Όπως αναφέρει η ανακοίνωση το ΥΠΠΟ μετά το κλείσιμο θεάτρων και σινεμά «Με δεδομένο ότι στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Μουσεία, λόγω των ειδικών συνθηκών, παρουσιάζονται ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν σήμερα το πρωί στο ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, σε συνεννόηση και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των μουσείων και των μνημείων να ανασταλεί η λειτουργία τους ως και την 30η Μαρτίου. Εννοείται ότι στα Μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης».

«Παράλληλα έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες για τη σχολαστική καθαριότητα των χώρων υγιεινής που χρησιμοποιεί το προσωπικό στο σύνολο των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων» αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Ήδη λόγω του νέου κορωνοϊού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει μολύνει στη χώρα μας 190 άτομα και έχει προκαλέσει τον θάνατο ενός, έχουν κλείσει με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια σχολεία και πανεπιστήμια σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν όσο το περισσότερο γίνεται οι πιθανότητες νέων κρουσμάτων.

Παράλληλα προσωρινό «λουκέτο» μπήκε και στα φροντιστήρια, με τους μαθητές, ειδικότερα της Γ' Λυκείου να αναζητούν τρόπους προκειμένου να μην χάσουν έδαφος για τις Πανελλαδικές του 2020, η ημερομηνία των οποίων βρίσκεται στον «αέρα», αφού όπως είπε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί ο ιός. Κλειστά θέατρα, γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης και παιδότοποι.

Ακόμη, στα νέα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού συμπεριλαμβάνεται και η αναστολή της λειτουργίας για 15 ημέρες των παιδότοπων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και των κέντρων διασκέδασης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Τσιόδρας.

Επίσης στο πλαίσιο των μέτρων κλειστά για διάστημα δύο εβδομάδων θα παραμείνουν και τα δικαστήρια, ενώ προσωρινό «στοπ» μπαίνει και στους πλειστηριασμούς. Από την αναστολή, για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας από τον κορωνοϊό, εξαιρούνται οι αυτόφορες διαδικασίες σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης. Επισημαίνεται επίσης, πως εξαιρούνται της αναστολές δικαστικές υποθέσεις (πλημμελήματα και κακουργήματα) που ο χρόνος παραγραφής τους συμπληρώνεται εντός της περιόδου αυτής.

Η πανδημία ωστόσο του κορωνοϊού δεν θα μπορούσε να μην έχει επιπτώσεις και στον αθλητισμό. Αρχικά, η Super League προχώρησε στην ανακοίνωση της αναβολής των προγραμματισμένων πλέι οφ λόγω κορωνοϊού, ενώ από την άλλη η Basket League ανακοίνωσε την αναβολή της 21ης αγωνιστικής για τους ίδιους λόγους. Προσωρινό «στοπ» λόγω κορωνοϊού υπάρχει και σε άλλες μικρότερες εθνικές κατηγορίες της χώρας, αλλά και στα πρωταθλήματα υποδομών.

Μόλις ανακοινώθηκε πως κλείνουν και όλοι οι χώροι εστίασης, οι καφετέριες, τα μπαρ -εξαιρούνται delivery-, τα κέντρα αισθητικής, οι βιβλιοθήκες και τα εμπορικά κέντρα. Κανονικά λειτουργούν όλα τα φαρμακεία της χώρας, ενώ ανοικτές είναι οι πόρτες και των σούπερ μάρκετ, εκεί όπου τα τελευταία 24ωρα επικρατεί πανικός, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν προμήθειες.