Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Σεζάρ είναι αποφασισµένος να πεθάνει. Δεν αντέχει τον θάνατο της αγαπηµένης του Παθ, αφήνει τον γιο τους στους παππούδες του και ετοιµάζεται να δώσει τέλος στη ζωή του. Ώσπου εµφανίζεται στο κατώφλι του η Νανά και του χαλάει τα σχέδια. Η νεαρή Ελληνίδα είναι φοιτήτρια της αρχιτεκτονικής και έχει πάθος, όπως και ο Σεζάρ, για τους κλασικούς συγγραφείς και την ελληνική µυθολογία. Διατείνεται πως µένει απέναντί του, ενώ εκείνος δεν την έχει ξαναδεί ποτέ. Είναι βέβαιος; Γιατί όµως φέρεται τόσο φιλικά σ’ αυτόν, έναν απελπισµένο σαραντάρη που πενθεί και είναι βέβαιος πως δε θα καταφέρει να χαρίσει ευτυχία στο παιδί του;
Ξεκινώντας από τους έρηµους δρόµους στο καλοκαιρινό Παρίσι και φτάνοντας ως τις ηλιόλουστες ακτές της Ιταλίας, µε ενδιάµεσους σταθµούς κάποια κοντινά και µακρινά νησιά, από το Αιγαίο έως την Ιαπωνία, το "Αν πιστέψεις στο θαύµα" είναι η ιστορία ενός άντρα που σώζεται χάρη στη µνήµη της παιδικής του ηλικίας και στη δύναµη των µύθων, των ιστοριών και της λογοτεχνίας. Ενός άντρα που σύντοµα θα καταλάβει ότι, επιτέλους, µπορεί να ξεφύγει από τον πόνο και να επιστρέψει στη ζωή.

Προσωπική άποψη:
Μία απ' τις πιο δύσκολες καταστάσεις με τις οποίες θα βρεθεί κάθε άνθρωπος αντιμέτωπος κάποια στιγμή στη ζωή του, δεν είναι άλλη από τον θάνατο. Σε κανέναν μας δεν είναι ευχάριστος, ωστόσο, υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων. Εκείνοι που μπορούν να διαχειριστούν το πένθος τους και να αποδεχθούν τον θάνατο ως κάτι αναπόφευκτο -ίσως και μια νέα μεγάλη αρχή, αντί για ένα μεγάλο τέλος- και να συνεχίσουν τη ζωή τους, και εκείνοι για τους οποίους ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε τη ζωή που σταμάτησε να χτυπά και η καρδιά του ανθρώπου που τόσο πολύ αγάπησαν και που τόσο πεισματικά αρνούνται να δεχθούν πως θα πρέπει να ζήσουν χωρίς αυτόν. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του πρωταγωνιστή μας στο εν λόγω βιβλίο.

Ο Σεζάρ, ένας τυπικός σαραντάχρονος οικογενειάρχης, αφήνει το πένθος του να τον καταπιεί, με τον ίδιο να αρνείται ακόμα και το να προσπαθήσει να διαχειριστεί τον θάνατο της γυναίκας του και να χτίσει μία νέα ζωή γι' αυτόν και τον γιο του. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή του, αφού η απώλεια της αγαπημένης του συντρόφου είναι κάτι που δεν μπορεί ν' αντέξει. Κι όμως, εκεί που δεν το περιμένει, μια μυστηριώδης νεαρή κοπέλα εμφανίζεται στο κατώφλι του. Μια νεαρή φοιτήτρια αρχιτεκτονικής με καταγωγή από την Ελλάδα, που ισχυρίζεται πως μένει απέναντί του αλλά που εκείνος ποτέ δεν έχει δει, και που σαν απομηχανής θεός έρχεται και του θυμίζει όλα εκείνα που αγάπησε στην πορεία της ζωής του, από τα οποία μπορεί και να κρατηθεί βρίσκοντας και πάλι θέληση για ζωή.

Το πόσο πολύ είμαστε συνδεδεμένοι οι άνθρωποι με τις παιδικές μας μνήμες είναι κάτι που δεν το συνειδητοποιούμε πάντα. Όχι απόλυτα, τουλάχιστον, και όχι μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί κάτι, τόσο μικρό, ίσως, μα τόσο σπουδαίο για εμάς, που θα γυρίσει μέσα μας τον διακόπτη εκείνο των αναμνήσεων που είναι, παράλληλα, συνδεδεμένος με τα πιο βαθιά και πηγαία συναισθήματά μας, με τα όνειρά μας, με την πίστη και την ελπίδα με την οποία γαλουχηθήκαμε και μεγαλώσαμε, ακόμα κι αν κάπου στη διαδρομή αφήσαμε μικρά κομμάτια όλων αυτών πίσω μας. Ίσως, τελικά, αυτό να μη συνέβη επειδή παραδοθήκαμε σε μια μοίρα που ήρθε στο διάβα μας κι εμείς την αποδεχθήκαμε, αλλά γιατί βαθιά μέσα μας γνωρίζαμε πως ίσως να έρθει η μέρα που θα νιώσουμε χαμένοι και θα χρειαστούμε τα κομμάτια αυτά, ως οδηγούς στο μονοπάτι της μνήμης, για να βγούμε από τη λήθη μας και να θυμηθούμε από που ξεκινήσαμε και γιατί.

Γραμμένο με μια μελαγχολική, μα και ρομαντική συνάμα, διάθεση, ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει από το Παρίσι σε μικρά και μεγαλύτερα νησιά και από εκεί στις ιταλικές ακτές, από τις θάλασσες του Αιγαίου μέχρι την Ιαπωνία, θυμίζοντάς μας πόσο σπουδαίες είναι οι Τέχνες, μα και πόσο άρρηκτα συνδεδεμένες με την ίδια τη ζωή. Πόση αλήθεια μπορούν να κρύβουν μέσα τους οι μύθοι και πως πίσω από κάθε παραμύθι βρίσκεται μια πραγματικότητα. Πόσο βαθιά δεμένοι είμαστε οι άνθρωποι με τις ρίζες μας, με τον τόπο μας, με την ιστορία μας, με την οικογένειά μας, με όλα όσα αγαπήσαμε απ' όταν ήμασταν παιδιά. Πόσο σπουδαίες είναι οι μνήμες μας που δεν είναι μονάχα θολές εικόνες ενός παρελθόντος που χάθηκε. Μα πάνω απ' όλα, πόσο σπουδαία και όμορφη είναι η ζωή και πόσο, μα πόσο πολύ, αξίζει να την ζήσεις μέχρι όσο δεν πάει άλλο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Christophe Ono-dit-Biot
Μεταφραστής: Παπασταύρου Σταύρος
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 269
ISBN: 978-960-16-8282-2