Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Η Ίνγκριντ εγκατέλειψε την πολλά υποσχόµενη δηµοσιογραφική της καριέρα για να υποστηρίξει τα επαγγελµατικά όνειρα του συζύγου της. Ανακαλύπτει πως εκείνος για άλλη µια φορά την απατά.
Η Μπιργίτα δεν πηγαίνει να κάνει τις προγραµµατισµένες ιατρικές της εξετάσεις για να µην αποκαλυφθεί ότι τη δέρνει ο άντρας της. Ανακαλύπτει πως πάσχει από καρκίνο του µαστού.
Η Βικτόρια έφυγε από τη Ρωσία για να παντρευτεί έναν άντρα που γνώρισε διαδικτυακά. Ανακαλύπτει πως ο καλοκάγαθος Σουηδός αγρότης που εµπιστεύτηκε είναι ένας τύραννος.
ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ
Η µόνη λύση για να ελευθερωθούν είναι να διαπράξουν όχι έναν, αλλά τρεις τέλειους φόνους…

Προσωπική άποψη:
Μετά "Το χρυσό κλουβί", που πολυσυζητήθηκε και ακόμα περισσότερο σχολιάστηκε, τόσο θετικά όσο και αρνητικά, η Camilla Lackberg επιστρέφει με ένα βιβλίο αρκετά κοντά στην αισθητική και τη φιλοσοφία του προηγούμενού της, μα και αρκετά διαφορετικό συγκριτικά με τα ογκώδη έργα που μας έχει συνηθίσει. Μια νουβέλα, ουσιαστικά, η οποία πραγματεύεται ένα πολύ λυπηρό θέμα, των καιρών μας και όχι μόνο, που δεν είναι άλλο από την κακομεταχείριση των γυναικών μέσα σε έναν γάμο. Μια κακομεταχείριση που μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα, όλα τους, όμως, εξίσου καταστροφικά κι επίπονα.

Η Ίνγκριντ είναι μία γυναίκα που εγκατέλειψε την καριέρα της ως δημοσιογράφος, προκειμένου να αφοσιωθεί στην οικογένειά της. Ουσιαστικά μεγαλώνει μόνη της την κόρη της, την ώρα που ο άντρας της, αρχισυντάκτης σε μια μεγάλη εφημερίδα, ζει μια διπλή ζωή διατηρώντας εξωσυζυγική σχέση, για πολλοστή φορά. Η Μπιργίτα, που δέχεται συστηματικά σωματική κακοποίηση από τον άντρα της, ανακαλύπτει καθυστερημένα, αφού εξαιτίας των σημαδιών που φέρει στο σώμα της αναβάλει συνεχώς τον ιατρικό έλεγχο που πρέπει να κάνει, πως πάσχει από καρκίνο του μαστού. Τέλος, η Βικτόρια, έχοντας γνωρίζει διαδικτυακά έναν Σουηδό άντρα που φαντάζει ο ιδανικός για να χτίσει μια ζωή μαζί του, εγκαταλείπει τη ζωή της στη Ρωσία για να βρεθεί κοντά του, και δεν αργεί να ανακαλύψει πως το πρόσωπο που της έδειχνε δεν ήταν το πραγματικό του, αλλά πως πίσω από αυτό βρίσκεται ένας καταπιεστικός και τυραννικός άντρας που δεν την αφήνει καν να αναπνεύσει.

Οι τρεις αυτές γυναίκες, τόσο διαφορετικές μα και τόσο όμοιες μεταξύ τους, γνωρίζονται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και μοιράζονται τις ιστορίες τους, συνειδητοποιώντας, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή τους, πως δεν είναι μόνες τους σε αυτό το δράμα που ζούνε. Και τότε είναι που παίρνουν τη μεγάλη απόφαση. Να σκοτώσουν η μία τον άντρα της άλλης, έτσι ώστε να απαλλαγούν από τα δεσμά με τα οποία τις έχουν εγκλωβίσει μέσα σε μια καθημερινή κόλαση. Μια απόφαση τα βήματα της οποίας ξετυλίγονται με γρήγορο και έντονο ρυθμό μέσα από πολύ μικρά αφηγηματικά κεφάλαια, που βοηθούν στο να δημιουργηθεί μια αρκετά ισχυρή αναγνωστική ένταση, παρά το γεγονός πως λίγο έως πολύ γνωρίζουμε το που θα καταλήξει όλο αυτό, αλλά δεν έχουμε ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα συμβεί τελικά, πράγμα το οποίο και αγωνιούμε να ανακαλύψουμε.

Οι ιστορίες των τριών αυτών γυναικών παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, είναι σύγχρονες και διακρίνονται από δυναμική και ένταση, και η αλήθεια είναι πως θα μπορούσαμε να τις δούμε να αναπτύσσονται σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση απ' ότι στην προκειμένη περίπτωση. Με απλά λόγια, θα μπορούσαν να έχουν ακόμα μεγαλύτερο βάθος, κάτι που προσωπικά μου έλειψε. Από την άλλη, βέβαια, η Lackberg έχει χειριστεί με ιδιαίτερα καλό τρόπο την αφήγησή της, διατηρώντας έναν ρυθμό που οδηγεί στην επιθυμητή κορύφωση, μα που πάνω απ' όλα επιτρέπει στις προσωπικότητες των γυναικών αυτών να ξεδιπλωθούν απόλυτα, παρά την σύντομη έκταση της ιστορίας στο σύνολό της, αλλά και να έχουμε εμείς, ως αναγνώστες, το επιθυμητό συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους, έστω κι αν δεν δικαιολογούμε απόλυτα τις αποφάσεις τους. Συνολικά, λοιπόν, έχουμε μια νουβέλα που προσεγγίζει την κακοποίηση των γυναικών με έναν ιδιαίτερα νεωτεριστικό τρόπο, που μπορεί να μην μας σημαδεύει, αλλά που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Camilla Lackberg
Μεταφραστής: Κονδύλης Γρηγόρης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 168
ISBN: 978-618-03-1928-6