Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα μυθιστόρημα για τη θνητότητα με ξεχωριστούς λογοτεχνικούς χαρακτήρες που θα συντροφεύουν τον αναγνώστη πολύ καιρό μετά την ανάγνωση του βιβλίου. Μπορούν, άραγε, λάθος αποφάσεις να μας κάνουν ευτυχισμένους;
Η ζωή είναι ένα σύνολο από συνεχείς αποφάσεις. Αλλά, ποιες είναι οι σωστές; Ποιες οδηγούν στην ευτυχία, την αγάπη, τη φιλία και ποιες φέρνουν απόγνωση και μοναξιά;
Με αυτό το υπαρξιακό ερώτημα παλεύουν ο πολεμικός ανταποκριτής Χένρι, η εκδότρια Έντι και ο υπερευαίσθητος έφηβος Σαμ, όταν μετά από ένα ατύχημα ο Χένρι πέφτει σε κώμα.
Η συγγραφέας του παγκόσμιου best seller Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο μας χαρίζει ένα απολαυστικό, ευχάριστο, γλυκόπικρο παραμύθι για την απόσταση που μπορεί να διανύσει κανείς για χάρη της αγάπης και της φιλίας.

Προσωπική άποψη:
Η Nina George είναι μία συγγραφέας που σε προσωπικό επίπεδο με έχει προβληματίσει ιδιαίτερα με το έργο της. Κάθε φορά που διαβάζω κάποιο νέο βιβλίο της, χρειάζομαι αρκετές μέρες μέχρι να καταλήξω σε ένα τελικό συμπέρασμα σχετικά με το αν αυτό μου άρεσε ή όχι. Ή μάλλον, για να το θέσω ακόμα καλύτερα, να καταλήξω στο τι συναισθήματα μου προκάλεσε, μα και τι "γεύση" μου άφησε τελικά όταν το νέο της αυτό "ταξίδι" έφτασε στο τέλος του. Γιατί, υπάρχουν και αυτά τα βιβλία, που η αλήθεια τους πρέπει να ζυμωθεί καλά μέσα σου πριν ν' αποκτήσει τελική μορφή και σχήμα, και αυτά τα βιβλία είναι που εκτιμάς μ' έναν τρόπο λίγο διαφορετικό από τα άλλα.

Ο Χένρι, πολεμικός ανταποκριτής με μεγάλη και αναγνωρισμένη δημοσιογραφική δράση στο ενεργητικό του, με μια μεγάλη τραγωδία να έχει σημαδέψει τα παιδικά του χρόνια, έχει δει και έχει ζήσει όλη τη φρίκη του κόσμου στην απόλυτη κορύφωσή της. Παρ' όλα ταύτα, παραμένει εξαιρετικά παθιασμένος ως άνθρωπος, ενώ ανήκει στην κατηγορία εκείνων που πρώτα πράττουν και μετά σκέφτονται, αν κι εφόσον προλάβουν να κάνουν και το δεύτερο. Κάπως έτσι, ενώ βρίσκεται στον δρόμο για να επισκεφτεί τον έφηβο γιο του Σαμ, τον οποίο έχει να δει από παιδί, εκτελεί μια ηρωική πράξη η οποία, όμως, θα τον οδηγήσει στο να χτυπηθεί σοβαρά από ένα αυτοκίνητο, με τον ίδιο να πέφτει σε κώμα, αλλά παρ' όλα ταύτα μπορεί και ακούει τις φωνές των ανθρώπων που αγαπά, κάνοντας την ίδια στιγμή ένα νοερό ταξίδι στο παρελθόν του και στα μονοπάτια που ακολούθησε, και εξερευνώντας αυτά στα οποία δεν έχει ακόμα περπατήσει.

Ο Σαμ από την άλλη, διαθέτει ένα μεγάλο χάρισμα, αυτό της βαθιάς πνευματικής ενσυναίσθησης. Μπορεί και βλέπει τους ήχους ως χρώματα και ν' ακούει τους αριθμούς ως ήχους. Μια ζωή ονειρευόταν πως είχε τον πατέρα του στο πλευρό του, σε κάθε βήμα της ζωής του, την ίδια στιγμή που η μητέρα του δεν έχανε ευκαιρία να του υπενθυμίζει πως ο Χένρι ήταν ο τελευταίος άνθρωπος πάνω στον οποίο θα μπορούσε να βασιστεί. Το ατύχημα του τελευταίου θα είναι αυτό που θα τους φέρει και πάλι κοντά, με τρόπους παράδοξους, με τον Σαμ να βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό του πατέρα του, όντας σίγουρος πως εκείνος μπορεί να αισθάνεται και πως σίγουρα θα κερδίσει τη μάχη για τη ζωή του, κόντρα στην απαισιοδοξία των γιατρών. Την ίδια στιγμή, η Έντι, εκδότρια στο επάγγελμα και βαθιά ερωτευμένη με τον Χένρι στο παρελθόν, μέχρι που εκείνος της τσάκισε την καρδιά, τον επισκέπτεται έτοιμη ν' αντιμετωπίσει τα συναισθήματά της γι' αυτόν τον άντρα που, όσο κι αν προχώρησε στη ζωή της, δεν παύει κάποτε να του έδωσε όλο της το είναι.

