Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον πρώτο τόμο του Βιβλίου της Σκόνης και σηματοδότησαν την αρχή του ταξιδιού που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή της Λύρας Μπελάκουα.
Έχουν περάσει εφτά χρόνια από τότε που οι αναγνώστες άφησαν τη Λύρα και τον αγαπημένο της Γουίλ Πάρι σ’ ένα παγκάκι στον Βοτανικό Κήπο της Οξφόρδης και τώρα τη συναντούν και πάλι ως Λύρα Χρυσόστομη και δεν είναι πλέον παιδί… Στον δεύτερο τόμο του Βιβλίου της Σκόνης η εικοσάχρονη πλέον Λύρα και το δαιμόνιό της, ο Παντελεήμων, παρασύρονται στα περίπλοκα και επικίνδυνα μέρη ενός κόσμου που δεν είχαν ιδέα ότι υπήρχε. Τον δικό του δρόμο τραβάει και ο Μάλκολμ. Κάποτε ήταν ένα αγόρι με μια βάρκα και με αποστολή να σώσει ένα μωρό από την πλημμύρα. Τώρα είναι άντρας με έντονη την αίσθηση του καθήκοντος και την επιθυμία να κάνει το σωστό. Ο κόσμος τους είναι οικείος και ασυνήθιστος συνάμα και πρέπει να ταξιδέψουν πέρα από την Οξφόρδη, να διασχίσουν την Ευρώπη και την Ασία, αναζητώντας μια πόλη στοιχειωμένη από δαίμονες, ένα μυστικό στην καρδιά μιας ερήμου και το μυστήριο της Σκόνης.
Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελεί σημείο αναφοράς στην παγκόσμια λογοτεχνία, με πωλήσεις που έχουν ξεπεράσει τα 17,5 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράσεις σε 40 γλώσσες.

Προσωπική άποψη:
Περισσότερο από 2 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου της νέας τριλογίας του πολύ αγαπημένου Philip Pullman -στη χώρα μας, , "Το βιβλίο της σκόνης", το δεύτερο βιβλίο της βρίσκεται επιτέλους στα χέρια μας, πολλά υποσχόμενο και έτοιμο να μας παρασύρει σε νέες επικίνδυνες περιπέτειες. Πολλά υποσχόμενο τουλάχιστον για όσους κατάφεραν μέσα στο μυαλό τους να διαχωρίσουν τα δύο σύμπαντα του Pullman και σταμάτησαν νωρίς νωρίς να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ τους, αντιμετωπίζοντάς τα ως αυτό που πραγματικά είναι. Δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι! Κι αν θέλετε τη γνώμη μου, όσοι δεν έχουν γνωρίσει το έργο του Pullman έως σήμερα και βρίσκονται σε μια πιο ώριμη ηλικία, άρα δεν επηρεάζονται από συναισθηματισμούς των νιάτων τους, το πιθανότερο είναι να εκτιμήσουν αυτή την τριλογία περισσότερο από την "Τριλογία του κόσμου".

Αναφορικά με την παραπάνω παρατήρησή μου, θα ήθελα να συμπληρώσω πως αυτή η "σύγκρουση" γενεών και συναισθηματικών προσεγγίσεων, είναι που έχει οδηγήσει τα βιβλία της σειράς στο να έχουν τόσο αντικρουόμενες απόψεις και κριτικές. Ή τουλάχιστον, διαβάζοντας κάμποσες απ' αυτές, αυτό είναι που αντιλαμβάνομαι εγώ ως αναγνώστρια -και όχι μόνο. Πάντως, αν αναλύσουμε το βιβλίο καθαρά αντικειμενικά, στις μικρές και μεγάλες του λεπτομέρειες, τότε δεν μπορούμε παρά να παραδεχθούμε πως πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο, ως προς την δομή και ανάπτυξή του, έργο, μα και για μια ιστορία με πολύ περισσότερες πτυχές απ' όσες αντιλαμβάνεται κανείς με μια πρώτη ανάγνωση, πράγμα στο οποίο συμβάλλουν και οι πολύπλευροι χαρακτήρες που εξελίσσονται δραματικά μέσα στον χρόνο.

