Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Βόλφσάντσε, η Φωλιά του Λύκου. “Λύκος” ήταν το κωδικό του όνομα…
Γερμανία 1943: Χάνοντας ξαφνικά τα πάντα, η εικοσιεξάχρονη Ρόζα Ζάουερ παίρνει τη μοιραία απόφαση να εγκαταλείψει το τσακισμένο από τη λαίλαπα του πολέμου Βερολίνο και να αναζητήσει καταφύγιο στα πεθερικά της σε ένα χωριό κοντά στο Βόλφσάντσε, το μυστικό στρατηγείο του Χίτλερ.
Εκεί, λίγο καιρό μετά, βέβαιος πως ο εχθρός πρόκειται να τον δηλητηριάσει, ο Χίτλερ στρατολογεί δέκα γυναίκες, μαζί με αυτές και τη Ρόζα, υποχρεώνοντάς τες να γίνουν η ασπίδα προστασίας του από το δηλητήριο. Οι δοκιμάστριες πρέπει να τρώνε το φαγητό του πριν το κάνει εκείνος. Στα πεινασμένα μάτια τους η κάθε μπουκιά είναι μια πολυτέλεια, μια πολυτέλεια που απειλεί να τους ξεσκίσει τα σωθικά. Για μία ώρα μετά από κάθε γεύμα περιμένουν να μάθουν αν θα πεθάνουν ή όχι. Μια ώρα που κάθε βασανιστικό λεπτό μοιάζει με αιωνιότητα.
Όταν επικεφαλής της ομάδας αναλαμβάνει ο νέος υπολοχαγός των Ες Ες, δείχνοντας αμέσως την ιδιαίτερη αδυναμία που τρέφει για αυτήν, η Ρόζα καταλαβαίνει πως πρέπει να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να παραμείνει ζωντανή, συνειδητοποιώντας πως ίσως και αυτή, όπως και τόσοι άλλοι, βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας… και πρέπει να αποφασίσει.

Προσωπική άποψη:
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε παρουσιάσει τόσα βιβλία των περιεχόμενο των οποίων σχετίζεται με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ, που πλέον νιώθω πως δεν μπορώ να γράψω καμία πρωτότυπη εισαγωγή πάνω στο θέμα. Ωστόσο, το βιβλίο της Ιταλίδας Posella Postorino έχει μια αρκετά διαφορετική διάθεση από άλλα του είδους, όχι μόνο γιατί επιδεικνύει και την καλή πλευρά ορισμένων Γερμανών -πράγμα που σπάνια συμβαίνει-, αλλά γιατί αφηγείται και μια ιστορία που είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, στη ζωή μιας γυναίκας που προσωπικά δεν γνώριζα μέχρι σήμερα, της Margot Wölk, δοκιμάστριας φαγητού του Χίτλερ, μέσω της οποίας βλέπουμε και γνωρίζουμε ανθρώπους, πρόσωπα και καταστάσεις για τα οποία δεν είχαμε ιδέα ή απλά είχαμε ακούσει χωρίς να τους δώσουμε την πρέπουσα σημασία, και που αποδεικνύεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Στη Ναζιστική Γερμανία του 1943, ο Χίτλερ ζει με τη βεβαιότητα πως κάποιος πρόκειται να τον δηλητηριάσει, πράγμα που θέλει να αποφύγει να συμβεί. Για να το πετύχει αυτό στρατολογεί δέκα γυναίκες και τις υποχρεώνει να γίνουν δοκιμάστριες του φαγητού του, κάτι που αποτελεί σωτήρια λύση για εκείνον και ασπίδα απέναντι στους εχθρούς του, μα θανάσιμο κίνδυνο για τις γυναίκες αυτές που δεν έχουν επιλογή να αρνηθούν. Ανάμεσά τους, η εικοσιεξάχρονη Ρόζα, που έχοντας χάσει τα πάντα έχει πάρει την απόφαση να αφήσει πίσω της το Βερολίνο και να βρει παρηγοριά και στήριξη στα πεθερικά της, κοντά στο Βόλφσάντσε. Αν ήξερε, όμως, πως εκεί βρισκόταν το μυστικό στρατηγείο του Χίτλερ, ίσως να είχε πράξει διαφορετικά. Τώρα, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να περιμένει μία ώρα, έπειτα από κάθε γεύμα, για να μάθει αν θα μείνει ζωντανή μια μέρα ακόμα, έστω κι αν δεν έχει όνειρα κι ελπίδες άλλο πια. Όχι μέχρι τη στιγμή που ο νέος υπολοχαγός των Ες Ες δείχνει μια ιδιαίτερη συμπάθεια στη Ρόζα και αποφασίζει να κάνει ό,τι μπορεί για να την βοηθήσει.