Όπως όλα τα βιβλία της George, έτσι και αυτό, διαθέτει έναν φιλοσοφικό χαρακτήρα, ενώ θέτει ερωτήματα τόσο για τους ανθρώπους και τα συναισθήματα αυτών, όσο και για τη ζωή και τον θάνατο. Η θνησιμότητα φαίνεται να είναι κάτι που προβληματίζει πολύ έντονα την συγγραφέα μας, αφού τα υπαρξιακά της ερωτήματα γύρω από αυτήν, και τη λεπτή γραμμή του θανάτου που χωρίζει την ύπαρξη από την ανυπαρξία μας, μοιάζουν να είναι ατελείωτα. Όμως, την ίδια στιγμή, είναι και άκρως ανθρώπινα, με την προσέγγισή της να μην είναι καθαρά προσωπική, αλλά τοποθετημένη μέσα σε ένα φάσμα που μπορεί ν' αγγίξει τον καθέναν από εμάς, είτε γιατί έχουμε βρεθεί στη θέση της, προβληματισμένοι εξαιτίας παρόμοιων σκέψεων, είτε γιατί έχουμε αντιμετωπίσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τη μάχη ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο.

Σίγουρα υπάρχουν κάποια σημεία όπου το στοιχείο της ονειροπόλησης δημιουργεί μια αρκετά συγκεχυμένη εικόνα της όλης αφήγησης, ωστόσο, αυτό δεν στέκεται αρκετό για να διαταράξει αυτό που έχει δημιουργήσει η George, πόσο μάλλον αυτό που θέλει να πει μέσω αυτού. Η ικανότητά της, περιγραφικά και όχι μόνο, να δημιουργεί εικόνες και συναισθήματα, χρωματίζοντάς τα με όλα τα χρώματα της παλέτας της και γεννώντας μέσα στην ψυχή μας ένα παλλόμενο μωσαϊκό αποτελούμενο απ' όσο "βλέπουμε" και νιώθουμε, είναι σχεδόν μεγαλειώδης. Πόσο μάλλον όταν όλα αυτά αποτυπώνονται μέσω μιας τόσο ανθρώπινης ιστορίας, όπου οι πρωταγωνιστές της και αυτό που συντελείται μέσα τους έχουν την μεγαλύτερη βαρύτητα όλων, επειδή σε κάθε έναν από αυτούς μπορούμε να βρούμε κομμάτια του εαυτού μας. Στον Χένρι που προσπαθεί να καταλήξει αν πήρε τα σωστά μονοπάτια, στον Σαμ που δεν χάνει την πίστη του και προσπαθεί να βοηθήσει όπως μπορεί, στην Έντι που παλεύει ανάμεσα στην επιθυμία της να συνέλθει ο Χένρι και στο να πει αντίο για πάντα, ακόμα και στη Μάντι που δίνει τη δικιά της μάχη ανάμεσα στη ζωή και στο τίποτα.

"Το βιβλίο των ονείρων" είναι αυτό που περιγράφει και ο τίτλος του, ονειρικό, ποιητικό, μα την ίδια στιγμή εξαιρετικά δυνατό και βαθιά συγκινητικό. Όχι μόνο είναι ένα βιβλίο πολύ διαφορετικό από άλλα -τουλάχιστον απ' όσα διάβασα το τελευταίο διάστημα και μπορώ να τα συγκρίνω μαζί του-, μα και το καλύτερο βιβλίο της George μέχρι σήμερα. Είναι ένα βιβλίο που θέτει θεωρητικά μικρά, με τόσο σημαντικά ερωτήματα, που καμιά φορά, οι άνθρωποι, μέσα στην καθημερινότητά μας ξεχνάμε να αναλογιστούμε ή να τα αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει, με αφοπλιστική ειλικρίνεια και υπερασπιζόμενοι το θέλω και το συναίσθημά μας. Μια ιστορία για την αγάπη, την σημασία και τις ερμηνείες αυτής, για την σημαντικότητά της στη ζωή μας, μα και για τη δύναμη των αποφάσεών μας, που μπορεί να μην είναι πάντοτε οι σωστές ίσως, όμως, παρ' όλα ταύτα να μας οδηγήσουν στον σωστό προορισμό.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Nina George
Μεταφραστής: Ντούγια Αναστασία
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-960-461-986-3