Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ιταλική κατοχή Δωδεκανήσων, 1937. Τη διοίκηση αναλαμβάνει ο Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκι, ο σκληρότερος από την τετρανδρία του φασισμού στην Ιταλία. Η δεκαεπτάχρονη Άννα φεύγει απ’ το μικρό νησί της για τη Ρόδο, με σκοπό να δουλέψει δίπλα στη διάσημη Φραγκολεβαντίνα μοδίστρα της εποχής, τη μαντάμ Φλώρα. Θέλει με κάθε τρόπο να απαλλαγεί από τα δεσμά του τόπου της, την αυστηρή επιτήρηση της γιαγιάς της και τη μοίρα που την περιμένει.
Η ανάδειξη της Άννας ως καλύτερης μοδίστρας στα πιο ακριβά σαλόνια θα επισκιαστεί από τον παράνομο έρωτά της με τον Ιταλό μηχανικό Αλεσάντρο Κιοράντο. Μετά τη σύλληψη του Αλεσάντρο, η Άννα βιώνει την ταπείνωση από την τοπική κοινωνία και οδηγείται σ’ έναν συμβατικό γάμο. Στα χρόνια που περνούν τον θεωρεί νεκρό, όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια… Η βαθιά τους αγάπη θα ξεχαστεί από όλους αλλά ποτέ από τους ίδιους.

Προσωπική άποψη:
Η Τίτσα Πιπίνου επιστρέφει στα ελληνικά λογοτεχνικά δρώμενα με το ενδέκατο κατά σειρά μυθιστόρημά της, που για μια ακόμα φορά μάς ταξιδεύει στη Ρόδο, στο νησί που γεννήθηκε και ζει μέχρι και σήμερα και που τόσο βαθιά αγάπη τρέφει γι' αυτό. Παράλληλα, πρόκειται για έναν τόπο που πέραν των γνώσεων που η ίδια έχει γύρω από αυτόν, είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας, πράγμα που πολλές φορές τείνουμε να ξεχνάμε. Εκείνη, όμως, σε κάθε ευκαιρία μάς το θυμίζει, πλημμυρίζοντας μας εικόνες και συναισθήματα, όπως ακριβώς και στην προκειμένη περίπτωση.

Στο βιβλίο αυτό, η συγγραφέας, μας αφηγείται την ιστορία της Άννας, μιας νεαρής κοπέλας που παίρνει τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει τον τόπο της και τον συντηρητισμό αυτού, καθώς την επίβλεψη της υπερβολικά αυστηρής γιαγιάς της, ταξιδεύοντας μέχρι τη Ρόδο προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα ζωή δουλεύοντας στο πλευρό της διάσημης Φραγκολεβαντίνας μοδίστρας, της μαντάμ Φλώρα. Και πράγματι, πετυχαίνει να αναδειχθεί στην καλύτερη μοδίστρα της εποχής της, με την ίδια να μπαίνει στα πιο αριστοκρατικά σαλόνια. Όμως η ευτυχία της δεν θα διαρκέσει πολύ, αφού μετά την σύλληψη του Ιταλού μηχανικού Αλεσάντρο Κιοράντο με τον οποίο διατηρεί παράνομο δεσμό, η τοπική κοινωνία θα την ταπεινώσει με τον χειρότερο τρόπο οδηγώντας την σε έναν γάμο που στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί, με τα χρόνια να περνάνε κι εκείνη να πιστεύει πως ο μεγάλος της έρωτας δεν βρίσκεται από καιρό στη ζωή. Ωστόσο, καμιά φορά, η ζωή και η μοίρα έχει για τους ανθρώπους πιο περίπλοκα σχέδια απ' όσο μπορεί να φανταστεί ο νους τους.

Η κυρία Πιπίνου έχει πραγματοποιήσει μια πραγματικά εξονυχιστική έρευνα σε σχέση με το ιστορικό πλαίσιο της εποχής όπου τοποθετείται η αφήγησή της, γεγονός που δεν το μαρτυρά μόνο η μακροσκελής αναφορά στη βιογραφία στην οποία κατέφυγε προκειμένου να συλλέξει το απαραίτητο υλικό για την συγγραφή της ιστορίας της, αλλά και ο τρόπος που η ίδια το έχει αξιοποιήσει μέσα στην ιστορία της. Μια ιστορία που φαντάζει ολότελα αληθινή και που δύσκολα πιστεύει κανείς πως πρόκειται για προϊόν μυθοπλασίας. Οι ιστορικές της αναφορές της είναι άκρως λεπτομερείς, απόλυτα ακριβείς, χωρίς, ωστόσο, να οδηγούν σε ένα καθαρά ιστορικό αφηγηματικό αποτέλεσμα που έχει ως βασικό σκοπό του να γεμίσει τον αναγνώστη πληροφορίες, που υπό συνθήκες θα μπορούσαν να τον κουράσουν, αλλά που "ντύνουν" με αληθοφάνεια μια βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία, από εκείνες που ακούγαμε ως παιδιά και που μας γοήτευαν με την τραγικότητά τους.

Ιστορίες ανθρώπων μιας κοινωνίας που μπορεί να μην τη ζήσαμε, αλλά που τη γνωρίζουμε μέσα από την εξιστόρηση αυτών. Ιστορίες που σημαδεύτηκαν από αίμα και δάκρυα, μα και που έκρυψαν βαθιά μέσα στα σπλάχνα τους όνειρα κι ελπίδες που ακόμα κι αν λαβώθηκαν δεν χάθηκαν, αλλά αντιστάθηκαν και παρέμειναν ζωντανά και αναλλοίωτα στον χρόνο. Γιατί όσα έχουμε ζήσει με την καρδιά και όχι με το μυαλό μας, όλα όσα χαράχτηκαν μέσα στην ψυχή μας, δεν είναι δυνατόν να ξεχαστούν, να λησμονηθούν. Είναι πάντα μέσα μας και περιμένουν καρτερικά τη λύτρωση που τόσο λαχταρούν, την πραγμάτωσή τους ακόμα και όταν όλα δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί.

Με γλαφυρότητα μα και με εξαιρετικό λυρισμό, και αναμφίβολα μια δόση νοσταλγίας, η κυρία Πιπίνου ζωντανεύει μέσα από το μυθιστόρημά της αυτό τα χρόνια της Ιταλοκρατίας, τα χρόνια της Κατοχής, και όλα όσα σημάδεψαν την Ιστορία του τόπου της. Μα πάνω απ' όλα, ζωντανεύει τις ιστορίες ανθρώπων που ο καθένας, με τον δικό του τρόπο, σήκωσε το βάρος των ζυγών αυτών και πορεύθηκε στη ζωή του. Σωστός ή λάθος ο τρόπος τους, ίσως και να μην έχει σημασία. Όχι όταν η ζωή κάνει κύκλους για να φτάσει, τελικά, στο σημείο εκείνο όπου όλα ξεπληρώνονται και που ο καθένας θα λάβει αυτό που του αναλογεί. Και όταν υπάρχει αγάπη, βαθιά και ειλικρινής, αυτή δε μένει μόνο αλησμόνητη στον χρόνο, αλλά καίει βαθιά μέσα μας και καθορίζει το ποιοι πραγματικά είμαστε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Πιπίνου Τίτσα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 576
ISBN: 978-960-461-963-4