Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Το ονειρεμένο σπίτι τους θα γίνει ο χειρότερος εφιάλτης της. Η αγγελία φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή: µια θέση εσωτερικής νταντάς µε απίστευτα υψηλές απολαβές, την οποία η Ρόουαν δεν μπορεί να αγνοήσει. Όταν φτάνει στην Οικία Χέδερµπρι, ενθουσιάζεται µε το πολυτελές «έξυπνο» σπίτι και µε τη φαινομενικά τέλεια οικογένεια. Εκείνο που δεν γνωρίζει είναι ότι οδεύει προς έναν εφιάλτη –που καταλήγει µε ένα παιδί νεκρό και την ίδια στη φυλακή, αναμένοντας να δικαστεί για φόνο.
H Ruth Ware αποτίνει φόρο τιμής στο κλασικό έργο "Το στρίψιμο της βίδας" του Χένρι Τζέιμς, μεταφέροντας μας στο δικό της σκοτεινό σύμπαν. Ένα μυθιστόρημα με αριστοτεχνικά δουλεμένη πλοκή, που οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα απρόσμενα ανατρεπτικό τέλος, με φόντο την απομονωμένη Σκοτσέζικη πολυτελή κατοικία των Χέδερμπρι.

Προσωπική άποψη:
Η Ruth Ware είναι μια συγγραφέας το έργο της οποίας έχουμε αναλύσει πολλάκις σε τούτη εδώ τη σελίδα και όπως ίσως να θυμάστε, δεν έχω μιλήσει πάντοτε με τα πιο κολακευτικά, πόσο μάλλον τα καλύτερα, λόγια για το έργο της. Ωστόσο, οφείλω να παραδεχθώ πως σε κάθε νέο της βιβλίο διαπιστώνω πως εξελίσσεται και βελτιώνεται, χωρίς να εμμένει σε όλα εκείνα τα αρνητικά στοιχεία της γραφής της, ή για να είμαι πιο ακριβής, των αφηγήσεών της, που θα μπορούσαν να της γίνουν βίωμα και συγγραφική στάση στην προσπάθεια καθιέρωσης προσωπικού ύφους και στυλ. Μάλιστα, το "Ο θάνατος της κυρίας Γουεσταγουέι", δεν ήταν μόνο ένα βιβλίο καλύτερο από τα προηγούμενά της, αλλά ένα συνολικά πολύ καλό και σκοτεινό βιβλίο που με κέρδισε από την πρώτη στιγμή και που με έκανε να πιστεύω σε ένα ακόμα καλύτερο μέλλον. Και πράγματι, αυτό ήρθε με "Το κλειδί".

Η Ρόουαν, ενώ ψάχνει για δουλειά, βρίσκει μια αγγελία που φαίνεται να είναι η μεγάλη της ευκαιρία. Εσωτερική νταντά σε ένα σπίτι που δεν θα φανταζόταν ούτε στα πιο τρελά της όνειρα πως θα μπορούσε να ζήσει ποτέ της, και με έναν μισθό απίστευτα υψηλό που κανείς δεν θα μπορούσε να αρνηθεί, ακόμα και αυτή η δουλειά δεν ήταν ποτέ στα σχέδιά του. Για εκείνη, όμως, αυτή είναι η ευκαιρία να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, να πάρει έστω και μια γερή γεύση από το παραμύθι που θαρρεί πως της χρωστάει η ζωή. Κάπως έτσι, βρίσκεται στην Οικία Χέδερµπρι, με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές, μέχρι που το όνειρο γίνεται εφιάλτης και από τα πλούσια και πολυτελή σαλόνια, βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής κατηγορούμενη για τον φόνο ενός παιδιού.

