Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο τελευταίος άνθρωπος που περίμενε να δει η Άλις Σίπλεϊ στην Ταγγέρη ήταν η Λούσι Μέισον. Κάποτε ήταν αχώριστες, αλλά από εκείνο το ατύχημα στο Μπένινγκτον δεν ξαναμίλησαν ποτέ. Τώρα η παλιά της συγκάτοικος στεκόταν μπροστά της, δείχνοντας πως ήθελε να ξαναγίνουν όλα όπως πριν. Και ίσως δεν ήταν κακή ιδέα. Η Άλις, που είχε έρθει νιόπαντρη στο Μαρόκο με τον άντρα της, δεν μπορούσε να συνηθίσει τα πολύβουα παζάρια και την εξαντλητική ζέστη. Η άφοβη Λούσι θα την έβγαζε από το καβούκι της, θα τη βοηθούσε να προσαρμοστεί.
Αλλά σύντομα ένα γνώριμο συναίσθημα αρχίζει να κατατρώει την Άλις∙ ένιωθε πως η Λούσι την έλεγχε και την καθοδηγούσε σε κάθε της κίνηση. Κι όταν ο σύζυγός της εξαφανίστηκε, η Άλις άρχισε να αμφιβάλλει για τα πάντα: τη σχέση της με την αινιγματική φίλη της, την απόφασή της να έρθει στην Ταγγέρη, την ίδια την πνευματική της ισορροπία…
Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα μυστηρίου με φόντο μια γοητευτικής, εξωτική χώρα, τόσο καλοφτιαγμένο που θα σας κόψει την ανάσα. 
«Λες και η Ντόνα Ταρτ, η Τζίλιαν Φλιν και η Πατρίσια Χάισμιθ συνεργάστηκαν για να γράψουν το σενάριο μιας ταινίας του Χίτσκοκ – αγωνιώδες και ατμοσφαιρικό».
Τζόις Κάρολ Όουτς, συγγραφέας

Προσωπική άποψη:
Για κάποιο λόγο, πίστευα πως το βιβλίο αυτό είναι αρκετά παλιό και πως τώρα έτυχε να εκδοθεί στη χώρα μας -πείτε μου πως δεν ήμουν η μόνη. Ρόλο σε αυτό ίσως να έπαιξε το εξαιρετικά καλοφτιαγμένο εξώφυλλό του, που κρύβει μέσα του το μυστήριο και τον αισθησιασμό μιας άλλης εποχής, στοιχεία που και η ίδια η συγγραφέας του,  Christine Mangan, κατάφερε να περάσει μέσα από το κείμενό της. Σαφέστατα, το "Κάτω απ' τον ήλιο της Ταγγέρης" δεν ήταν αυτό που περίμενα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτό που βρήκα δεν ήταν ευχάριστο και ιδιαίτερο, με την ιστορική μυθοπλασία ν' αποκτά νόημα.

Η Άλις Σίπλεϊ είναι μια εξαιρετικά ήσυχη, απομονωμένη και νευρική γυναίκα, που πρόσφατα παντρεύτηκε με τον Τζον και πήγαν να ζήσουν στην Ταγγέρη του Μαρόκου. Εκεί, από το πουθενά, και χωρίς διόλου να το περιμένει, η Άλις συναντά την άλλοτε καλύτερή της φίλη, την Λούσι Μέισον, με την οποία κάποτε ήταν αχώριστες, αλλά που μετά τα συμβάντα μια θυελλώδους νύχτας που άλλαξαν την ζωή τους, την άφησε πίσω στον Μπένινγκτον και διέκοψε κάθε επαφή μαζί της. Τώρα, έχουν την ευκαιρία να αρχίσουν από την αρχή, και παρά που η Άλις δεν είναι απόλυτα σίγουρη, αποφασίζει να προσπαθήσει, πιστεύοντας πως η Λούσι θα την βοηθήσει στη δύσκολη προσαρμογή της. Σύντομα, όμως, τα πράγματα περιπλέκονται, και όταν ο Τζον εξαφανίζεται, αρχίζει και πάλι ν' αμφιβάλλει για όλους και για όλα.

Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται μέσω των φωνών της Άλις και της Λούσι, με εναλλασσόμενο ρυθμό, πράγμα που μας επιτρέπει όχι μόνο να έχουμε δύο διαφορετικές οπτικές της ίδιας ιστορίας, μα και δύο διαφορετικές αλήθειες που η μία συμπληρώνει εξαιρετικά την άλλη, ξεδιπλώνοντας η κάθε μία το προσωπικό της κουβάρι με τέτοιον τρόπο ώστε να συμπορεύονται και ποτέ η μία να μην ξεπερνά την άλλη. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό, η αλήθεια που προκύπτει απ' τα λεγόμενά τους είναι εξίσου αναξιόπιστη όπως και οι ίδιες. Ναι μεν μοιράζονται μαζί μας την αλήθεια τους, από την άλλη δε η αλήθεια αυτή είναι τόσο θολή, όσο κι αν πασχίζει να φανεί ξεκάθαρη, που δεν μπορείς παρά να την αμφισβητείς κάπου βαθιά μέσα σου, πράγμα κάπως τρομακτικό.

Όμως, εκτός απ' αυτές τις δύο γυναίκες, υπάρχει και μια τρίτη πρωταγωνίστρια στην ιστορία αυτή, που δεν είναι άλλη από την ίδια την Ταγγέρη, που με τόση λεπτομέρεια, γλαφυρότητα και παραστατικότητα περιγράφει και αποτυπώνει στο χαρτί η Mangan, δίνοντάς της μορφή, σχήμα, χρώμα, μυρωδιά κι εμείς, σαν να είμαστε δίπλα της, τα βλέπουμε όλα αυτά, τα αισθανόμαστε, τα μυρίζουμε, γίνονται κομμάτι μας. Και μέσα απ' αυτήν γνωρίζουμε ολόκληρη την κοσμοθεωρία και τον τρόπο ζωής του κόσμου της, τους ρυθμούς της που τους νιώθουμε να πάλλονται κάτω απ' τα ακροδάχτυλά μας καθώς γυρίζουμε τις σελίδες του βιβλίου, μα και την ιστορική της πραγματικότητα μέσα στον χρόνο.

Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και γι' αυτό δεν γίνεται να μην αναφέρω πως το γράψιμο της Mangan είναι κάπως άνισο στο σημεία, όχι απόλυτα ισορροπημένο -τουλάχιστον, όχι πάντοτε. Παρ' όλα ταύτα, η ιστορία της είναι πολύ δυνατή, έντονα περίπλοκη και με αρκετές ανατροπές, ατμοσφαιρική, αγωνιώδης και τρομακτική κάποιες φορές, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, μα και στις ανθρώπινες σχέσεις, και στο πόσο τοξικές μπορούν να γίνουν αυτές, επηρεάζοντάς μας και οδηγώντας μας σε μονοπάτια που είτε θα χωρούσε ποτέ ο νους μας. Και κάπως έτσι, έχουμε ένα βιβλίο που περιέχει στις σελίδες του μια γλυκόπικρη αλήθεια, μια ιστορία με μεγάλες εντάσεις, μα και με αλήθειες που όλοι γνωρίζουμε αλλά που δεν θέλουμε πάντα να δούμε.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Christine Mangan
Μεταφραστής: Καπνίση Κατερίνη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-618-01-3284-7