Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μια ομάδα σεσημασμένων κακοποιών πραγματοποιεί μια εξαιρετικά τολμηρή ληστεία στο θησαυροφυλάκιο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πρίνστον. Το Πρίνστον έχει ασφαλίσει τον θησαυρό για είκοσι πέντε εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο η αξία του είναι ανυπολόγιστη.
Ο Μπρους Κέιμπλ είναι ο χαρισματικός ιδιοκτήτης του πιο πολυσύχναστου βιβλιοπωλείου στο κοσμοπολίτικο παραλιακό θέρετρο Σάντα Ρόζα, στο παραμυθένιο νησί Καμίνο της Φλόριντα. Το «Βιβλιοπωλείο Μπέι» τα πάει πολύ καλά χάρη στην επιχειρηματική δεινότητα του ιδιοκτήτη του. Πολύ λίγοι όμως γνωρίζουν ότι ο Κέιμπλ είναι ανακατεμένος με την εμπορία κλεμμένων βιβλίων και ανεκτίμητων χειρογράφων στη μαύρη αγορά.
Η Μέρσερ Μαν, μια νεαρή φιλόδοξη συγγραφέας, έχει μόλις χάσει τη δουλειά της στο πανεπιστήμιο όταν την προσεγγίζει μια μυστηριώδης και εκλεπτυσμένη γυναίκα, η οποία εργάζεται για μια ακόμα πιο μυστηριώδη επιχείρηση. Η γενναιόδωρη οικονομική προσφορά της θα πείσει τη Μέρσερ να διεισδύσει στον κύκλο των λογοτεχνικών φίλων του Κέιμπλ και να προσπαθήσει να μάθει τα μυστικά του. Παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς της, η Μέρσερ αποδεικνύεται πολύ καλή στον ρόλο της. Στην πορεία όμως θα μάθει πολύ περισσότερα από όσα έπρεπε, και τελικά θα συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν προβλήματα στον παράδεισο...
Η αριστοτεχνική πλοκή, οι ζωντανές περιγραφές και η πρωτοτυπία του θέματος αποκαλύπτουν άλλη μια συναρπαστική συγγραφική πλευρά του Grisham, που θα ενθουσιάσει τους πιστούς αναγνώστες του και θα του χαρίσει ακόμα περισσότερους.

Προσωπική άποψη:
Δεν θα μπω στη διαδικασία να κάνω κάποια πολύ μεγάλη εισαγωγή, όχι μόνο γιατί ο John Grisham δεν την χρειάζεται, αφού η πολυετής λογοτεχνική του καριέρα, οι δεκάδες τίτλοι στο βιογραφικό του και οι εκατομμύρια αναγνώστες που τον ακολουθούν ανά τον κόσμο, επιβεβαιώνουν την αξία του, και όχι άδικα, αλλά γιατί θα φλυαρήσω περιττά χωρίς να υπάρχει λόγος. Αυτό που σίγουρα πρέπει να αναφέρω είναι πως, σε αντίθεση με άλλα έργα του Grisham, διάφορα εκ των οποίων έχουμε παρουσιάσει και στο site μας κατά καιρούς, "Το νησί Καμίνο" δεν υπάγεται στην κατηγορία των κλασσικών δικαστικών θρίλερ στα οποία μάς έχει συνηθίσει, αλλά σε ένα μυθιστόρημα ενηλίκων μυστηρίου που, όμως, πέραν του να μας προκαλέσει ένταση, θέλει πολύ περισσότερα. Διαφορετικά απ' όσα ίσως περιμέναμε μεν, αλλά άκρως ενδιαφέροντα δε.