Όπως αναφέρει και το οπισθόφυλλο του βιβλίου, η Ruth Ware αποτίνει φόρο τιμής στο κλασικό έργο "Το στρίψιμο της βίδας" -που αν δεν το έχετε δει πρέπει να το κάνετε οπωσδήποτε-, δημιουργώντας τη δική της φρικιαστικά εμπνευσμένη ιστορία, που μπορεί να μην είναι ο ορισμός της πρωτοτυπίας, αφού τα τελευταία χρόνια έχουμε συναντήσει αρκετά μυθιστορήματα με ομοιότητες στον βασικό κορμό της αφήγησής τους, όπως και το συγκεκριμένο, αλλά είναι εξαιρετικός ο τρόπος με τον οποίο έχει χειριστεί την ανάπτυξη της πλοκής της, μα και τα παρακλάδια αυτής, που οδηγούν τον αναγνώστη, μα και τους ήρωές της συνάμα, σε δαιδαλώδη μονοπάτια που κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξουν, ή ακόμα κι αν θέλουμε να καταλήξουν κάπου, όπου ναι μεν θα δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις και εξηγήσεις, αλλά που ίσως εμείς να μην είμαστε έτοιμοι να τις ακούσουμε.

Παράλληλα, η περιγραφικότητα της συγγραφέως είναι στα καλύτερά της, αποτυπώνοντας με κάθε λεπτομέρεια και άκρα παραστατικότητα όλα εκείνα τα μικρά και τα μεγάλα που παίζουν τον δικό τους ρόλο, τόσο στο χτίσιμο της ατμόσφαιρας όσο και στο χτίσιμο και στην εξέλιξη της πλοκής, και που ενισχύουν παράλληλα την ανατριχιαστική γοτθική ατμόσφαιρα που περιβάλλει την Οικία Χέδερμπρι -που αποδεικνύεται "έξυπνη" με ποικίλους τρόπους, οι οποίοι και στέλνουν ρίγη ανατριχίλας στη ραχοκοκαλιά μας-, που ανάμεσα στα δηλητηριώδη φυλλώματα του αχανούς κήπου της και πίσω από τους τοίχους και τις σκοτεινές γωνιές της, κρύβει τα δικά της μυστικά που ίσως να είναι όχι μόνο επικίνδυνα, αλλά και θανάσιμα. Και το θανάσιμο δεν ορίζεται μόνο αυτολεξεί, αλλά και με δεκάδες άλλους τρόπους.

Εκτός, όμως, από μια πολύ καλή και άκρως καλοδουλεμένη, αραχνώδη πλοκή, έχουμε και πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες, με τον καθέναν απ' αυτούς να προσπαθεί να κρύψεις τις εμμονές, τις διαστροφές ή και τις αλήθειες του, χωρίς τα κίνητρά του να είναι απόλυτα ξεκάθαρα, κάτι που μας κάνει να μην ξέρουμε ποιον να εμπιστευθούμε και ποιον όχι, αμφισβητώντας ακόμα και τα ίδια μας τα "γιατί". Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα, γιατί το βιβλίο αυτό διαθέτει ένα πέπλο μυστηρίου που δεν πρέπει κανείς να σας το χαλάσει, αλλά ένα είναι βέβαιο. Αν αγαπάτε τα γοτθικά, ατμοσφαιρικά και σκοτεινά μυθιστορήματα που σας κάνουν να αγωνιάτε για το τι θα γίνει στη συνέχεια, μα και τους διεστραμμένους χαρακτήρες που φαντάζουν όλοι ένοχοι -είτε είναι είτε δεν είναι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας-, μα και τα μυθιστορήματα που σέβονται τον εαυτό της, την πλοκή της και την πορεία των εξελίξεών τους μέχρι την κορύφωσή τους, τότε, μάλλον, "Το κλειδί" είναι για εσάς και ποιος ξέρει, αν το χρησιμοποιήσετε σωστά, ίσως να λάβετε απαντήσεις και γνώσεις πέραν απ' αυτές που φαντάζεστε ή που περιμένετε.
Βαθμολογία 9,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ruth Ware
Μεταφραστής: Καλοκύρης Αντώνης
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-960-645-062-4