Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΡΠΑΣΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ
Η Άνα Μπελέν Λιάνιο, ο πρώτος έρωτας του Κράκεν, βρίσκεται δολοφονημένη στην Άλαβα. Το μαρτύριο του θανάτου της παραπέμπει σε μια πανάρχαια τελετουργία όπου το θύμα κρεμιέται ανάποδα και βυθίζεται σε έναν λέβητα με καυτό νερό. Ο λέβητας είναι αυθεντικό κομμάτι από την Εποχή του Χαλκού. Και μια λεπτομέρεια κάνει τη φρίκη ακόμη μεγαλύτερη: Η Άνα Μπελέν ήταν έγκυος… Όπως φαίνεται σύντομα, ο δολοφόνος δε θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχίσει να σκοτώνει μέλλοντες γονείς, μιμούμενος τις τελετουργίες του νερού, διαλέγοντας προσεκτικά ιερές τοποθεσίες της Χώρας των Βάσκων και της Κανταβρίας για τα εγκλήματά του. Η υπόθεση ξυπνά στον Κράκεν οδυνηρές μνήμες, από το καλοκαίρι του 1992, τότε που με τους τρεις καλύτερούς του φίλους πρωτοσυνάντησαν την αινιγματική Άνα Μπελέν Λιάνιο – μια γνωριμία που τους σημάδεψε για πάντα. Και ταυτόχρονα, του γεννά έναν φόβο χωρίς προηγούμενο. Γιατί η Άλμπα, η προϊσταμένη του και γυναίκα που αγαπά, είναι έγκυος – και κινδυνεύει να γίνει ο επόμενος στόχος του δολοφόνου…

Προσωπική άποψη:
Το δεύτερο μέρος της "Τριλογίας της λευκής πόλης" της Eva García Sáenz, που μας καθήλωσε με το πρώτο βιβλίο της και μας άφησε διψασμένους να ζητάμε κι άλλο, κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός και όχι μόνο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, που είμαι βέβαιη πως όλοι είχαμε, αλλά τις ξεπερνάει, συνεχίζοντας ακόμα πιο δυναμικά και παρασύροντάς μας σε νέα σκοτεινά και τρομακτικά μονοπάτια, όπου η βία παίρνει άλλες μορφές και διαστάσεις, έξω από τα γνώριμα και τα συνηθισμένα, κάνοντας την καρδιά στο στήθος μας να χτυπά ξέφρενα και τους παλμούς μας να ανεβαίνουν όλο και περισσότερο, με το γύρισμα κάθε νέας σελίδας, προσφέροντάς μας, τελικά, μια ιστορία που διαβάζεται με μια ανάσα -όπως ακριβώς, δηλαδή, και η πρόταση που προηγήθηκε, που πρέπει να είναι η μεγαλύτερη που έχει γραφτεί ποτέ σε αυτόν τον ιστότοπο.

Ο Κράκεν, πάνω που μαθαίνει το καλύτερο νέο της ζωής του, που δεν είναι άλλο από το ότι θα γίνει πατέρας, καλείται να αντιμετωπίσει οδυνηρές μνήμες από το παρελθόν του, αποτέλεσμα μιας αποτρόπαιης δολοφονίας και όσων ακολουθούν αυτή. Γιατί το θύμα ήταν κάποια που όχι απλά γνώριζε από παλιά, αλλά που είχε υπάρξει και ο πρώτος του έρωτας, το σοκ του είναι ακόμα μεγαλύτερο και σε αυτό συμβάλει το γεγονός πως η ίδια ήταν έγκυος, αλλά και το πως διαπράχθηκε η δολοφονία της, που παραπέμπει σε μια παλιά και βασανιστική τελετή, όπου τα θύματα κρεμόντουσαν ανάποδα και βυθίζονταν μέσα σε έναν λέβητα πεθαίνοντας μαρτυρικά και επώδυνα. Όμως η δολοφονία αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή για τον δράστη, που φαίνεται να έχει βάλει στο μάτι μια σειρά από μέλλοντες γονείς, τους οποίους σκοτώνει τελετουργικά, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι ακριβώς έχει στο μυαλό του και ποιος λόγος τον υποκινεί να πράττει τα όσα πράττει.

