Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τελικά, τα γεγονότα που δεν ταιριάζουν είναι τα πιο σημαντικά.
Η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα μιας κρουαζιέρας στον Νείλο καταστρέφεται με ανατριχιαστικό τρόπο όταν η Λινέτ Ρίτζγουεϊ βρίσκεται πυροβολημένη στο κεφάλι. Ήταν νέα, όμορφη, μια κοπέλα που είχε τα πάντα – ώσπου έχασε τη ζωή της.
Ο Ηρακλής Πουαρό θυμάται αυτομάτως το ξέσπασμα μιας συνεπιβάτιδάς του νωρίτερα: «Θέλω να κολλήσω το αγαπημένο μου πιστολάκι στο κεφάλι της και να τραβήξω απλώς τη σκανδάλη». Είναι δυνατόν όμως η λύση του μυστηρίου να είναι τόσο απλή;
Το πιο εξωτικό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι κι ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα που έγραψε ποτέ, το οποίο μεταφέρεται τώρα ξανά στον κινηματογράφο με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Κένεθ Μπράνα.

Προσωπική άποψη:
Ακόμα μία περιπέτεια του Ηρακλή Πουαρό του αγαπημένου "παιδιού" της Agatha Christie επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Ψυχογιός και βρίσκεται στα χέρια μας. Η 17η, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, και μία από τις πιο αγαπημένες του αναγνωστικού κοινού, μα και μία από αυτές που έχουν ξεχωρίσει, μέσα στο πέρασμα του χρόνου, τόσο κριτικοί, όσο και άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου που εμπνεύστηκαν από αυτήν μεταφέροντάς την στη μεγάλη οθόνη -το βιβλίο μεταφέρθηκε ήδη μία φορά στον κινηματογράφο, το 1978, ενώ αναμένεται, μέσα στο έτος, μια-, στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Είναι τόσο σπουδαίο, λοιπόν, αυτό το έργο της Christie, ώστε να τραβήξει τόσο πολύ το ενδιαφέρον; Αν με ρωτάτε, θα σας έλεγα πως όχι, δεν είναι, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως πράγματι πρόκειται για ένα από τα καλύτερά της έργα. Από που προκύπτει αυτή η οξύμωρη άποψη; Θα σας εξηγήσω ευθύς αμέσως.

Η ιστορία του βιβλίου είναι αρκετά απλή, ίσως να την χαρακτηρίζαμε και βασική, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Μια ειδυλλιακή κρουαζιέρα στον Νείλο που καταλήγει σε καταστροφή, όταν μια νεαρή και όμορφη γυναίκα βρίσκεται νεκρή, με μια σφαίρα στο κεφάλι της. Μια υπόθεση που φαντάζει εξωφρενικά εύκολη, και προφανής ως προς τις απαντήσεις της, για τον εξαιρετικό μας επιθεωρητή, τόσο που κάνει μέχρι και τον ίδιο να αναρωτιέται αν πράγματι τα πράγματα είναι τόσο απλά, ή αν πίσω από την απλότητα αυτή βρίσκεται ένα έγκλημα που κάποιος προσπαθεί να καλύψει για τους δικούς του λόγους. Όπως πιθανότατα να έχετε ήδη αντιληφθεί, το να καταλάβει κανείς τι πραγματικά έχει συμβεί, είναι μια διαδικασία που δεν αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη και ένας έμπειρος αναγνώστης θα μπορέσει αρκετά εύκολα να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα που αφορούν άμεσα τις εξελίξεις της πλοκής.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, ναι μεν να υπάρχει σασπένς, που τροφοδοτείται κυρίως από το ύφος της αφήγησης της Christie παρά από τα γεγονότα της πλοκής, τα οποία δεν εμπεριέχουν πολλές εκπλήξεις και ανατροπές και που τελικά δεν φτάνουν σε κάποια κορύφωση ή κάποια έκρηξη που φέρνει τα πάνω κάτω. Αντίθετα, μας οδηγεί προς την κατεύθυνση στην οποία βαδίζαμε, έτσι κι αλλιώς, από την αρχή. Αλλά... Εδώ έρχεται το μεγάλο "αλλά" της υπόθεσης. Το βιβλίο αυτό είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά βιβλία που έχει γράψει ποτέ η Christie. Έχοντας αξιοποιήσει στο έπακρο, και μεταφέροντάς το στο χαρτί με απόλυτο ρεαλισμό και αποτυπώνοντάς το με μοναδική λεπτομέρεια και παραστατικότητα, το εξωτικό και σημαδεμένο από μια άγρια ομορφιά τοπίο, έχει δημιουργήσει ένα καταπληκτικό σκηνικό μπροστά στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία της, μα και ένα άκρως ατμοσφαιρικό φόντο που μας ταξιδεύει.

Πέραν όλων αυτών, όπως κάθε φορά, είναι εξαιρετικά απολαυστικό να παρακολουθείς τον Ηρακλή Πουαρό και τον τόσο χαρακτηριστικό τρόπο σκέψης του, καθώς τοποθετεί στα κουτάκια του μυαλού του τα στοιχεία εκείνα που θα του δώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις, προκειμένου να φτάσει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα, και όλα αυτά εμποτισμένα πάντοτε με μια έντονη δόση κυνισμού και χιούμορ μιας σχολής που μπορεί να μην αγαπούν όλοι, αλλά που εγώ λατρεύω. Συνοψίζοντας, λοιπόν, το "Έγκλημα στον Νείλο" είναι ένα βιβλίο που αφηγείται μια ιστορία όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αλλά με έναν τρόπο εντυπωσιακό, ταξιδιάρικο και ατμοσφαιρικό, που μας παρασύρει σε μιαν άλλη εποχή και σ' έναν άλλο τόπο, που όσο απειλητικός κι αν φαντάζει στις σκιές του, άλλο τόσο μας γοητεύει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Κανελλοπούλου Δέσποινα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-618-01-3105-5