Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα άγριο αλλά πανέµορφο και αισθησιακό πλάσµα, µε σαγηνευτικά παιδικό ταµπεραµέντο, η τριαντάχρονη Αριάνα, και o αιχµάλωτος στα δίχτυα της γοη­τείας της σύζυγος, ο Τζούλιο, ο οποίος κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει όλα όσα εκείνη επιθυµεί. Εκτός από αυτό που ποθεί περισσότερο: την ερωτική ολοκλήρωση. Στην καθηµερινότητα του ζευγαριού εισβάλλουν τα ραντεβού της Πέµπτης, τα οποία οργανώνει προσωπικά ο ίδιος ο Τζούλιο, φροντίζοντας ώστε οι άντρες που συνευρίσκονται ερωτικά µε την Αριάνα να τηρούν τους κανόνες που εκείνος έχει ορίσει. Όµως δεν καταφέρνει να διώξει από το µυαλό του τη σκέψη πως κάτι του διαφεύγει. Η Αριάνα κρύβει ζηλότυπα από όλους, ακόµη και από εκείνον, «το ολοδικό µου», ένα µυστικό µέρος που κρατά µόνο για τον εαυτό της, µια σκοτεινή φωλιά στην άκρη της σοφίτας. Και µε το πέρασµα του χρόνου η τροµερή της εµµονή µε «το ολοδικό µου» θα γίνει πολύ επικίνδυνη…
Βασισµένο σε πραγµατική ιστορία, το βιβλίο είναι το ψυχογράφηµα µιας ηρωίδας που κινείται στα όρια της παραφροσύνης. Και όπως στον µύθο της Αριάδνης και του Μινώταυρου, η Αριάνα τριγυρίζει µέσα στον περίπλοκο λαβύρινθο του νου, όπου ένα τέρας ζει και τρέφεται από τις πιο σκοτεινές και ανοµολόγητες επιθυµίες.

Προσωπική άποψη:
Ο μεγάλος Camilleri, που δυστυχώς πρόσφατα έφυγε από τη ζωή αφήνοντας ένα τεράστιο λογοτεχνικό κενό πίσω του, υπήρξε ένας εκ των πλέον αναγνωρισμένων Ιταλών συγγραφέων, όχι μόνο στη χώρα του αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότερο δημοφιλής είναι για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα -ειδικά αυτά με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο-, ωστόσο, στο βιογραφικό του, μπορεί να βρει κανείς πολύ ενδιαφέροντες τίτλους βιβλίων που υπάγονται σε διαφορετικά αφηγηματικά φάσματα απ' αυτό του αστυνομικού, προσφέροντας, ωστόσο, αναγνωστικές εμπειρίες έξω από τις προβλέψεις και τα όρια, με ορισμένες εξ αυτών ν' αποδεικνύονται ιδιαίτερα ξεχωριστές.

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και "Το ολόδικό μου", το οποίο αφηγείται την ιστορία της Αριάνας, μιας τριαντάχρονης γυναίκας με πολύ έντονο και παθιασμένο χαρακτήρα, καθώς και τους συζύγου της Τζούλιο που σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε της επιθυμία, όποια κι αν είναι αυτή, όσες υποχωρήσεις κι αν χρειαστεί να κάνει, αρκεί να μην ξεπεραστούν τα όρια κάποιων πολύ αυστηρών κανόνων που διαφυλάσσουν τη μεταξύ τους σχέση. Γιατί η Αριάνα, περισσότερο από κάθε τι άλλο, επιθυμεί την ερωτική ολοκλήρωση, κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ο Τζούλιο κι έτσι, ο ίδιος, κανονίζει ερωτικές συνευρέσεις με άλλους άντρες προκειμένου να την ικανοποιήσει. Παρ' όλα ταύτα, όμως, και παρά που η ηθική του δεν περιορίζεται από αυστηρά πλαίσια, ο Τζούλιο ενοχλείται εξαιρετικά στην ιδέα του ότι η Αριάνα έχει ένα μυστικό μέρος που κρατά μόνο για τον εαυτό της. Ένα μέρος με το οποίο έχει εμμονή. Μια εμμονή που συνεχώς εξελίσσεται για να φτάσει στα όρια του επικίνδυνου, ίσως και να τα ξεπεράσει.

"Το ολόδικό μου" είναι ένα καθαρόαιμο ερωτικό θρίλερ με γρήγορη και έντονη αφήγηση, με σχεδόν κινηματογραφικό ρυθμό, με τις εξελίξεις να τρέχουν εξαιρετικά γρήγορα παρασύροντάς μας σε ένα γαϊτανάκι γεγονότων που διαδέχονται το ένα το άλλο με ιλιγγιώδη ρυθμό. Όλα αυτά, βέβαια, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος της ιστορίας, δεν επιτρέπουν στον συγγραφέα να διεισδύσει εις βάθος στους χαρακτήρες του και να διαμορφώσει ιδιαίτερα καλά τα ψυχογραφήματά τους, πόσο μάλλον να τα βάλει στο μικροσκόπιο και να τα αναλύσει προσφέροντάς μας ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες αυτών. Ωστόσο, φτάνοντας στο τέλος αυτής της ξέφρενης διαδρομής, συνειδητοποιούμε πως αυτό δεν μας ενοχλεί και τόσο πολύ, όχι από τη στιγμή που η ιστορία μάς παρέσυρε και την διαβάσαμε απνευστί.

Η αμφίδρομη αφήγηση "παίζει" με το σήμερα και με το παρελθόν της Αριάνα, μπλέκοντας τις δύο αυτές χρονικές πορείες με έναν τρόπο αρκετά λιτό μεν, γεμάτο εντάσεις δε. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι στιγμές που οι καταστάσεις ξεφεύγουν από τα όρια και φτάνουν ν' αγγίξουν εκείνα της ακρότητας και της ωμής βίας, συνδυασμένη πάντα με την ερωτική διαστροφή που ενισχύουν τα εσωτερικά μας πάθη, πόσο μάλλον σε ανθρώπους που ακροβατούν ανάμεσα στη λογική και στον παραλογισμό. Αναμφίβολα, ένας πολύ διαφορετικός Camilleri απ' αυτόν που έχουμε συνηθίσει, με μια πολύ διαφορετική αισθητική και αφηγηματική προσέγγιση, με μια γλώσσα λιτή αλλά κοφτερή συνάμα, που αν την διαβάσουμε με ανοιχτό μυαλό και όχι με προκατάληψη έχει να μας προσφέρει μια εναλλακτική οπτική του.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Andrea Camilleri
Μεταφραστής: Σκαρβέλη Γιάννα
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 192
ISBN: 978-960-19-0754-3