Ο χρόνος! Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ιστορίας μας, σαν και ο ίδιος να είναι πρωταγωνιστής αυτής με τρόπους πολυδιάστατους που άλλοτε αντιλαμβανόμαστε με την πρώτη, ενώ κάποιες άλλες φορές χρειάζεται να εστιάσουμε και να εμβαθύνουμε στα γεγονότα και στις καταστάσεις λίγο περισσότερο. Κι αν θαρρείτε πως αυτό είναι κουραστικό, έχω να σας διαβεβαιώσω πως όχι μόνο δεν είναι, αλλά πως μέσα από τη διαδικασία αυτή μας επιτρέπεται να γίνουμε ακόμα μεγαλύτερο, πιο ουσιαστικό κομμάτι της όλης αφήγησης. Δεν είμαστε απλοί παρατηρητές, αλλά μελετητές, αναλυτές και συμμετέχοντες σε αυτήν, άσχετα από το σε ποια μεριά θα επιλέξουμε στο τέλος να σταθούμε. Για να φτάσουμε ως εκεί, θα έχουμε κάνει μια μεγάλη πορεία και άσχετα από την κατάληξή της, θα ξέρουμε πως η διαδρομή άξιζε.

Η Λύρα που ξανασυναντάμε δεν είναι το ίδιο κορίτσι που είχαμε αφήσει πίσω μας τόσο χρόνια πριν. Πλέον, από παιδί στα σκαλιά της εφηβείας, έχει μεταμορφωθεί σε γυναίκα. Έχει αφήσει πίσω της την παιδικότητά της και έχει υιοθετήσει μια ωριμότητα που έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές, όχι μόνο στην εμφάνισή της, αλλά στον τρόπο που σκέφτεται, αισθάνεται, στο πως αντιλαμβάνεται τα πράγματα και τους ανθρώπους γύρω της. Ο χρόνος έχει επηρεάσει το μυαλό και την καρδιά της, και ίσως αυτό να μην είναι εύκολο για εμάς στην αρχή, αφού έχουμε μπροστά μας ένα πλάσμα που ενώ γνωρίζουμε το όνομά του, στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε πλέον τίποτα γι' αυτό, αλλά το να την ανακαλύπτουμε ξανά από την αρχή, αν και κάπως δύσκολο, αποδεικνύεται εξαιρετικά γοητευτικό.

Το νέο αυτό σύμπαν του Pullman συνεχίζει να μας ταξιδεύει, με τον ίδιο να το αποτυπώνει στο χαρτί με άκρως λεπτομερή και παραστατικό τρόπο, ζωντανεύοντας μπροστά στα μάτια μας έναν ολόκληρο άγνωστο κόσμο που φαντάζει απέραντος, γεμάτος μυστικά. Μυστικές κοινωνίες, μυστικοί άνθρωποι και μια μυστική Κοινοπολιτεία! Όλα κρυμμένα στις σκιές, μα την ίδια στιγμή έτοιμα να τα ανακαλύψουμε. Κοινωνικοί, εκκλησιαστικοί και πολιτικοί μηχανισμοί που δουλεύουν στους δικούς τους ρυθμούς, ο καθένας στοχεύοντας προς την κατεύθυνση που θα του επιφέρει μεγαλύτερη δύναμη κι εξουσία. Ένα σύστημα αξιών που οι αξίες, τελικά, δεν φαίνεται να έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Όχι μπροστά στο εγώ. Ένας κόσμος που μας συστήνει νέες πτυχές του, νέους ήρωες -εξαιρετικά ψυχογραφημένους-, νέες περιπέτειες και που αξίζει να τον επισκεφτούμε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Philip Pullman
Μεταφραστής: Κοντολέων Κώστια
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 712
ISBN: 978-618-01-3431-5