξίσου ρευστή και αβέβαιη.

"Τα δάνεια της Ελλάδας: 200 χρόνια ανάπτυξης και κρίσεων" του Μιχάλη Ψαλιδόπουλου

Μια ιστορία του διεθνούς δανεισμού της Ελλάδας και της σχέσης του με τις ανάγκες της χώρας στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την ανάπτυξη. Το βιβλίο καλύπτει 200 χρόνια οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής προόδου, αλλά και χρηματοπιστωτικών κρίσεων και πτωχεύσεων.
Υπήρξαν τελικά οφέλη από τη δανειακή πολιτική που ακολούθησε η Ελλάδα; Ποιες και πόσες οφειλές προέκυψαν κατά καιρούς προς τους ξένους δανειστές; Πώς διακανονίστηκαν; Προέκυψαν ωφελήματα και ποια ήταν αυτά; Προς ποια κατεύθυνση διοχετεύθηκαν οι εκάστοτε δανειακοί πόροι;
Εξετάζοντας την ιστορία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα, το βιβλίο αυτό συμβάλλει καθοριστικά στην αναγκαία προσπάθεια εθνικής αυτογνωσίας.
Η σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία με διεισδυτική και αδογμάτιστη ματιά. Οι αναζητήσεις του σήμερα συνδέονται με γεγονότα, ιδέες και δυναμικές του παρελθόντος. Η σειρά αναδεικνύει την Ιστορία ως ζωντανό κομμάτι των ταυτοτήτων και των αποφάσεων που συνοδεύουν τα βήματά μας στο παρόν και στο μέλλον.

"Η Ελλάδα επιστρέφει" του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Πιστεύω σθεναρά ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να επιστρέψει στις πρώτες γραμμές των κρατών που κοιτούν μπροστά, στην επόμενη κυβερνητική τετραετία. Οφείλουμε όμως να πιστέψουμε στην ανάγκη της Ενωμένης Ευρώπης. Να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό, είτε δεξιό είτε αριστερό. Να δούμε πέρα από τον έλεγχο των ανθρώπινων ροών της μετανάστευσης. Να αναστήσουμε την οικονομία μειώνοντας τους φόρους και εξυγιαίνοντας τον κρατικό μηχανισμό. Το κρίσιμο θα είναι η εμπέδωση ενός νέου προτύπου παραγωγής. Στραμμένου στις εξαγωγές και την υψηλή προστιθέμενη αξία, με ανοικτές τις αγορές, νέο συνταξιοδοτικό σύστημα που θα εμπιστευθούν οι νέοι άνθρωποι και θα εισαγάγει την ανταποδοτικότητα των εισφορών. Μπορούμε να γιορτάσουμε την επέτειο του 1821 σε μια χώρα που θα έχει ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή της.

"Η.Π.Α.: Εποχή Τραμπ" του Θάνου Βερέμη

Ο αμερικανικός λαϊκισμός ανακάλυψε στο πρόσωπο του Τραμπ τον ταλαντούχο εκφραστή του. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δέχτηκε να γίνει το όχημα που οδήγησε τον ικανό πωλητή και επιχειρηματία στην προεδρία της ισχυρότερης χώρας του κόσμου. Πρόκειται για μια παραδοξότητα; Αν η κυβέρνηση Τραμπ δεν εμπλακεί σε επικίνδυνες περιπέτειες, κυρίως πολεμικές, οι συνθήκες για τις ΗΠΑ θα παραμείνουν ευνοϊκές – με την επιφύλαξη ότι μια προβληματική ηγεσία είναι πάντοτε πιθανόν να ανατρέψει εις βάρος της και την καλύτερη τύχη.
Ο καθηγητής Θάνος Βερέμης καταγράφει με ρυθμό το πρώτο μισό της προεδρίας Τραμπ, εντάσσοντάς τη στο ιστορικό και φιλοσοφικό πλαίσιο της αμερικανικής πολιτικής και παραθέτοντας τα ερωτήματα που προκύπτουν αναφορικά με τα σενάρια τέλους μιας εποχής που κανείς δεν περίμενε ότι θα υπάρξει. Για παράδειγμα, ποιοι λόγοι μπορεί να καταστήσουν δυνατή την παραπομπή του Προέδρου Τραμπ και μέσω ποιας συνταγματικής διαδικασίας θα γινόταν αυτή; Ποιες εξελίξεις μπορεί να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό πριν από την επόμενη προεδρική εκλογή;
Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας. Διευθυντής της σειράς είναι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

"Η τελευταία μπλόφα: Το παρασκήνιο του 2015, οι συγκρούσεις, το plan B" των Ελένης Βαρβιτσιώτη & Βικτώριας Δενδρινού

Πόσο κοντά έφτασε, τελικά, η Ελλάδα στην άτακτη έξοδό της από το ευρώ; Πώς ένας νεαρός, χαρισματικός, αντι-μνημονιακός πρωθυπουργός γοητεύτηκε από τη «σιδηρά» καγκελάριο της Γερμανίας; Τι ακριβώς προέβλεπε το περιβόητο Plan B για την περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη; Τι πραγματικά ειπώθηκε στις μυστικές συναντήσεις των πιο ισχυρών και τελικά ποιος παίρνει τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη;
Το βιβλίο αυτό βασίζεται σε πάνω από 230 ώρες off the record συνεντεύξεων με 95 πρωταγωνιστές των γεγονότων που σημάδεψαν τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015: από το μοναδικό αυτό υλικό, προκύπτει μια ιστορία ανθρώπων χαρισματικών αλλά και ματαιόδοξων, μια σειρά κακών υπολογισμών και χαμένων στοιχημάτων.
Η συγκλονιστική αφήγηση θα οδηγήσει τον αναγνώστη πίσω από κλειστές πόρτες σε κυβερνητικά κτίρια και οικίες αξιωματούχων, θα τον βάλει σε δωμάτια όπου πολύωρες διαπραγματεύσεις γεμάτες κρυφές προσφορές, μυστικές υποσχέσεις και ωμούς εκβιασμούς κατέληξαν σε δύσκολους συμβιβασμούς.
Ένα βιβλίο που διαβάζεται ως πραγματικό θρίλερ εξουσίας, στο οποίο όλοι, Έλληνες, θεσμοί και ξένοι αξιωματούχοι, συνέβαλαν στο να καταλήξει η Ελλάδα στο κέντρο της «τέλειας καταιγίδας».