Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πιστεύετε πως η φιλοσοφία είναι μια επιστήμη δυσνόητη και βαρετή;
Έχετε, όμως, σκεφτεί πως κάθε άνθρωπος, μόλις γεννιέται, είναι ένας μικρός φιλόσοφος που προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του;
Η φιλοσοφία βρίσκεται στη φύση όλων μας και, χάρη σ’ αυτό το βιβλίο, θα συνειδητοποιήσετε πως σήμερα είναι πιο ζωντανή από ποτέ. Μέσα από τις μεγάλες ιδέες 100 φιλοσόφων και στοχαστών από όλες τις εποχές και τα μέρη του κόσμου, όπως ο Σωκράτης, ο Σαρτρ, ο Καντ και ο Βολταίρος, θα μάθετε να βλέπετε αλλιώς ό,τι υπάρχει γύρω και σας απασχολεί: από τα φυσικά φαινόμενα μέχρι τον ίδιο τον άνθρωπο, από τη γλώσσα που μιλάμε μέχρι την έννοια της αγάπης, αλλά και τα όρια του καλού και του κακού.
Κάθε ιστορία ξεκινάει με ένα ερώτημα ή ένα γεγονός της καθημερινής ζωής, που θα σας δώσει το έναυσμα να εκπαιδευτείτε στη λογική σκέψη σαν πραγματικοί φιλόσοφοι. Ένα βιβλίο για παιδιά αλλά και για μεγάλους· για όλους εκείνους που δεν ικανοποιούνται με τις στερεότυπες απαντήσεις και αναζητούν πάντα το γιατί των πραγμάτων.


Προσωπική άποψη:
Καραντίνα γαρ, οπότε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να περάσουμε επιπλέον χρόνο με τα παιδάκια μας. Χρόνο που τον στερούμαστε στην καθημερινότητά μας και που πολλές φορές, μαζί με αυτόν, στερούμαστε και την ευκαιρία, ο χρόνος που περνάμε μαζί τους, να είναι ποιοτικός και οι ενασχολήσεις μας δημιουργικές και εποικοδομητικές, χωρίς να κάνουμε τα ίδια τα παιδιά να αισθάνονται πως βιώνουν και με 'μας μια σχολική περίοδο. Ουσιαστικά, πέραν του να διασκεδάζουμε μαζί του, καλό είναι και ν' αποκτάμε γνώσεις -ή να τα βοηθάμε ν' αποκτήσουν αυτά, με τη σειρά τους-, χωρίς, ωστόσο, όλο αυτό να γίνεται με δασκαλίστικη προσέγγιση.

Μια απ' τις πλέον απλές, αλλά βασικές και εξαιρετικά σημαντικές, αρχές με τις οποίες, όχι θα μπορούσαμε, αλλά θα έπρεπε, γονείς και εκπαιδευτικοί, να καταπιανόμαστε, είναι αυτές της φιλοσοφίας -που πολύ λανθασμένα συνοδεύονται, πολύ συχνά, από τις ταμπέλες της "δηθενιάς" και της "κουλτούρας", ενώ πολλοί την αντιμετωπίζουν, ως μια άνευ ουσίας ιδέα την οποία αναγκάζεσαι ν' αντιμετωπίσεις κατά τα σχολικά σου χρόνια -αν είσαι της θεωρητικής κατεύθυνσης, τουλάχιστον. Όμως, αλήθεια, πόσο λανθασμένα είναι αυτά, όταν η φιλοσοφία υπάρχει σε κάθε τι γύρω μας, όταν αποτυπώνεται σε κάθε έκταση και διάσταση της ίδιας της ζωής, του ανθρώπου, της ύπαρξής του, κάθε γωνιάς του κόσμου;

Η φιλοσοφία, λοιπόν, δεν θα έπρεπε να είναι κάτι που αντιμετωπίζεται με αμφισβήτηση, ειρωνία ή αγανάκτηση, αλλά με μεγάλο σεβασμό και διάθεση ανάλυσής της, γιατί μέσα απ' την μπορούμε να βγούμε καλύτεροι, ωριμότεροι, πιο συνειδητοποιημένοι και δυνατοί, σε όλα τα επίπεδα. Και ακριβώς σε όλα αυτά βοηθάει το "100 σπουδαίοι φιλόσοφοι μιλούν στα παιδιά", στο να γνωρίσουν αυτά, αλλά και εμείς, 100 σπουδαία πρόσωπα της φιλοσοφικής Σχολής, που με τις ιδέες τους άλλαξαν τον κόσμο, αλλά και άλλες τόσες σπουδαίες θεωρίες που αξίζουν να αναλυθούν και που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να ερμηνευτούν πολυεπίπεδα και να μας κάνουν να αναθεωρούμε το μέσα και τον κόσμο μας.

Η υπέροχη αυτή έκδοση, εξαιρετικά επιμελημένη και με πολύ ζωντανά χρώματα και σχέδια που, ωστόσο, διατηρούν μια κάποια σοβαρότητα -αλλά όχι σοβαροφάνεια-, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και είναι ιδανική για παιδιά 9 ετών και άνω, τα οποία και έχουν αρχίσει ν' ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους σε ένα άλλο επίπεδο, αντιλαμβανόμενα τις πολλαπλές διαστάσεις αυτών, χωρίς πάντα, όμως, να είναι σε θέση να εξηγήσουν αυτό που βλέπουν, νιώθουν ή πιστεύουν. Αλλά αν τα κατευθύνουμε με κάποιον τρόπο -και ο συγκεκριμένος θαρρώ πως είναι ιδανικός-, τον σωστό και όχι αυτόν που προσπαθεί να επιβάλλει δεδομένα, αλλά να τα αναλύσει μέχρι να κατανοηθούν πλήρως, τότε τα πράγματα θα είναι όχι μόνο πιο απλά, αλλά και πολύ πιο ουσιώδη. Γιατί, καμιά φορά, οι πιο βαθιές φιλοσοφίες και οι πιο μεγάλες αλήθειες, βρίσκονται μέσα στον πιο απλό τρόπο να τις εξηγήσεις.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Umberto Galimberti, Irene Merlini, Maria Luisa Petruccelli
Μεταφραστής: Δότση Δήμητρα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Παιδικά
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 224
ISBN: 978-960-605-907-0