Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η λαίδη Φελίσιτι Φέρκλοθ ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να ζήσει μια αληθινή, επικίνδυνη περιπέτεια. Κι όμως, αυτό συμβαίνει όταν ένας μυστηριώδης άγνωστος εισβάλλει στα διαμερίσματά της και της κάνει μια ιδιαίτερα δελεαστική πρόταση: να της εξασφαλίσει γάμο με έναν περιζήτητο δούκα. Μπορεί ένας τέτοιος γάμος να ήταν το όνειρο της Φελίσιτι Φέρκλοθ, αλλά είναι αποφασισμένη να δεχτεί μόνο υπό έναν όρο. Έχει ακούσει και διαβάσει πολλές όμορφες ιστορίες που ξεχειλίζουν από πάθος και θα ήθελε να ζήσει τον μεγάλο έρωτα.
Ο μυστηριώδης εισβολέας είναι γνωστός ως Διάβολος. Νόθος γιος ενός δούκα και αδιαμφισβήτητος πλέον βασιλιάς των σκοτεινών δρόμων του Λονδίνου, όλη του τη ζωή ποθεί την εξουσία, εκμεταλλεύεται ευκαιρίες και συντρίβει τους αντιπάλους του. Όπως όλα δείχνουν, η Φελίσιτι Φέρκλοθ είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να πάρει την εκδίκηση που απεργάζεται εδώ και χρόνια. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να μεταμορφώσει τον αθώο άγγελο σε ακαταμάχητο πειρασμό, να στήσει την παγίδα του και να καταστρέψει τον εχθρό του.
Όμως, ο Διάβολος πάνω στη σφοδρή επιθυμία του έχει παραβλέψει μια απειροελάχιστη λεπτομέρεια· ότι ακόμα και τα καλύτερα οργανωμένα σχέδια έχουν μια αδυναμία, ικανή να τα κάνει να καταρρεύσουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. 

Προσωπική άποψη:
Η Sarah MacLean επιστρέφει στις αγαπημένες μας εκδόσεις Elxis με το πρώτο βιβλίο της πιο πρόσφατης σειράς της, "Ο κακός, ο πολεμιστής και ο δούκας", "The Bareknuckle Bastards" στα αγγλικά, που περισσότερο θυμίζει spin-off παλαιότερών της παρά μια πρωτότυπη ιδέα, χωρίς αυτό να υπονοεί πως το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Αντίθετα, σε αυτό το ξεκίνημά της, μας προσφέρει μαι ερωτική περιπέτεια που έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να μας κερδίσει. Έναν σκοτεινό άντρα που ξυπνάει δυνατά ερωτικά πάθη, με εξίσου σκοτεινό παρελθόν και δίψα για εκδίκηση, μια γυναίκα που ονειρεύεται έναν τέλειο γάμο αλλά αντ' αυτού θα βρεθεί μπλεγμένη σε μια περιπέτεια που ποτέ δεν περίμενε και που θα την βγάλει έξω από τα στεγανά της και όλα αυτά να οδηγούν σε μια κατάληξη που κανείς δεν φανταζόταν.

Η Φελίσιτι είναι μία εξαιρετικά ιδιαίτερη περίπτωση ηρωίδας. Δεν ακολουθεί το κλασσικό πρότυπο των γυναικών του 19ου αιώνα, άρα δεν μπορούμε να την εντάξουμε απόλυτα στην εποχή της, αλλά την ίδια στιγμή δεν είναι τόσο προχωρημένη ώστε να την τοποθετήσουμε στα πρότυπα του 20ου αιώνα. Σαν να ανήκει σε μια δικιά της, ξεχωριστή κατηγορία, μέσα στην οποία είναι και η ίδια ξεχωριστή για την εποχή της κάνοντας τη διαφορά ανάμεσα σε άλλες γυναίκες. Δεν είμαι βέβαιη αν μπορώ να πω πως ταυτίστηκα απόλυτα μαζί της, αλλά είναι σίγουρο το ότι κέντρισε το ενδιαφέρον μου και πως σε καμία περίπτωση δεν θαρρώ πως θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, είναι μια γυναίκα που τραβά τα βλέμματα πάνω της.

