Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Δεν υπάρχει τίποτα υγιές στη λατρεία της ομορφιάς.
H Άλμα και η Ελληνόπη, όμως, πιστεύουν ότι ομορφιά είναι όλο το φως που κρύβουμε μέσα μας.
Δυο γυναίκες αιχμαλωτίζουν τις στιγμές με τον φωτογραφικό τους φακό, ωσότου η μοίρα τις φέρει κοντά: την Άλμα, στη δύση της ζωής της, και την Ελληνόπη, στο καταμεσήμερο. Ένα διαρκές παιχνίδι του φωτός με τη σκιά είναι άλλωστε και η ίδια η ύπαρξή τους.
Γεμάτη ανατροπές η ζωή της πρώτης. Από την καταστροφή του Αϊδινίου και της Σμύρνης, στην κοσμοπολίτικη Δρέσδη του Μεσοπολέμου, και από τα πρώτα φωτογραφεία της Ερμού στη Νέα Υόρκη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Συνοδοιπόροι της σε αυτό το ταξίδι οι πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής.
Γεμάτη πληγές η ζωή της δεύτερης. Από την πνιγηρή επαρχία στην ολόφωτη πρωτεύουσα, και από την οδύνη ενός ανεκπλήρωτου έρωτα στην απόδραση από έναν γάμο χωρίς έρωτα.
Γεμάτη αγάπη η σχέση τους και, κάπως έτσι, ο κόσμος ξαφνικά αλλάζει. Και τα σκοτάδια τους γεμίζουν φως...
Ένα μαγευτικό μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο της θρυλικής φωτογράφου Nelly’s.

Προσωπική άποψη:
Η Κλαίρη Θεοδώρου είναι μια συγγραφέας που, όπως έχω δηλώσει πολλάκις, αγαπώ πολύ την πένα της, αλλά και που εκτιμώ βαθύτατα την ίδια ως άνθρωπο και προσωπικότητα. Είναι από τους ανθρώπους εκείνους που θα κερδίσουν με την πρώτη κιόλας γνωριμία -και διόλου άδικα, οφείλω να προσθέσω. Κάθε νέο της μυθιστόρημα αποτελεί και ένα νέο ταξίδι. Νέο σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε πιθανή διάσταση, όχι μόνο γιατί σε πάει σε άλλους τόπους και εποχές, σε διαφορετικές συνθήκες και δεδομένα, αλλά γιατί, κάθε φορά, έχει να σου προσφέρει και κάτι άλλο, κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο, κάτι που θ' αγγίξει την καρδιά σου, θ' αφυπνίσει το μυαλό σου και που τελικά θα χαραχτεί μέσα σου με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Με οδηγό την προσωπική της αγάπη για την φωτογραφική Τέχνη, και εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο της θρυλικής φωτογράφου Nelly's -κατά κόσμον Έλλη Σουγιουλτζόηλου-Σεραϊδάρη-, η Κλαίρη Θεοδώρου μάς συστήνει την Άλμα και την Ελληνόπη, δύο γυναίκες που φαινομενικά τις χωρίζουν πάρα πολλά, αλλά που στην πραγματικότητα της ενώνουν άλλα τόσα, με έναν τρόπο μαγικό, τόσο που η μοίρα δεν είχε άλλη επιλογή από το να φέρει τους δρόμους τους σε ένα σταυροδρόμι έτσι ώστε να ανταμώσουν και να δημιουργήσουν αναμεταξύ τους μία σχέση που έμελλε να τις αλλάξει και να τις καθορίσει, με διαφορετικό τρόπο και βαρύτητα την κάθε μια τους, αλλά εξίσου σπουδαίο και σημαντικό, αρκεί να αναζητήσει κανείς την βαθύτερη αλήθεια στον πυρήνα των αλλαγών αυτών.

