Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Βιρτζίνια έχει ένα κρυφό όνειρο: να της δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία με τον ψηλό, αρρενωπό αγρότη που γνώρισε κι έχασε το καλοκαίρι των δεκαεφτά της χρόνων. Ο συμβατικός γάμος με έναν αριστοκράτη που διάλεξε η μητέρα της, ο αιφνίδιος θάνατος του συζύγου της και ο αυταρχισμός της πεθεράς της και της νταντάς των παιδιών της έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην ψυχή της. Ώσπου αποφασίζει να πάρει τη ζωή της στα χέρια της. Επιστρέφει στη γραφική Κορνουάλη για να νοικιάσει ένα σπιτάκι για την ίδια και τα παιδιά της. Και για να ανακαλύψει αν αυτή τη φορά μπορεί να γεμίσει ένα άδειο σπίτι με αγάπη.

Προσωπική άποψη:
Πιστή στις ιδέες της που ήθελαν τους ανθρώπους, έστω και καθυστερημένα κάποιες φορές, να διεκδικούν το δικαίωμά τους στο όνειρο, μα και σε μια ολοκληρωμένη και ευτυχισμένη ζωή, σύμφωνα με τα δικά τους πρότυπα και όχι με εκείνα που άλλοι τους επέβαλλαν, η αγαπημένη συγγραφέας του αναγνωστικού κοινού, Rosamunde Pilcher, συνέγραψε αρκετά βιβλία ο άξονας των οποίων περιστρεφόταν γύρω από τις ιδέες αυτές και την ανάπτυξή τους. Μια τέτοια ιστορία είναι και αυτό του μυθιστορήματος "Το άδειο σπίτι", ένας ακόμα τίτλος της συγγραφέως που επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Ψυχογιός (ο αρχικός τίτλος ήταν "Το έρημο σπίτι"), και που μετράει σχεδόν 50 χρόνια ιστορίας, αφού πρωτοεκδόθηκε το 1971.

Η ιστορία μας αφορά την Βιρτζίνια, μια νεαρή γυναίκα που οδηγήθηκε σε έναν συμβατικό γάμο, έπειτα από επιθυμία και παρότρυνση της μητέρας της, και που έμεινε χήρα στην ηλικία μόλις των είκοσι εφτά ετών, με δύο μικρά παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, υπό την κηδεμονία της, και με μια ζωή που δεν ξέρει πως να την διαχειριστεί, μα έχοντας κι ένα κρυφό όνειρο που στην πραγματικότητα ποτέ της δεν το ξέχασε. Το όνειρο αυτό δεν είναι άλλο από το να διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία, και παράλληλα μια δεύτερη ζωή, με τον άντρα εκείνο που δέκα χρόνια πριν είχε κάνει την καρδιά της να χτυπήσει για πρώτη και τελευταία φορά τόσο δυνατά. Ένα όνειρο που η ελπίδα της πραγμάτωσης αυτού την οδηγεί μέχρι την Κορνουάλη, στην οποία εύχεται να μπορέσει να χτίσει μια νέα ζωή όπως εκείνη την ονειρεύεται.

Το βιβλίο αυτό, όπως και τα περισσότερα βιβλία της Pilcher, μου προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως εγώ είμαι γυναίκα μιας άλλη εποχής, σαφέστατα πιο σύγχρονης απ' ότι οι ηρωίδες της, κατά συνέπεια δεν μπορώ να ταυτιστώ απόλυτα με τα "δράματά" τους, αλλά ούτε και με τις εκάστοτε αποφάσεις τους. Από την άλλη, αντιλαμβάνομαι πως όσα εξιστορεί λαμβάνουν κυρίως χώρα τις δεκαετίες του '60 και του '70, οπότε και οφείλω να τα αντιμετωπίζω ανάλογα και κατά συνέπεια με μια κάποια επιείκεια, αν θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω έτσι. Τότε είναι που μέσα μου επέρχεται ηρεμία και μπορώ να επεξεργάζομαι τις ιστορίες και τις μικρές πτυχές αυτών ως παρατηρητής του "τότε" και όχι του "τώρα", κάτι που μου επιτρέπει να "μπω στα παπούτσια τους", έστω κι αν όχι απόλυτα.

"Το άδειο σπίτι", λοιπόν, είναι μια νουβέλα που μιλάει για όλες εκείνες τις καταπιεσμένες γυναίκες που στην πραγματικότητα, το μόνο που θέλησαν στη ζωή τους ήταν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, αλλά αναγκάστηκαν ν' ακολουθήσουν άλλους δρόμους. Μονοπάτια που τις οδήγησαν σε μια εσωτερική μοναξιά που κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει αν δεν έχει ζήσει μέσα της, και από την οποία νιώθουν την ανάγκη να ξεφύγουν, με την πρώτη ευκαιρία που θα τους δοθεί. Και μπορεί οι αποφάσεις τους να μην είναι πάντοτε απόλυτα λογικές, όπως δεν είναι και της Βιρτζίνια, καθοδηγούνται όμως από την καταπιεσμένη ανάγκη ενός παιδιού που "πέθανε" πριν να προλάβει να ζήσει και που τώρα "αναστήθηκε" έχοντας μια δεύτερη ευκαιρία, αρκεί να την αξιοποιήσει σωστά. Και ναι, δεύτερες ευκαιρίες αξίζουμε όλοι μας, όπως και το δικαίωμά μας στην αγάπη, ακόμα κι αν αυτή φαντάζει παράλογη κάποιες φορές. Άλλωστε, η αγάπη απαιτεί συναίσθημα, όχι λογική, ειδικά όταν αυτή φτάνει να γεμίσει το ζωή μας κι ένα... άδειο σπίτι.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Rosamunde Pilcher
Μεταφραστής: Κοντολέων Κώστια
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 224
ISBN: 978-618-01-3079-9