Ο Διάβολος από την άλλη, είναι το κλασσικό, τυπικό πρότυπο του "κακού παιδιού" που όλες οι γυναίκες λατρεύουμε, ακόμα κι αν δεν το παραδεχόμαστε πάντοτε. Σκοτεινός, μυστηριώδης, με νόθα αριστοκρατική καταγωγή, που στην πραγματικότητα δεν ξέρει που ακριβώς ανήκει, αλλά που έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στα σκοτεινά μονοπάτια του Λονδίνου, αφού τα αριστοκρατικά τον απορρίπτουν επειδή δεν είναι νόμιμο τέκνο ενός εξίσου νόμιμου γάμου. Και παρά το γεγονός πως πρόκειται για έναν εξαιρετικά χειριστικό χαρακτήρα, που πάμπολλες φορές παρασύρει την Φελίσιτι στα δίχτυα του προκειμένου να φέρει εις πέρας τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την εκδίκηση, υπάρχει κάτι σε όλη του τη στάση και την συμπεριφορά του που δεν μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τα αισθήματά του απέναντί της, κι αν μη τι άλλο αυτό φανερώνει την ευφυΐα τόσο την δικιά του, ως χαρακτήρα, όσο και της συγγραφέως ως προς το πως τον χειρίστηκε.

Η χημεία ανάμεσα στο ζευγάρι είναι άκρως εκρηκτική, με τον έναν να συμπληρώνει ουσιαστικά τον άλλον, μα και βγάζοντας στην επιφάνεια τις καλύτερα κρυμμένες αλήθειες του, έστω κι αν ορισμένες απ' αυτές χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο από κάποιες άλλες, όχι μόνο για την παραδοχή τους, αλλά και για ν' αποκτήσουν την πραγματική τους διάσταση και υπόσταση. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί οι δύο χαρακτήρες που βοηθούν ώστε να διατηρηθεί το ενδιαφέρον της ιστορίας μας, αλλά και οι δευτερεύοντες, με τον καθέναν από αυτούς να μοιάζει εξαιρετικά μελετημένος και προσεχτικά αποδομένος, με την συμμετοχή του στην εξέλιξη της ιστορίας να μην είναι απλά τυπική, αλλά καθοριστικής σημασίας, με έναν τρόπο "κλειδί" κάθε φορά -ενώ δεν είναι λίγοι από αυτούς που πραγματικά θα ήθελα να συναντήσω ξανά στο μέλλον, πράγμα που δεν μου φαίνεται διόλου απίθανο.

Πέρα από μια ερωτική ιστορία εποχής, η "Μοναχική εκδίκηση" είναι μια καταιγιστική περιπέτεια που τα πάντα τρέχουν με εξαιρετικά γρήγορους, σχεδόν κινηματογραφικούς ρυθμούς, και που οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη ανατρέποντας την ροή των γεγονότων και την πιθανή τους κατάληξη, έτσι τουλάχιστον όπως την έχουμε στο μυαλό μας σε δεδομένες στιγμές. Βέβαια, για να πούμε και τα αρνητικά της υπόθεσης, ίσως η αφήγηση να είναι λίγο πιο φλύαρη απ' όσο θα την θέλαμε, στα σημεία, αλλά αυτό στέκεται πολύ λίγο για να επηρεάσει τη συνολική μας άποψη. Σίγουρα, περιμένω με μεγάλη αγωνία τα επόμενα βιβλία της σειράς, γιατί το ένστικτό μου μού λέει πως πρόκειται να γίνει η αγαπημένη μου με την υπογραφή της MacLean.
Βαθμολογία 9,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah MacLean
Μεταφραστής: Παναγιώτου Χριστίνα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-618-5394-62-2