"Οδηγίες χρήσεως της ελληνικής γλώσσας" του Γιάννη Ζυγούλη

ΤΑ ΛAΘΗ ΣΤΟΝ ΓΡΑΠΤOΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚO ΛOΓΟ
• Αμφισβητήσεις • Παρερμηνείες
• Συγχύσεις • Παραφθορές •Ασάφειες
...και λοιπές γλωσσικές ατασθαλίες
Έως πριν από λίγες δεκαετίες, οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα προσαρμόζονταν στις απαιτήσεις της γραμματικής. Δηλαδή προσπαθούσαν να μάθουν και να διαχειριστούν τους κανόνες της ορθογραφίας και του συντακτικού.
Σήμερα, οι ομιλούντες την ελληνική προσαρμόζουν τη γλώσσα στις ανάγκες τους. Λιγοστεύουν επικίνδυνα οι «χρήστες» οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στους κανόνες της ελληνικής γλώσσας. Και ταυτόχρονα αυξάνονται ραγδαία αυτοί οι οποίοι «κατασκευάζουν» τη δική τους αυτοσχέδια γραμματική.
Η αναμενόμενη συνέπεια είναι ένα εξαιρετικά φτωχό λεξιλόγιο των τριών έως πέντε χιλιάδων λέξεων. Αυτό το λεξιλόγιο είναι επαρκές για τη στοιχειώδη επικοινωνία και μόνο γι' αυτό!
Έτσι, προκειμένου να αναπληρώσουν τα κενά, οι ομιλούντες κατά προσέγγιση την ελληνική υιοθετούν ξένες λέξεις ή καταφεύγουν σε λεκτικές «ανακαλύψεις». Περιστασιακά δε, εμπλουτίζουν τον λόγο τους με «μαργαριτάρια» τα οποία αντιγράφουν από την τηλεόραση... Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον καταθλιπτικό.
Μοιραία η ελληνική γλώσσα ευτελίζεται και οι άνθρωποι σταδιακά καθίστανται ημιμαθείς...
Αυτή είναι η αιτία, για το βιβλίο «Οδηγίες χρήσεως της ελληνικής γλώσσας».

"Φρόντισε την ψυχή σου με στωικότητα" του Αντώνη Κερασνούδη

Μία κοπέλα αντιμετωπίζει με απόγνωση την ανίατη ασθένεια της μητέρας της, ένας μεσήλικας άντρας, ευρισκόμενος ξαφνικά αντιμέτωπος με την ανεργία, αγωνιά για το μέλλον του. Μία πλούσια ιατρός, σύζυγος και μητέρα, έχει τα πάντα, όμορφο σπίτι, δόξα, καριέρα, αλλά παλεύει με την έλλειψη νοήματος της ζωής...
Τί κοινό έχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Μήπως θυμίζουν εμάς, μέσα στις διάφορες φάσεις της ζωής μας; Η απάντηση είναι ένα ηχηρό ναι, έχουν όμως και ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό. Ήδη αναζήτησαν ή πρόκειται σύντομα να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια (ιατρική, ψυχολογική, συμβουλευτική) με στόχο να βρουν διέξοδο στη νοητική τους ασθένεια.
Η στωϊκή φιλοσοφία έρχεται να ενδοσκοπήσει, να καθαρίσει τον οργανισμό από το περιττό, το τοξικό, το ανούσιο και να οπλίσει τον άνθρωπο με ηθική, λογική και νόημα ζωής. Μέσα σε ένα περιβάλλον που ολοένα γίνεται και πιο περίπλοκο, οι ψυχές αναζητούν εκείνον τον ιστό αυτογνωσίας και γνώσης του περιβάλλοντος κόσμου, επάνω στον οποίο θα οικοδομήσουν το δικό τους πλαίσιο χειρισμού, των προσωπικών τους διλημμάτων.
To "aude sapere" αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στο λεπτό σημείο συνάντησης της φιλοσοφίας με την ιατρική.

"25 μεγάλες ιδέες" του Robert A.J. Matthews

Από τη Μεγάλη Έκρηξη ως την Θεωρία των Πάντων, ο καθηγητής Ρόμπερτ Μάθιους μας ξεναγεί στις 25 μεγαλύτερες ιδέες της σύγχρονης επιστήμης. Μας εξηγεί πώς η θεωρία που διέψευσε τον Αϊνστάιν μπορεί κάποια ημέρα να κάνει δυνατή την τηλεμεταφορά. Πώς οι αρχές των μαθηματικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διαμεσολάβηση σε συνθήκες ειρήνης, και γιατί το κλειδί της κατανόησης μερικών εκ των μεγαλυτέρων μυστηρίων του σύμπαντος μπορεί να συνδέονται με το barcode που βλέπουμε πάνω στα λαχανικά μας.
O Μάθιους αποκαλύπτει τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία της επιστήμης, από τον ʼλαν Τιούριν και το τεστ του στην τεχνητή νοημοσύνη, έως τον Ρίτσαρντ Ντόκινς και τον Στήβεν Χόκιν. Μας εξηγεί όρους-κλειδιά για κάθε μεγάλη ιδέα για κάθε μεγάλη ανακάλυψη…