Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Πρέντισταουν δεν είναι σαν τις άλλες πόλεις. Όλοι μπορούν να διαβάσουν τις σκέψεις όλων, μέσω ενός αδιάκοπου, ακατάσχετου Θορύβου. Κανείς δεν μπορεί να απομονωθεί, να ησυχάσει. Δεν υπάρχει προσωπική ζωή. Ούτε μυστικά υπάρχουν.
Και τότε, έναν μόνο μήνα πριν από τα γενέθλιά του, που θα σηματοδοτήσουν την είσοδό του στην ενήλικη ζωή, ο Τοντ Χιούιτ πέφτει αναπάντεχα σ’ ένα κενό απόλυτης σιωπής. Πράγμα εντελώς εξωφρενικό! Και τώρα πρέπει να τρέξει, να ξεφύγει… 

Προσωπική άποψη:
Πρωτογνώρισα τον Patrick Ness κάπου στις αρχές του 2013, όταν διάβασα το συγκλονιστικό του βιβλίο με τίτλο "Το τέρας έρχεται". Ένα βιβλίο γεμάτο αλληγορίες, συμβολισμούς, συγκλονιστικά ανατριχιαστικές περιγραφές και απεικονίσεις, μα και εξαιρετικά τρυφερό και συναισθηματικό, από εκείνα που σε σημαδεύουν και που η ιστορία τους σε συντροφεύει για πάντα. Ως εκ τούτου, όταν έμαθα πως οι εκδόσεις Πατάκη επρόκειτο να εκδώσουν την τριλογία του, "Κινούμενο χάος", ο ενθουσιασμός μου χτύπησε κόκκινο, όχι μόνο γιατί ο Ness είναι ένας εξαιρετικός συγγραφέας, από τους καλύτερους της γενιάς του, αλλά και γιατί η δυστοπία είχε αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα κι αν κάποιος μπορούσε να την σώσει, πολύ πιθανόν να ήταν εκείνος.

Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, λοιπόν, μας μεταφέρει στην Πρέντισταουν, μια πόλη που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Γιατί σ' αυτή την πόλη, όλοι μπορούν να διαβάσουν τις σκέψεις όλων. Δεν υπάρχει ιδιωτικό, δεν υπάρχει προσωπική ζωή, κανείς δεν μπορεί να απομονωθεί, να βρει την ηρεμία του, αλλά ούτε και να έχει μυστικά. Κανείς δεν μπορεί να ησυχάσει, αφού μέσα στο μυαλό του υπάρχει ένας μόνιμος θόρυβος που προκαλείται από τις σκέψεις των γύρων του. Το ίδιο ισχύει και για τον Τοντ Χιούιτ ή τουλάχιστον, το ίδιο ισχύει μέχρι ένα μήνα πριν να κλείσει τα δεκαοχτώ του χρόνια. Γιατί τότε είναι που ο Τοντ πέφτει σε μια παράξενη, απρόσμενη και αδιευκρίνιστη σιωπή. Εκείνη την ημέρα η ζωή του Τοντ έμελλε να αλλάξει για πάντα και να μην είναι ποτέ πια ασφαλής.

Ειλικρινά, είναι πάρα πολλά αυτά που θα μπορούσα να πω γι' αυτό το βιβλίο, αλλά θα επιλέξω να μείνω μόνο σε όσα θα σας κρατήσουν μέσα στη ζώνη ασφαλείας. Τι εννοώ με αυτό; Πως έστω και με μεγάλη δυσκολία, θα αρκεστώ σε αρκετά βασικές αναλύσεις, προκειμένου να μην σας προδώσω μυστικά και λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη μαγεία της ανάγνωσης αυτού του εξαιρετικού βιβλίου. Γιατί, πραγματικά, πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα του young adult σύμπαντος, εξαιρετικά πρωτότυπο και ιδιαίτερο, γραμμένο με τη μοναδική πένα ενός συγγραφέα που δεν διστάζει να ρισκάρει, να φτάσει στα άκρα, και στα ίδια άκρα να οδηγήσει και τους ήρωές του, φέρνοντάς του ουκ ολίγες φορές αντιμέτωπους με γεγονότα και καταστάσεις που μόνο εύκολες δεν είναι. Αντίθετα, έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με πάρα πολλές δυσκολίες, σκληρές και επώδυνες, που μπορούν να τους τραυματίσουν -εντός κι εκτός εισαγωγικών.

Αυτό είναι κάτι που εκτιμώ πολύ σε συγγραφείς όπως είναι ο Ness, είναι πως δεν διστάζουν να απεικονίσουν τη μεγαλύτερη αλήθεια όλων. Ο κόσμος μας δεν είναι ένα τέλειο μέρος για να ζει κανείς, είτε μιλάμε για μια δυστοπία είτε όχι, και καμιά φορά αυτό το συνειδητοποιείς με τον πιο σκληρό τρόπο. Κι αν αυτή είναι μια αλήθεια που δεν την ασπάζεστε, ίσως διαβάζοντας την ιστορία αυτή -και εντοπίζοντας μέσα της πολλές τρομακτικές αλήθειες της δικής μας πραγματικότητας, σε μια διαδικτυακή εποχή όπου στην πραγματικότητα όλοι έχουμε μυστικά, αλλά την ίδια στιγμή τίποτα δεν παραμένει κρυφό- να αναθεωρήσετε κάποια πράγματα, όχι μόνο όσον αφορά την έννοια της ιδιωτικότητας και της προσωπικής ζωής, αλλά και της ίδιας της ασφάλειάς μας, που πιθανότατα να μην είναι τόσο δεδομένη όσο φανταζόμαστε.

"Το μαχαίρι που δεν άφηνε το χέρι" είναι το πρώτο βιβλίο μιας πολλά υποσχόμενης τριλογίας, που ξαναφέρνει την δυστοπία στην επιφάνεια, μέσα από μια αφήγηση βγαλμένη από το σήμερα, όσο κι αν αυτή τοποθετείται στο μέλλον -που στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο μακρινό όσο ίσως πιστεύουμε. Η κινηματογραφική αφήγηση του συγγραφέα και η συνεχής ροή των γεγονότων που οδηγούν σε πολλαπλές ανατροπές, κυριολεκτικά μάς κόβουν την ανάσα. Ακόμα περισσότερο δε εξαιτίας της ρεαλιστικότητας των ηρώων του, με τους οποίους πολύ εύκολα μπορείς να ταυτιστείς, ακόμα και τις στιγμές που διαφωνείς με τις αποφάσεις τους, ίσως γιατί έτσι είσαι κι εσύ κατά βάθος, απρόβλεπτος και αληθινός, με προτερήματα, αδυναμίες και πάθη. Μια ιστορία βαθιά αγωνιώδης και ουσιαστικά συγκινητική, στα σημεία, που προσφέρει, πέραν από έντονες στιγμές δράσης, και πάρα πολλή τροφή για σκέψη.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Patrick Ness
Μεταφραστής: Μπλάνας Ν.Γεώργιος
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 523
ISBN: 978-960-16-8406-2