Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Αν θα αναλάβω λέει; Και βέβαια θα αναλάβω. Αν και δεν καταλαβαίνω τι μπορώ να προσφέρω. Ένας ερασιτέχνης του κερατά είμαι».
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος μαίνεται. Κι ενώ η RAF κάνει ό,τι μπορεί να αναχαιτίσει τα γερμανικά αεροπλάνα, η Βρετανία αντιμετωπίζει έναν ακόμη κίνδυνο, πιο ύπουλο κι εξίσου σοβαρό με τις βόμβες: τον εκ των έσω εχθρό. Άντρες και γυναίκες που κυκλοφορούν ανενόχλητοι ανάμεσα στους άλλους πολίτες, αλλά στην πραγματικότητα είναι ορκισμένοι Ναζί.
Οι μυστικές υπηρεσίες επιστρατεύουν δυο ανορθόδοξους πράκτορες, τους Τόμι και Τάπενς Μπέρεσφορντ για να ξεσκεπάσουν δύο από αυτούς, τους Ν και Μ που κρύβονται ανάμεσα στους επισκέπτες του παραθαλάσσιου ξενοδοχείου Σαν Σουσί. Ο Τόμι και η Τάπενς δέχονται με ενθουσιασμό – θέλουν εδώ και καιρό να προσφέρουν στην πατρίδα τους και, προς μεγάλη τους απογοήτευση, δεν τους παίρνουν στο στρατό! Η αποστολή τους, όμως, δεν θα είναι περίπατος. Οι Ν και Μ είναι ικανοί και αποφασισμένοι για όλα. Άλλωστε, έχουν μόλις σκοτώσει τον καλύτερο πράκτορα της Βρετανίας… 

Προσωπική άποψη:
Ο Τόμι και η Τάπενς μπορεί να μην είναι οι δημοφιλέστεροι ήρωες της Agatha Christie -όπως ξαναείπα στο πρόσφατο παρελθόν, προσωπικά τούς ανακάλυψα μόλις λίγους μήνες νωρίτερα-, ούτε η λογοτεχνική τους ιστορία να φέρει τόσους πολλούς τίτλους, ωστόσο, είναι μια σειρά που παρά που διαθέτει περισσότερο ύφος θρίλερ μυστηρίου, διατηρεί πολλά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία των Ηρακλή Πουαρό και μις Μαρπλ, κάτι που την κάνει ν' ακολουθεί μια παρόμοια φόρμουλα, τόσο στη δομή όσο και στην φιλοσοφία της ανάπτυξής της, εμποτισμένη, ωστόσο, με κάποιες μικρές ιστορικές νότες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Βρισκόμαστε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η RAF καταβάλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αναχαιτίσει τα γερμανικά αεροπλάνα. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα, αφού η Βρετανία έχει να αντιμετωπίσει έναν ακόμα μεγαλύτερο εχθρό απ' τον πλέον εμφανές, που δεν είναι άλλος από τους προδότες που ζουν και υπάρχουν μέσα στις παρυφές της και που έχουν ορκιστεί υποταγή και πίστη απέναντι στο Ναζιστικό καθεστώς. Οι Τόμι και Τάπενς επιστρατεύονται από τις μυστικές υπηρεσίες και τους ανατίθεται να βρουν τους Ν και Μ, δύο από τους μεγαλύτερους και πλέον απειλητικούς κινδύνους για τη χώρα, που ζουν ανάμεσά τους και διαμένουν σε ένα δημοφιλές παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, χωρίς, όμως, να κινούν την παραμικρή υποψία, μα και διαθέτοντας απίστευτες ικανότητες.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα καθαρόαιμο πολεμικό και κατασκοπευτικό δράμα, συνδυασμένο με έντονες δόσεις θρίλερ και μυστηρίου, ενώ είναι άκρως ατμοσφαιρικό και γοητευτικά ομιχλώδες και μυστηριώδες καθ' όλη την διάρκεια των εξελίξεών του, μέχρι και το δυναμικό του φινάλε που έρχεται να σκάσει σαν φωτοβολίδα στον σκοτεινό ουρανό. Παρ' όλα ταύτα, όμως, και παρά την ευρύτερη διάθεση και αισθητική του, το βιβλίο διαθέτει και έντονες δόσεις κυνικού και καυστικού χιούμορ, που όχι μόνο προσδίδουν μια άλλη νότα στο σύνολο του αφηγήματος, αλλά και έναν διαφορετικό χαρακτήρα, μακριά από τα καθώς πρέπει κείμενα και τους αυστηρούς συντηρητισμούς που πολλές φορές συνοδεύουν κείμενα αυτού του λογοτεχνικού είδους και ύφους.

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ξεκινώντας να διαβάζω το βιβλίο, δεν ήμουν και τόσο σίγουρη για τα πατήματά του, κάτι που μου προκάλεσε ένα κάποιο άγχος και μια ανασφάλεια σχετικά με την πιθανή πορεία αυτού. Όμως, όσο περισσότερο βυθιζόμουν σε αυτόν τον κόσμο της κατασκοπίας, του πολέμου, της προδοσίας, τόσο περισσότερο η αφήγηση έβρισκε τον ρυθμό της και εγώ, ως αναγνώστρια, το τέμπο που χρειαζόμουν προκειμένου να ισορροπήσω και να μπω όλο και πιο βαθιά στον πυρήνα της, αναζητώντας στοιχεία και προσπαθώντας να βρω απαντήσεις, μέχρι που να φτάσω στη λύτρωση, μέσα από ένα γαϊτανάκι εκπλήξεων και ανατροπών που μπορεί να μην είναι πάντοτε μοναδικά εμπνευσμένα, αλλά που δεν στερούνται λογικής κι επιχειρημάτων.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Δουρίδα Α. Αικατερίνη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 248
ISBN: 978-618-01-3210-6