Τα όρια είναι στενά, ο χρόνος πιέζει και η αντίστροφη μέτρηση για τον Κράκεν φαίνεται να έχει αρχίσει, με τον ίδιο να πρέπει να ανακαλύψει την ταυτότητα του δολοφόνου και να τον σταματήσει πριν να είναι αργά -και πριν, πιθανότατα, η γυναίκα που αγαπά γίνει ένα ακόμα από τα θύματά του, αφού πληρεί όλες τις προδιαγραφές. Και κάπως έτσι ξεκινά ένα ταξίδι εξερεύνησης στην καρδιά της Χώρας των Βάσκων, με τη δική της αυτόνομη Κοινότητα και ταυτότητα, που χάρη στη μοναδική άγρια, σχεδόν αρχέγονη ομορφιά της, και της πλούσιας μυστικιστικής Ιστορίας και των θρύλων της, προσφέρεται ιδανικά ως σκηνικό δράσης της εν λόγω ιστορίας. Μιας ιστορίας γεμάτη σκοτεινά κι επικίνδυνα μυστικά και διεστραμμένες ιδέες και εμμονές που ξεπερνούν κάθε όριο λογικής και που δοκιμάζουν τα όριά μας.

Η συγγραφέας, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, διαθέτει μια εξαιρετική συγγραφική και αφηγηματική ικανότητα, που δεν περιορίζεται μόνο ως προς την δημιουργία ατμόσφαιρας και απεικόνισης τόπων και στοιχείων, ούτε της περιγραφής και απόδοσης γεγονότων και καταστάσεων, μα που πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Καταφέρνει να ζωντανεύει κάθε κομμάτι αυτών και να του δίνει πραγματική υπόσταση, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να φαντάζει απόλυτα αληθινό και ρεαλιστικό μέσα στο μυαλό μας, βάζοντάς μας ακόμα πιο βαθιά στην πραγματικότητα της ιστορίας της, κάνοντάς μας κομμάτι και μέρος αυτής, κάτι που με τη σειρά του μας επηρεάζει, ουσιαστικά και περιεκτικά, σε συναισθηματικό, λογικό, μα και ηθικό επίπεδο, παίζοντας με τη καρδιά, το μυαλό και τη συνείδησή μας, σε ένα παιχνίδι που αν και ξέρουμε ποιος πρέπει να κερδίσει, δεν μπορεί παρά να μας γοητεύει, με έναν κάπως διεστραμμένο τρόπο, η αλήθεια και η δικαιοσύνη και της άλλης μεριάς.

Έχοντας μελετήσεις εις βάθος την Ιστορία της Χώρας των Βάσκων και της Κανταβρίας, τις ιερές τους τοποθεσίες και τις μυστικιστικές τελετουργίες που λάμβαναν χώρα σε αυτές, η Eva García Sáenz έχει δημιουργήσει ένα ακόμα άγριο θρίλερ που, όμως, στο βωμό της βιαιότητα δεν θυσιάζει τη σκοτεινή, γοτθική του ατμόσφαιρα, γεμάτο μυστικά, αγωνία και ανατροπές, ταξιδεύοντάς μας στον χρόνο, ανάμεσα στο 1992 και στο 2016, συνδέοντας τα δύο αυτά χρονικά σημεία με τρόπους που δεν φανταζόμαστε και οδηγώντας μας σε μια αλήθεια έξω απ' αυτά που περιμένουμε. Μας συστήνει χαρακτήρες με ισχυρές προσωπικότητες, που όσο περισσότερο βυθίζονται στο σκοτάδι αναζητώντας την αλήθεια, τόσο περισσότερο ξετυλίγονται και τους κατανοούμε καλύτερα, συνειδητοποιώντας για μια ακόμα φορά πως όπως και η αλήθεια, έτσι και οι άνθρωποι, έχουν περισσότερα από ένα πρόσωπα. Αναζητήστε το και δεν θα χάσετε!
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Eva García Sáenz
Μεταφραστής: Βασιλάκου Αγγελική
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτενχία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-618-01-3435-3