Η Άλμα είναι μια γυναίκα στη δύση της ζωής της. Μια ζωή που μόνο βαρετή δεν θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς, αφού την έχει ζήσει στο έπακρο, αντιμετωπίζοντας δεκάδες φουρτούνες και άλλες τόσες θύελλες, καταφέρνοντας όμως κάθε φορά να τις ξεπεράσει και να αρχίσει και πάλι από την αρχή ή και να συνεχίσει από εκεί που είχε μείνει. Μια ζωή ανατρεπτική, γεμάτη εκπλήξεις, άλλες φορές ευχάριστες και άλλες πάλι όχι και τόσο. Μια ζωή πολυταξιδεμένη, γεμάτη συγκινήσεις, συναντήσεις και γνωριμίες με ανθρώπους που καθόρισαν σημαντικά το ποια έγινε -σε κάποιες περιπτώσεις πιο φανερά από κάποιες άλλες. Στον αντίποδα συναντάμε την Ελληνόπη, μια γυναίκα που βρίσκεται στο μέσον της ζωής της. Μιας ζωής πολύ διαφορετικής από εκείνη της πρώτης, που την γέμισε πληγές και τραύματα. Μιας ζωής που ξεκίνησε από μια ελληνική επαρχία, με την πρωτεύουσα να μοιάζει η μοναδική διέξοδος για μια νέα αρχή, μέχρι που ήρθε ο έρωτας εκείνος ο ανεκπλήρωτος και ανέτρεψε τα πάντα, οδηγώντας την σε μια νέα φυλακή, με τη μορφή ενός γάμου αυτή τη φορά.

Η συγγραφέας μάς ταξιδεύει από το Αϊδίνι και τη Σμύρνης, και την τραυματική καταστροφή αυτών που έμελλε ν' αφήσει ανεξίτηλα σημάδια σε ψυχές και συνειδήσεις, στην κοσμοπολίτικη Δρέσδη της εποχής του Μεσοπολέμου, όπου η Άλμα μαθαίνει την τέχνη της φωτογραφίας, αλλά και στην Αθήνα των πρώτων αλλαγών, τότε που γεννήθηκαν και τα πρώτα φωτογραφικά studios της πόλης, μέχρι και την κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη που την λάμψη της επισκίασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πολέμος. Ταξίδια μέσα στον χώρο και στον χρόνο, το κάθε ένα από αυτά μοναδικό, ξεχωριστό, ιδιαίτερο, διδακτικό, γεμάτο εικόνες και συναισθήματα που αποτυπώνονται με ζωντάνια και αληθοφάνεια πάνω στο χαρτί, δίνοντάς μας την αίσθηση πως δεν είμαστε απλοί παρατηρητές της εξιστόρησης ενός χρονικού, αλλά πως, κατά μία έννοια, συμμετέχουμε κι εμείς στις εξελίξεις αυτές, όχι μόνο των προσωπικών ιστοριών των ηρωίδων μας, αλλά και της Ιστορίας της ίδιας.

Με μια πένα η γραφή της οποίας είναι άκρως δωρική, μα και βαθιά συναισθηματική συνάμα, όσο οξύμωρο κι αν μπορεί ν' ακούγεται αυτό, η Κλαίρη Θεοδώρου, μέσω της διττής της αφήγησης, αφού ο χρόνος μοιράζεται ανάμεσα στην Άλμα -στο τρίτο πρόσωπο- και στην Ελληνόπη -στο πρώτο πρόσωπο- μας εξιστορεί τις ζωές δύο γυναικών που χρειάστηκε να περάσουν μέσα από βαθιά σκοτάδια για να βγουν στο φως και ν' ανταμώσουν τελικά κάτω από τη λάμψη, μην έχοντας τίποτα άλλο στην καρδιά τους παρά μονάχα ατελείωτη και απέραντη αγάπη. Γιατί όσο κι αν σε έχει λαβώσει η ζωή, δεν μπορείς παρά να είσαι ευγνώμων για όσα σου έχει προσφέρει, γιατί κάθε τι που συνέβη στη διαδρομή σου είχε τον λόγο του και ο λόγος αυτός ποτέ δεν είναι μικρός ή ασήμαντος, ακόμα κι αν με μια πρώτη ματιά μπορεί να φαντάζει έτσι. Άρτια σκιαγραφημένοι χαρακτήρες, με την συγγραφέα να βουτάει πόλύ βαθιά μέσα στα συναισθήματά τους, θυμίζοντάς μας πως για να φτάσει κανείς στο φως πρέπει να αποδεχθεί το σκοτάδι του γιατί χωρίς αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει το πρώτο.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Θεοδώρου Κλαίρη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-618-01-3528-2