Η ιστορία μας ξεκινάει με μια εντυπωσιακή ληστεία στο θησαυροφυλάκιο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πρίνστον, όπου μια ομάδα επιδέξιων ληστών καταφέρνει ν' αποσπάσει σπάνια χειρόγραφα του Φ. Σ. Φιτζέραλντ, η αξία των οποίων είναι πραγματικά ανυπολόγιστη. Την ίδια στιγμή, ο Μπρους Κέιμπλ, ο χαρισματικός ιδιοκτήτης του πολυσύχναστου «Βιβλιοπωλείου Μπέι», κάτω από την μάσκα του επαγγελματισμού και της ευγένειας που τον χαρακτηρίζει, συνεχίζει ανενόχλητος την παράνομη δράση του που σχετίζεται με την κλοπή, διακίνιση και πώληση πολύτιμων βιβλίων και χειρόγράφων στη μαύρη αγορά, με το βιβλιοπωλείο του να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια κάλυψη. Κάπου εκεί μπαίνει στην υπόθεση και η άνεργη, εν δυνάμει συγγραφέας Μέρσερ Μαν, η οποία γίνεται αποδέκτης μιας πολύ ενδιαφέρουσας οικονομικά πρότασης, που θα την στείλει κατευθείαν στα δίχτυα της ομάδας του Κέιμπλ, της οποίας την εμπιστοσύνη θα κερδίσει εύκολα, αλλά χωρίς να μπορεί να συνειδητοποιήσει σε πόσο επικίνδυνα παιχνίδια θα βρεθεί μπλεγμένη στην πραγματικότητα. 

Όπως προείπα, το συγκεκριμένο βιβλίο του Grisham δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε άλλο έχουμε διαβάσει από αυτόν. Έχω την αίσθηση πως ο ίδιος είχε την ανάγκη να γράψει ένα έργο μέσα από το οποίο θα εξυμνήσει, άλλες φορές με πιο έμμεσο κι άλλες πάλι με πιο άμεσο τρόπο, την λογοτεχνία και στην σπουδαιότητα των μεγάλων έργων που δεν μένουν μόνη στην Ιστορία, αλλά αναλλοίωτα στον χρόνο ώστε να περάσουν στα χέρια κάθε επόμενης γενιάς προσφέροντάς τους ό,τι καλύτερο μπορεί να εισπράξει ο καθένας από αυτά. Παράλληλα, θαρρώ πως ήθελε να προσφέρει ένα έργο το οποίο θα διέθετε και ιστορικές πληροφορίες και γνώσεις, πάντα σε σχέση με την Λογοτεχνία και την αξία αυτής, μα και για την σαπίλα που υπάρχει ακόμα και μέσα σε αυτόν τον πανέμορφο και γοητευτικό κόσμο, όπου η παρεμπορία καλά κρατεί, με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτή να φέρει.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πλοκή, οφείλω να ομολογήσω πως δεν χαρακτηρίζεται από την έντασή της, αν και υπάρχουν δυο τρεις μικρές ανατροπές που αναταράζουν λίγο τα νερά, αλλά παρ' όλα ταύτα, αυτή είναι καλοδομημένη, στρωτή, σωστά αναπτυγμένη, μα και στοχευμένη στα κατάλληλα σημεία, έτσι ώστε να τραβήξει την προσοχή μας εκεί που πρέπει, την στιγμή που πρέπει, βάζοντάς μας στη διαδικασία να αναλύσουμε τα εκάστοτε γεγονότα και σε ένα δεύτερο επίπεδο, πέραν του προφανούς. Γιατί, ως γνωστόν, η Τέχνη και η ουσία αυτής, έχει την ερμηνεία και την αξία που εσύ επιλέγεις να της δώσεις, μια σκέψη που για κάποιον λόγο τριβέλιζε συνεχώς το μυαλό μου καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης της συγκεκριμένης ιστορίας. Μια σκέψη που πιστεύω πως θα καρφωθεί και στο δικό σας το μυαλό και που υποσυνείδητα θα την αναλύσετε, καθώς θα διασκεδάζετε, παράλληλα, με τις περιπέτειες της Μέρσερ σε αυτόν τον παράξενο, μα τόσο υπαρκτό, έστω και στα σκοτάδια του, κόσμο.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: John Grisham
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γιώργος
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-960-19-0766-6