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα βιβλία της ιταλικής λογοτεχνίας, που έχουν ένα δικό τους ύφος και χαρακτήρα, έτσι και στο συγκεκριμένο, ο ρυθμός είναι κάπως αργός και οι εξελίξεις δεν έρχονται βεβιασμένα αλλά ούτε και με υπερβολική ένταση. Αυτό συμβαίνει όχι επειδή η συγγραφέας δεν έχει την ικανότητα να τρέξει τον ρυθμό της αφήγησής της, αλλά γιατί σκοπός της είναι να μας κάνει να εστιάσουμε περισσότερο στα συναισθήματα των ηρώων της και στην ανάπτυξη αυτών, προκαλώντας μας ένταση και αγωνία σε ένα καθαρά εσωτερικό επίπεδο, παρά το να μας προκαλέσει όλα αυτά μέσω έντονης δράσης -ή και αντίδρασης. Τα νήματα της ιστορίας αυτής κινούνται από τους ανθρώπους που συμμετέχουν και δρουν στη σκηνή της και αυτό είναι αρκετό για ν' αποκτήσει η ίδια συγκεκριμένο πρόσημο που μπορεί να οδηγήσει μόνο σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Μέσω αυτής της ιστορίας, λοιπόν, βλέπουμε ξεκάθαρα τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, κάθε συνθήκης και κατάστασης. Από τη μία μεριά έχουμε τις δοκιμάστριες που σε μια εποχή απόλυτης εξαθλίωσης που η πείνα ξεσκίζει τα σωθικά τους, έχουν την ευκαιρία να γεμίσουν τα στομάχια τους μέσω μιας δουλειάς που μόνο κουραστική δεν είναι, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί φονική, δίνοντας τέλος στη ζωή τους με έναν πολύ βίαιο κι επώδυνο τρόπο. Κι εκεί είναι που η λογική συγκρούεται με την ανάγκη και ο εσωτερικός διχασμός γεννιέται, αλλά σε κάθε άκρο αυτού υπάρχει το ίδιο πράγμα, η επιθυμία για ζωή. Από την άλλη, έχουμε τον νεαρό υπολοχαγό των Ες Ες που μας θυμίζει πως άσχετα σε ποιο στρατόπεδο ανήκουν, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι τέρατα και πως ακόμα κι αν υπηρετούν κάτω από λάθος εντολές, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως έχουν χάσει την ψυχή ή τη συνείδησή τους. Αρκεί να βρεθεί το κίνητρο εκείνο που θα τους οδηγήσει στο να το κατανοήσουν και, τελικά, να επιλέξουν, όχι το εύκολο, αλλά το σωστό.

Ένα βιβλίο που απεικονίζει τη βία, τη σκληρότητα, τη φρίκη που επιφέρουν οι άρρωστες συμπεριφορές, τον φόβο, την ενοχή, την ντροπή, τις τύψεις που προκαλούν όλα αυτά, μα και την επιθυμία για επιβίωση, την αγάπη απέναντι στη ζωή, την πίστη απέναντι στον άνθρωπο που μπορεί να καταφέρει να μείνει ανθισμένη ακόμα και κάτω απ' τις πιο αντίξοες και απάνθρωπες συνθήκες. Μια ιστορία βγαλμένη μέσα από την ίδια την Ιστορία, για μια γυναίκα που έζησε τόσα και που δεν τόλμησε να τα παραδεχθεί σε κανέναν, επειδή κανένας δεν θα ήταν έτοιμος, όχι να την καταλάβει και να την δικαιολογήσει, αλλά ούτε καν να την ακούσει. Μια ιστορία γραμμένη με μεγάλη τρυφερότητα κι ευαισθησία. Μια ανθρωποκεντρική ιστορία που μας κάνει να πιστεύουμε πως ακόμα και στις πιο σκοτεινές και απειλητικές συνθήκες μπορεί να υπάρξει ελπίδα. Μια ιστορία που μας συναρπάζει και μας απογοητεύει, που κάνει την καρδιά μας να πεταρίζει και την αμέσως επόμενη να δακρύζει. Μια ιστορία που προσωπικά θα θυμάμαι για καιρό.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Rosella Postorino
Μεταφραστής: Πεκιαρίδη Στέλλα
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-960-19-0740-6