Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Πέθανα πρώτη φορά στα πέντε μου χρόνια...»
Στη δύση του βίου του, φιλοξενούμενος του Φραγκίσκου Α΄ της Γαλλίας, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι αποφασίζει ν' αφηγηθεί τη ζωή του: από την αθωότητα και την οδύνη των παιδικών του χρόνων μέχρι την πρώτη του επαφή με την τέχνη της εικόνας, τη μαθητεία του στο ατελιέ του Βερρόκιο και την πολυτάραχη νιότη του, με τους ανομολόγητους έρωτες και τη ραγδαία του ανέλιξη στην κορυφή του καλλιτεχνικού ιερατείου της Αναγέννησης.
Όμως το αόρατο νήμα που ξετυλίγει τον μίτο της αφήγησης είναι η λαχτάρα του ηλικιωμένου Λεονάρντο να ομολογήσει το πιο σκοτεινό του μυστικό, που του βαραίνει χρόνια την ψυχή: ένα έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο και στο οποίο χρωστά το πιο διάσημο έργο του – έναν πίνακα που δεν λέει να αποχωριστεί, καθώς περιέχει ό,τι πιο ακριβό κουβαλά στην καρδιά του.
Ιστορία μυστηρίου κρυμμένη μες στο αξεδιάλυτο μυστήριο της Ιστορίας, το Μυστικό του Λεονάρντο είναι πάνω απ' όλα ένας ύμνος στην ανθρώπινη δημιουργία: στην ψυχή και στο σώμα που επιμένουν να γεννούν ακόμα κι υπό τη βαριά σκιά του θανάτου. 

Προσωπική άποψη:
Ο Αύγουστος Κορτώ είναι, κατά γενική ομολογία, ένας συγγραφέας που προκαλεί ακραία συναισθήματα. Τα βιβλία του, είτε θα τα λατρέψεις είτε θα τα μισήσεις. Ή θα ανήκεις στους αναγνώστες που τον ακολουθούν πιστά και αγαπούν το ιδιαίτερο ύφος του, ή θα ανήκεις σε εκείνους που δεν αντέχουν ν' ακούν ούτε το όνομά του. Και ίσως, τελικά, αυτό να είναι ένα από τα χαρακτηριστικά ενός καλού συγγραφέα, τουλάχιστον στην εποχή μας. Το να μην προκαλεί χλιαρά συναισθήματα, σε όποιο άκρο κι αν αυτά εκδηλώνονται. Τώρα, αν ρωτάτε εμένα σε ποιους ανήκω, θα έλεγα μάλλον στους πρώτους έχοντας, ωστόσο, κάποιες μικρές ενστάσεις ορισμένες φορές, όπως στην προκειμένη. 

Το βιβλίο αυτό είναι μια καθαρά μυθοπλαστική ιστορία, ή για να το θέσω ακόμα καλύτερα, μια μυθοπλαστική αφήγηση του ίδιου του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ενός εκ των σπουδαιότερων καλλιτεχνών που πέρασαν ποτέ από τον μάταιο τούτο κόσμο -και τον οποίο έχω μελετήσει εις βάθος τα χρόνια που είχα φάει πετριά με την ζωγραφική και είχα κάνει σπουδή στο έργο ζωγράφων που άφησαν το στίγμα τους. Η πρωτοπρόσωπη αυτή αφήγηση έχει ένα θετικό κι ένα αρνητικό. Ξεκινώντας από το πρώτο, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως η φωνή του Λεονάρντο φαντάζει απόλυτα ρεαλιστική, τόσο που ορισμένες στιγμές ξεχνάς πως αυτό που διαβάζεις δεν είναι παρά ένα μυθιστόρημα -με ρίζες σε πραγματικά γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις-, ενώ παράλληλα σε ταξιδεύει σε έναν κόσμο γεμάτο εικόνες και μυστήριο που σε κάνει να γυρίζεις κάθε σελίδα με μεγάλο ενδιαφέρον.

Πάμε, όμως, τώρα, στο αρνητικό της υπόθεσης, που δεν είναι άλλο από την ομοιότητα ανάμεσα στον Αύγουστο και στον Λεονάρντο. Είναι και οι δύο κάπως... χαοτικοί, θα έλεγα, με αποτέλεσμα η τελική μορφή του έργου τους να μην είναι πάντα αψεγάδιαστη, κάνοντάς σε να σκέφτεσαι πως κάτι λείπει. Στην προκειμένη περίπτωση, θα ήθελα το βιβλίο να ήταν λίγο μεγαλύτερο -αν και δεν είναι κάτι που συνηθίζει ο Κορτώ- και να είχε δώσει λίγη περισσότερη έμφαση στο περιγραφικό κομμάτι της αφήγησης, κάτι που θα είχε συμβάλλει στο να με παρασύρει περισσότερο στον κόσμο της, ταξιδεύοντάς με λίγο πιο έντονα με εικόνες, χρώματα κι αρώματα. Ίσως αυτό να οφείλεται και σε διάσπαση προσοχής, ή στην πολύ έντονη προσωπικότητα που καμιά φορά "πνίγεται" μέσα στο εγώ της, αλλά τουλάχιστον στην περίπτωση του Λεονάρντο δεν θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς ίσχυε.

Συνοπτικά, λοιπόν, "Το μυστικό του Λεονάρντο" είναι ένα βιβλίο μικρό, εύκολο, γρήγορο, ευχάριστο. Έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία να αφηγηθεί η οποία, όμως, ίσως να ενοχλήσει κάποιους φανατικούς, αφού αποδομεί ελαφρώς τον Λεονάρντο, κυρίως ως προσωπικότητα. Ιδιαίτερα ρεαλιστικό, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το αφηγηματικό ύφος, πολύ καλή αφηγηματική ροή, αλλά κάπως "φτωχό" στην παραστατικότητά του. Ναι μεν μας μεταφέρει στην Ιταλία της εποχής εκείνης και σε ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά θα ήθελα λίγη περισσότερη έμφαση στις μικρές εκείνες λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν ένα έργο πραγματικά σπουδαίο. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι fans του Κορτώ θα το απολαύσουν, ενώ οι haters... gonna hate!
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 222
ISBN: 978-960-16-8307-2